Vinetu se po pol stoletja vrača na tv-ekrane. Foto: Promocijsko gradivo
Vinetu se po pol stoletja vrača na tv-ekrane. Foto: Promocijsko gradivo

Poleg tega je množice gledalcev v 60. letih navduševal s filmskimi adaptacijami, pri katerih je bila Jugoslavija koproducentska država. Letos se vrača na male zaslone v obliki miniserije s tremi celovečernimi epizodami v produkciji nemške hiše RTL, snemalna lokacija pa je bila tako kot pri izvirni seriji Hrvaška, natančneje Velebit. Prvega izmed treh delov ste si lahko že ogledali na prvem programu TV Slovenija, drugi bo na sporedu naslednjo nedeljo, 5., tretji in zadnji pa 12. februarja.


Preberite še prispevek, ki smo ga pripravili ob stoletnici rojstva Karla Maya:
Pisatelj, ki je dolga leta preždel v ječi, v glavi pa prepotoval ves svet

Divji zahod okrog leta 1860. Zanesenjaški inženir Karl May iz Evrope prispe v Združene države Amerike. Motri ga brezmejno upanje, da bo ameriško divjino seznanil z dosežki evropske civilizacije. Tu hitro spozna, da bogastvo nove dežele privlači tudi najhujše demone stare celine in da ameriško družbo poganjata pohlep in nasilje. Med prvim izletom v puščavo May utrpi poškodbo, ujame ga sin apaškega poglavarja Vinetu in ga pripelje v pleme kot zapornika.

Pozdravi ga Vinetujeva lepa sestra Nšo-či, v katero se May zaljubi. Sčasoma se spoprijatelji z Vinetujem in dobi apaško ime Stari Shatterhand. Prijatelja se podajata v številne skupne pustolovščine, v iskanje zaklada, v boj proti sovražnikom, medtem pa postajata vse bolj kot brata. V novi adaptaciji nastopi Gojko Mitić v vlogi poglavarja in Vinetujevega očeta. Kot Vinetu pa je nastopil albanski filmski in gledališki igralec Nik Xhelilaj.