Film
(9)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 6 glasov Ocenite to novico!
John Lasseter
John Lasseter je svojo kariero pod okriljem studia Disney začel leta 1979; nekaj let pozneje je bil odpuščen, ker je trdil, da je prihodnost animacije v računalniških grafikah, studio pa se je takrat še oklepal tradicionalnega pristopa. Zato je poklicno pot nadaljeval kot soustanovitelj Pixarja, studia, ki je izdal nekaj orjaških uspešnic, denimo Iskanje malega Nema in Neverjetne. Foto: Reuters
Rashida Jones
Igralka in scenaristka Rashida Jones naj bi po prvih poročanjih Pixar zapustila zaradi Lasseterjevega "neželenega osvajanja". Zvezdnica je to poročanje sicer medtem že ovrgla: v izjavi za javnost je poudarila, da sta s scenarističnim partnerjem Willom McCormackom, s katerim sta pisala četrti del franšize Svet igrač, Pixar zapustila zaradi "Lasseterjevega ravnanja z ženskami in manjšinami". Foto: Reuters
Pogum
Za svet animiranega filma morda še bolj kot za igrani film velja, da je "fantovski klub", v katerem ženske skoraj nikoli nimajo ključnih vlog. Foto: Kolosej
John Lasseter
Lasseterjeva javna podoba je bila od nekdaj imidž dobrovoljneža, ki na premiere prihaja v havajskih srajcah in v intervjujih s solznimi očmi govori o najganljivejših prizorih Pixarjevih filmov. Foto: Reuters

Dodaj v

Tudi v svetu animacije ni pravljično: "podaljšan dopust" za prvega moža Pixarja

John Lasseter zatrjuje, da so bili njegovi nameni vedno "nedolžni"
22. november 2017 ob 11:48
Ljubljana - MMC RTV SLO

Eden ključnih izvršnih producentov studia Disney in soustanovitelj hiše Pixar, animator in režiser John Lasseter, je najavil šestmesečno odsotnost od dela. Razlog zanjo so "napake", zaradi katerih so se njegove sodelavke počutile "nespoštovane ali nelagodno".

60-letni Lasseter je svojo odločitev obelodanil v dolgem e-pismu zaposlenim v animatorski veji studia Disney, kjer je zaposlen kot direktor kreativnega oddelka. "Še posebej bi se rad opravičil vsakomur, ki je bil kdaj prejemnik neželenega objema ali pa se mu je zdelo, da sem na kakršen koli način prestopil mejo," je Lasseter med drugim zapisal v svojem pismu. "Ne glede na to, kako nedolžni so bili moji nameni, ima vsak pravico, da sam postavi meje, ki jih je treba upoštevati."

Podjetje Disney je v izjavi za javnost zapisalo: "Zavezani smo ohranjanju okolja, v katerem bodo vsi zaposleni deležni spoštovanja in okoliščin, v katerih bodo lahko ustvarili svoja najboljša dela. Cenimo Johnovo iskrenost in opravičilo ter popolnoma podpiramo njegov odmor."

Resnični razlog za odhod Rashide Jones
Najava "oddiha" je med zaposlenimi zakrožila, tik preden je The Hollywood Reporter objavil članek, v katerem navaja, da naj bi Lasseter redno "grabil, poljubljal in komentiral telesne pritikline" svojih podrejenih. Revija navaja še, da naj bi igralka in scenaristka Rashida Jones Pixar zapustila ravno zaradi Lasseterjevega "neželenega osvajanja". Zvezdnica je to poročanje sicer medtem že ovrgla: v izjavi za javnost je poudarila, da sta s scenarističnim partnerjem Willom McCormackom, s katerim sta pisala četrti del franšize Svet igrač, Pixar zapustila zaradi "Lasseterjevega ravnanja z ženskami in manjšinami". "Vratolomna hitrost, s katero novinarji naštevajo nove storilce, v nekaterih primerih vodi v neodgovorno poročanje. Nisva zapustila Pixarja zaradi neželenega osvajanja. To ni res. Odšla sva zaradi ustvarjalnih in, kar je še pomembnejše, filozofskih razhajanj. Pri Pixarju je toliko nadarjenih ljudi, da ostajava neznanska oboževalca njihovih filmov. Je pa to tudi okolje, kjer ženske in temnopolti ljudje nimajo enakopravnega glasu."

Kje so režiserke?
V preteklosti so na Pixar seveda že letele obtožbe na račun odsotnosti režiserk. Studio je posnel 19 celovečercev, in le pod enega od njih, Pogum (Brave), je kot sorežiserka podpisana ženska. No, in prav ta ženska, Brenda Chapman, je bila sredi produkcije odpuščena zaradi spora z Lasseterjem. Kasneje je prestopila k studiu Dreamworks in leta 2013 v intervjuju za The New York Times komentirala, da v novi službi "lahko pride s kom v konflikt in zaradi tega še ni odpuščena, za razliko od drugega studia, ki bi ga lahko imenovala".

Za svet animiranega filma morda še bolj kot za igrani film velja, da je "fantovski klub", v katerem ženske skoraj nikoli nimajo ključnih vlog.

Vizionar, ki je pomagal rešiti Disney
John Lasseter je svojo kariero pod okriljem studia Disney začel leta 1979; nekaj let pozneje je bil odpuščen, ker je trdil, da je prihodnost animacije v računalniških grafikah, studio pa se je takrat še oklepal tradicionalnega pristopa. Zato je poklicno pot nadaljeval kot soustanovitelj Pixarja, studia, ki je izdal nekaj orjaških uspešnic, denimo Iskanje malega Nema in Neverjetne.

Medtem, ko je Pixarjeva zvezda bliskovito vzhajala, se je Disney prebijal skozi žalostna leta nizkega zaslužka in vse večje obskurnosti. Rešili so se s svojo stalno metodo: leta 2006 so za 7,4 milijarde dolarjev kupili Pixar. Na čelo šepajoče Disneyjeve animacije so postavili Johna Lasseterja in Eda Catmulla, še enega izmed vodilnih mož pri Pixarju. Po nekaj neuspešnih poskusih je ustvarjalni dvojec kultno "mišjo hišo" dejansko vrnil na čelo industrije; pod njihovim okriljem so nastale uspešnice, kot so Ledeno kraljestvo, Zootropolis in Razbijač Ralph.

Zaradi svoje velike vloge in ustvarjalnega vložka v industriji je Lasseter med animatorji veljal za nekakšnega "novodobnega Walta Disneyja". Od studia se je (začasno) poslovil le dan pred ameriško premiero novega celovečernega animiranega filma, Coco. Lasseterjeva javna podoba je bila od nekdaj imidž dobrovoljneža, ki na premiere prihaja v havajskih srajcah in v intervjujih s solznimi očmi govori o najganljivejših prizorih Pixarjevih filmov. Z ženo Nancy imata pet otrok.

Lasseter na svoj "odmor" odhaja v času, ko je že na stotine žensk (in kar nekaj moških) v javnosti razkrilo incidente spolnega nadlegovanja in napadov, ki naj bi jih izvajali vplivni možje v filmski industriji, medijih, politiki in drugih industrijah. Nekateri storilci, med njimi Charlie Rose, Kevin Spacey in Harvey Weinstein, so tudi izgubili službe.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
Gerold III
# 22.11.2017 ob 13:14
Ta možak je omenjen v knjigi Steva Jobsa kot nekaj najboljšega.
ZRC
# 22.11.2017 ob 12:23
Z ustvarjalnega stališča je Lasseter res izjemen. Kar se pa tiče drugih zadev ...
Izjava, da ima vsak burkež in hecmajster svojo temno stran, ni iz trte zvita.
kingeston
# 22.11.2017 ob 13:59
dečko pač na glas pove kar misli, ampak ameriški sjw-ji oprani od politične korektnosti pač ne vidijo dlje kot od svojega ajfoja in teorije spolov...
ozzy_pita
# 22.11.2017 ob 18:43
Ne vem pa zakaj morate dajati neke holivudske zdrahe pod rubriko Kultura...
spela55
# 22.11.2017 ob 16:33
slorest,
glej,
tukaj si lahko pogledaš, kdo ima dejansko težave s preobilnostjo koga:

http://www.rtvslo.si/zabava/moda/hcerka-andyja-garcie-plus-size-manekenka-ki-osvaja-modni-svet/436681#comments

Izvoli najti eno samo žensko, ki ji gre to na živce.

In prosim, ne primerjaj tega, da nekdo obstaja in nikomur nič noče, s tem, da te nekdo nonstop objema, te poljublja ali govori kako bi te rad p.... Ok? Ne vem zakaj ti ni jasno, da to ni isto, ampak veš, dejansko ni isto.
brain2k
# 22.11.2017 ob 14:19
Prej je mel dolge prste, zdej pa bi se malo potuhnil da problemi izginejo? Hmm...cudni so te "liberalci".
zamudnik
# 22.11.2017 ob 20:08
Niso mogle več prenašati te srajce.
slorest
# 22.11.2017 ob 14:28
Še mal pa bom mogu na istem bregu vrtnart. Počas bo mobing že "živjo". Nelagodno se pa dons ženske lahko počutijo, ker je nekdo preobilen, ker nekdo je v pisarni, jo pogleda postrani ... Je pa zanimivo, če je zgodba obratna.
Snežinkica
# 22.11.2017 ob 12:33
Tudi svet animacije ni pravljičen:

Seveda ne. Ne obstaja prav nobeno področje, ki bi bilo imuno pred spolnimi predatorji, glavni razlog je pa ravno pomanjkanje žensk na vodilnih položajih, ki bi imele moč spreminjati to toksično klimo. Eden od glavnih namenov patriarhalnega kopičenja moči pa je ravno možnost nekaznovanega zlorabljanja žensk, višje ko se predator vzpenja po prehranjevalni verigi, višji je njegov domet in bolj zaščiten je. Zato se je treba zavedati, da je sicer lepo in pravilno, da vse te obtožbe prihajajo na plan, ampak to še zdaleč ne bo dovolj za resne spremembe, ker gre za sistem in ne posamezna gnila jabolka v košari.
Kazalo