Čeprav je tudi v času svoje senatorske kariere obdržal članstvo v igralskem cehu (SAG), je pri vprašanjih zakonodaje po navadi stal na nasprotnem bregu kot sindikati. Foto: Reuters
Čeprav je tudi v času svoje senatorske kariere obdržal članstvo v igralskem cehu (SAG), je pri vprašanjih zakonodaje po navadi stal na nasprotnem bregu kot sindikati. Foto: Reuters
Lov na Rdeči oktober
Zaradi svoje višine in impozantne pojave je Thompson praviloma igral avtoritativne figure: šerifa, sodnika, direktorja FBI-ja, tožilca in celo predsednika Ulyssesa S. Granta.

Kot igralec se je Thompson v spomin zapisal predvsem z vlogama v filmu Lov na Rdeči oktober in seriji Zakon in red. Senator je bil osem let, v mladih letih pa je tudi pomagal razjasniti afero Watergate.

Thompsonovo kariero so zaznamovali skoki iz filma v politiko - in iz politike
nazaj k filmu. Rodil se je v Alabami, prvič se je poročil že pri 17 letih, pri izbiri študija pa se je odločil za pravo.

Kot mlad odvetnik je kot del ekipe preiskovalnega odbora senata odigral ključno vlogo pri razjasnjevanju afere Watergate, zaradi katere je leta 1974 odstopil tedanji predsednik ZDA Richard Nixon.

Njegovih osem let v senatu se je izteklo leta 2003, pozneje pa se je kratek čas potegoval za republikansko predsedniško nominacijo na volitvah leta 2008.

V svetu filma in televizije si ga bodo zapomnili predvsem po vlogah v seriji Zakon in red, kjer je upodobil javnega tožilca Arthurja Brancha, ter v filmih Lov na rdeči oktober, Brez izhoda in Rt strahu, Umri pokončno 2 in nazadnje leta 2012 v grozljivki Sinister.

Bil je dvakrat poročen in imel pet otrok - eden izmed njih je umrl leta 2002 zaradi prevelikega odmerka zdravil - ter več vnukov.

Kot je v nedeljo sporočila njegova družina, je umrl v Nashvillu, mirno in obkrožen s svojimi najbližjimi. Ob tem so svojci izpostavili, da je trdno verjel "v veličino našega naroda, ki izhaja iz trdega dela, vere in iskrenosti njenih ljudi".