Ko se je moral Cruise zrediti za komedijo Tropska nevihta, mu je pri tem pomagal t.i.
Ko se je moral Cruise zrediti za komedijo Tropska nevihta, mu je pri tem pomagal t.i. "fat suit". Foto:
Barry Seal je bil, ko je dobil službo pri letalski družbi TWA, najmlajši pilot letala 747 v Ameriki. Pozneje je bil odpuščen, ker je za za proticastrovsko skupino iz Miamija v Mehiko prepeljal plastično razstrelivo. Foto: Wikipedia

52-letnega zvezdnika bomo še predtem videli v petem delu franšize Misija: Nemogoče. Potem pa bo, tako vsaj poroča New York Post, v krvavi in nasilni biografski drami Mena, ki jo bo režiral Doug Liman (Bournova identiteta), igral Adlerja B. Seala, ki je bil znan kar kot Barry.

Cruise se je za film enkrat že pošteno zredil, a ne zares: za vlogo direktorja studia Lena Grossmana v komediji Tropic Thunder (2008) so ga v debeluha spremenili maskerji; sicer Cruise ni znan po tem, da bi za vloge kdaj korenito spreminjal svoj videz. Je pa seveda znana krilatica, da oskarjevska Akademija z zlatim kipcem rada nagradi igralce in igralke, ki so pripravljeni izgubiti/pridobiti precejšno težo ali se kako drugače telesno preobraziti. Morda ima trikratni nominiranec oko na svojem prvem oskarju? (Je pa po drugi strani res, da je Seal že bil upodobljen na filmu, in to kot možak čisto povprečnih proporcev. Dennis Hopper ga je, denimo, leta 1991 igral v HBO-jevi dokumentarni drami Double Crossed.)

Kartela ni pametno izdati
Seal, ki so ga klicali tudi "Debeluh", je bil najprej pilot za medellinski kartel, pozneje pa vzporedno še Cijin tajni agent. Pilot, ki je imel "oporišče" na zanemarjenem malem letališču Mena v Arkansasu, je kanabis, kokain in pozneje pomirjevala v ZDA tihotapil iz Južne Amerike. Posel je cvetel med letoma 1976 in 1984, ko je bil naposled aretiran. Zaporu se je izognil tako, da je svoje "usluge" ponudil ameriškim oblastem. Dvojna računica se ni izšla: leta 1986 ga je v policijskem skrivališču v Louisiani, kjer naj bi bil na varnem, ustrelil kolumbijski morilec, ki ga je plačal kartel.

Studii so se pulili za film
Liman se bo v kratkem sešel s Cruisom, še poroča omenjeni časopis, da se bosta pogovorila o vlogi. Scenarij za Meno je napisal Gary Spinelli in po precejšnjem boju za pravice za ekranizacijo jih je lani uspelo odkupiti studiu Universal. Potem ko je studio za projekt odštel milijon dolarjev, je Liman na režiserjevem stolčku iz neznanih razlogov zamenjal Rona Howarda.