Transilvanija je film, ki so ga organozatorji postavili na čelo 111 filmov. Foto: Liffe
Transilvanija je film, ki so ga organozatorji postavili na čelo 111 filmov. Foto: Liffe
Veter, ki trese ječmen
Na Liffe je uvrščen tudi zmagovalec canskega filmskega festivala. Foto: Liffe
Zajtrk na Plutonu
Na program Liffa so uvrščeni štirje od šestih nominirancev za nagrado za najboljši evropski film. Foto: Liffe
Strup za ženske
Festival bo obiskal tudi režiser filma Strup za ženske Laurence Dunmore. Foto: Liffe
Med predpremierami je tudi film o prejšnjem italijanskem predsedniku. Foto: Liffe
Jelka Stergel
Liffe letos zadnjič vodi Jelka Stergel. Foto: RTV SLO
Začetek Liffa

Mednarodni ljubljanski filmski festival je svoja vrata odprl, ko je eno od platen Cankarjevega doma razsvetlil Poljub Boštjana Hladnika, kratkemu filmu pa sta sledila še kulturni program in francoski film Tonyja Gatlifa Transilvanija. Od 10. do 24. 11. si bo v Cankarjevem domu, Kinodvoru, Kinoklubu Vič in v Komuni mogoče ogledati 100 celovečernih in 11 kratkih filmov, od katerih jih bo vsaj 20 tudi na rednem sporedu - zmagovalec občinstva in 19 filmov iz Predpremier.

Štiri nagrade za najboljše

Urnik filmov si poglejte tukaj.
Gledalci, ki so že pred odprtjem kupili več kot 29.000 vstopnic, bodo z listki ali po mobilnih telefonih ocenjevali 24 filmov, uvrščenih v Obzorja. Zmagovalni film bo odkupljen za predvajanje v Sloveniji, avtorju pa bo prinesel nagrado zlati kolut. Tričlanska mednarodna žirija bo natančno pregledovala filme v Perspektivah in najboljšemu podelila nagrado vodomec.

Filmi, ki jih je na Liffe še zadnjič uvrstila selektorica Jelka Stergel, pa lahko dobijo tudi nagradi FIPRESCI, ki jo na večjh mednarodnih festivalih podeljuje mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev, in Amnesty International, ki pomeni priznanje za najboljši film na temo človekovih pravic. Nagrade bodo zmagovalci v zrak dvignili na podelitvi, ki bo v Cankarjevem domu 24. novembra ob 20.00.

Predpremiere za neučakane
17. Liffe obiskovalcem ponuja pester program, v katerem večina pravih cineastov sekcijo Predpremiere kar preskoči, saj bodo filmi, uvrščeni vanjo, v nekaj mesecih tako ali tako na rednem programu kinematografov, medtem ko so za okoli 80 odstotkov filmov tri projekcije na festivalu edina priložnost za ogled filma v Sloveniji.

Najbolj neučakani pa si bodo lahko že v naslednjih dneh ogledali filme, kot so Vrni se Pedra Almodovarja, Aligator Ninnija Morettija, Babilon Alejandra Gonzaleza Inarrituja, Narod hitre prehrane Richarda Linklaterja, Parfum Toma Tykwerja, Tiger in sneg Roberta Benignija in Strup za ženske Laurencea Dunmorea.

Kdo se strinja z Evropsko filmsko akademijo?
Sladokusci bodo lahko preverili, kakšen okus ima Evropska filmska akademija, ki je prejšnji teden razglasila nominacije za "evropske oskarje" in mednje uvrstila štiri filme, ki jih pri nas še ni bilo mogoče videti, a jih bo prinesel prav Liffe: ob Almodovarjevem Vrni se še Veter, ki trese ječmen Kena Loacha, Pot v Guantanamo Britancev Michaela Winterbottoma in Matta Whitecrossa ter Zajtrk na Plutonu, britansko-irsko koprodukcijo Neila Jordana. Ob njih sta za najboljši film nominirana še Grbavica Jasmine Žbanić in Tuje življenje Floriana Heckla von Donnersmarcka.

Devet sekcij, ki lahko pomagajo pri izbiri
Filmi so sicer na festivalu razdeljeni v devet sekcij; v Perspektivah so združeni filmi uradnega tekmovalnega programa, Obzorja prinašajo filme, ki se potegujejo za nagrado občinstva, medtem ko so nekateri najbolj zveneči filmi uvrščeni med Predpremiere. Med Dokumentarci so izdelki sodobne angažirane dokumentarne produkcije z vsega sveta, Ekstravaganca je sekcija, namenjena "pomembnim ustvarjalcem samosvoje filmske estetike ter skozi čas tudi njihovim vznemirljivim in nepredvidljivim filmskim potem", njej sorodna pa je sekcija Proti vetru, v kateri gledalci spoznavajo filme režiserjev, ki gojijo svojo filmsko poetiko in ostajajo prepoznavni po svojevrstni uporabi filmskega jezika.

Posvečeno je sekcija, v kateri se obiskovalci vsako leto seznanijo z drugim avtorjem. Letos bo mogoče spoznavati italijanskega režiserja Marca Bellochia, gledalci pa bodo presojali tudi filme argentinske producentke slovenskega rodu Lite Stantič. Kot pove že ime, je sekcija Jug-jugovzhodno namenjena pregledu kinematografije dežel južno in jugovzhodno od nas, Izbor kratkega filma pa prinaša izdelke programa Koordinacije evropskih festivalov.

Priložnost spoznati tuje filmske ustvarjalce
Festival bodo obiskali tudi številni tuji gostje, ki bodo sodelovali na pogovorih z obiskovalci, najprej po projekcijah filmov, nato pa še v Jazz klubu Gajo. Do zdaj je svoj prihod potrdilo že več kot 20 ustvarjalcev, ki na Liffu večinoma sodelujejo s svojimi filmi. Med njimi bodo tudi režiser filma Divje kampiranje Nicolas Bonilauri, igralec v Piceriji kamikaze Mikal P. Lazarev, režiser Zimskega potovanja Hans Steinbichler, zapornik iz filma Pot v Guantanamo Shafiq Rasul, scenaristka Namiznega tenisa Meike Hauck ter scenarist in režiser filma Zbogom, Berlusconi! Jan Henrik Stahlberg.

Novi babilon ne bo nem
Organizatorji so za obiskovalce, teh je bilo zadnja leta okoli 50.000, pripravili tudi bogat spremljevalni program, ki vključuje okroglo mizo o kontekstu boja proti terorizmu ob premieri filma Pot v Guantanamo, duhu današnje zgodbe v filmu in književnosti ter o uspešnem sodelovanju producentov, režiserjev in piscev. Projekcijo nemega filma Novi babilon pa bo pospremil koncert simfonikov RTV Slovenija, ki jim bo pravilno ubiranje glasbene spremljave Dmitrija Šostakoviča narekoval dirigent Helmut Imig.

M. T.
Začetek Liffa