Pretvorba filma v 3D je trajala 60 tednov, stala pa 18 milijonov dolarjev, kar bi bilo za marsikoga pravzaprav dovolj za snemanje čisto novega filma. Foto:
Pretvorba filma v 3D je trajala 60 tednov, stala pa 18 milijonov dolarjev, kar bi bilo za marsikoga pravzaprav dovolj za snemanje čisto novega filma. Foto:

Ljudje me že cel dan sprašujejo, kako se je po vsem tem času vrniti k Titaniku. Ampak v bistvu me o tem filmu sprašujejo nenehno, tako da se v bistvu nikamor ne "vračam". Del mojega DNK-ja je.

Kate Winslet
James Cameron
Camerona po letu 1997, ko je "prvič" dokončal Titanik, obsedenost z "nepotopljivo" ladjo ni izpustila. Na dno Atlantika se je potopil nič manj kot 33-krat (in pri tem menda na ladji opazil nekaj podrobnosti, ki so jih v filmu poustvarili narobe). Foto: EPA
Kate Winslet: Gledati Titanik po 15 letih je, kot da bi te kdo 3 ure in pol posiljeval s starimi fotografijami. Foto: EPA

V odštevanju do 100. obletnice potopa legendarne ladje Titanik (15. aprila) so kultni film Jamesa Camerona v Londonu premierno predvajali v izboljšani, 3D-različici. Premiere sta se udeležila Kate Winslet (Titanik je njeno kariero vendarle izstrelil med zvezde) in James Cameron, ne pa tudi Leonardo DiCaprio - uradno zato, ker v ZDA s Quentinom Tarantinom snema film Django Unchained (neuradno pa je tračarski bloger Perez Hilton že pred časom poročal, da Lea promocija 15 let starega filma preprosto ne zanima več.)

"3D tehnika poudarja najbolj vznemirljive in najbolj čustvene trenutke filma," je ob tej priložnosti povedal Cameron in dodal, da je v novi različici lažje občutiti, kaj so doživljali udeleženci pomorske nesreče, ki je zahtevala 1517 življenj. Največja in za takratni čas najbolj velikopotezno zasnovana ladja se je 15. aprila 1912 na poti iz Southamptona proti New Yorku zaletela v ledeno goro in se potopila v pičlih treh urah.

Na neki točki moraš nehati s popravki
Cameron, ki sicer velja za perfekcionista, ko gre za njegovo delo, je pri natančnem preučevanju svojega filma sicer menda našel "nekaj napak", a menda za novo različico ni spremenil niti enega samega kadra. Pri pretvorbi filma v 3D je sodeloval s 300 mojstri računalniške grafike, ki so v projekt vložili 750.000 ur (ta proces je pred časom opisal kot "grozljiv" in "poneumljajoč"). "V nekem trenutku sem se za hip poigral z idejo, da bi film lahko popravil tako, da bi bil videti kot resnični Titanik," je Cameron povedal v intervjuju za Nightline. "Ampak potem se je oglasil drug del mojih možganov: Ne, končal boš kot norec, ki stoji na vogalu in se pogovarja sam s seboj. (...) Na koncu nisem spremenil niti kadra. Ladja še vedno potone. Jack še vedno umre."

Kate svojih golih prizorov ne bo gledala
Winsletovi je film, v katerem je ob soigralcu Leonardu DiCapriu v vlogi Jacka Dawsona upodobila Rose DeWitt Bukater, prinesel slavo, kakršne si prej ni mogla niti predstavljati. "Dolgo je že tega, a se zdi, kot da bi bilo včeraj. Film mi je popolnoma spremenil življenje, dal mi je možnost ustvarjalne svobode," je povedala Winsletova. Vseeno pa priznava, da je ogled filma po toliko letih zanjo "čudna" izkušnja: "Tako je, kot da bi te nekdo tri ure in pol silil gledati star album s tvojimi fotografijami. Precej nenavaden občutek." O tem, kako bodo v 3D videti ljubezenski prizori, pred premiero sploh ni hotela razmišljati: "Grozno! Sploh ne bom gledala. Na tisti točki bom najbrž že za šankom, in to na tleh." Titanik je leta 1997 dobil rekordnih enajst oskarjev, seveda tudi tista za najboljši film in režijo.

Naslednji na vrsti: Terminator 3D?
Med dvoletnim snemanjem Titanika se je bilo do razbitin slavne ladje treba potopiti večkrat, kar je imelo "velik vpliv na končni rezultat", kot pravi Cameron. Po Titaniku in filmu Avatar, ki ga je že izhodiščno posnel v 3D-tehniki (in z njim podrl Titanikov rekord najdonosnejšega filma), Cameron sedaj razmišlja tudi o 3D-različicah svojih drugih filmov, kot sta Terminator 1 in 2.

Koristoljubje ali poklon spominu na umrle?
Ob vsem tem ne manjka tudi kritikov, ki Cameronu očitajo, da želi samo zaslužiti z obletnico tragedije. "Glejte, vedno se bo našel kdo, ki se bo poscal v juho nečesa še tako dobrega," je bil neposreden režiser. "Ampak film sem posnel zato, da bi se spominjali Titanika. Fascinirala me je zgodba, pritegnila me je zgodovina, ganil me je pogum ljudi, ki so izgubili življenja. Ko sem se spustil k razbitini, me je tragedija vsega skupaj resnično presunila. Film je dober pripomoček v času, ko je prav, da se spominjamo tragedije in tega, kaj se iz nje lahko naučimo danes."

Ljudje me že cel dan sprašujejo, kako se je po vsem tem času vrniti k Titaniku. Ampak v bistvu me o tem filmu sprašujejo nenehno, tako da se v bistvu nikamor ne "vračam". Del mojega DNK-ja je.

Kate Winslet