Kljub podobi zapeljivca in nazivu Adonisa indijske kinematografije, je bil Anand v dolgoletnem zakonu z Kalpano Karthik. Imela sta tudi hči in sina. Foto: reuters
Kljub podobi zapeljivca in nazivu Adonisa indijske kinematografije, je bil Anand v dolgoletnem zakonu z Kalpano Karthik. Imela sta tudi hči in sina. Foto: reuters
Anand Dev
Anand Dev je svoje življenje popisal v avtobiografiji. Filme je želel snemati do zadnjega diha. Zadnji film je predstavil septembra. Foto: EPA
Anand Dev
Dev Anand je leta 2002 prejel nagrado Dada Saheb Phalke za izjemen prispevek indijski kinematografiji. Foto: EPA

Legendarni bollywoodski igralec in režiser Dev Anand, ki je vedno zavračal možnost upokojitve in govoril, da bo delal do svojega poslednjega dne, je še septembra predstavil premiero svojega novega filma Chargesheet, zadnje dni pa se se ni počutil dobro in je odšel v London na zdravniške preglede. Tam je zaradi srčnega napada tudi umrl.
Konec nekega obdobja
V 65-letni filmski karieri je Anand postal eden indijskih ikoničnih igralcev in režiserjev. Smrt bollywoodskega zimzelenega heroja, poznanega po svoji pozitivnosti in optimizmu ter občudujočem veselju do življenja, so sodelavci označili kot konec nekega obdobja indijske kinematografije. "Posebno obdobje se je končalo. Dev Anand je zapustil praznino, ki morda nikoli več ne bo zapolnjena. Nikoli ni opustil svojih prepričanj in veselja do življenja," je na Twitterju zapisala bollywoodska zvezda Amitabh Bachchan. Srečala ga je na nedavni filmski premieri: "Bil je šibak, ampak poln duha." Na Twitterju se je oglasil tudi pisatelj Salman Rushdie: "Odrasel sem ob gledanju njegovih filmov in žal mi je, da se moram posloviti."
Prepoznavno ravnodušno igranje
Anand se je rodil v pokrajini Lahore in leta 1944 odpotoval v Mumbaj, da bi delal kot uradnik v vladni pisarni. Dve leti pozneje pa je zaigral v filmu Hum Ek Hain. Kmalu po tem je začel filme tudi režirati in posnel niz uspešnic. Njegovi najbolj znani filmi so Guide, Paying Guest, Jewel Thief, CID in Hare Rama Hare, ki jih prištevajo med najpomembnejše bollywoodske filme.
Anandov edinstveni igralski slog je postal prepoznaven. Navdihoval ga je hollywoodski igralec Gregory Peck, številni pa so posnemali Anandov znameniti ravnodušni in vsakdanji slog igranja in prepoznavni gib glave med govorom.
Zvest Bollywoodu
Anand je v Bollywood vpeljal tudi nekatere pozneje najbolj modne igralke, vključno Zinat Aman, s katero je igral v Hare Krishna Hare Ram. Leta 1949 je vzpostavil produkcijsko družbo Navketan International Films, ki je producirala več kot 35 filmov. Prejel je številne nagrade, leta 2002 tudi nagrado Dada Saheb Phalke, ki v indijski kinematografiji predstavlja najvišjo čast.
V avtobiografiji Romancing with Life je zapisal, da sta nekoč do njega pristopila nobelovka Pearl S. Buck in režiser Tad Danielewski s ponudbo, da bi igral v ameriškem filmu, a je nazadnje zavrnil ponudbo. "Povedal sem jima, da bi glede na moj zvezdniški status v Indiji sprejel vlogo, samo če bi ta pomenila resničen izziv in bi zares vzbudila moj interes," je zapisal.
Prva vesela figura indijske kinematografije
Anand je oblikoval drugačne moške vloge, kot so bile v indijskih filmih običajne. Moški bollywoodskega filma te dobe so bili ali resnobni in dostojanstveni, kot je bil Dilip Kumar, ali tragični ponižanci, kot je bil Radž Kapur. Anand pa je uvedel pozitiven, čeden in živahen, prijazen in vesel, igriv in romantičen lik moškega.
Njegov videz je navduševal številne gledalke. Čeden, oblečen kot kavalir, a ležerno in z večnim nasmehom, se je rad šalil s svojimi filmskimi damami. Njegov zgodnji filmski uspeh v takšni podobi mu je priskrbel tudi vloge lahkoživcev in slabih fantov z čudežnim dotikom pri ženskah, ki se ne morejo upreti njegovi privlačnosti. Sprva si je tako prislužil naziv Mr. Charming, kasneje pa Adonis indijske kinematografije. Kljub dolgotrajnem zakonu je vedno z zanosom nosil podobo zapeljivca.
"Ko se zora svita čez Mumbaj, pozdravljam spomin na to zvezdo, ki nas je pustila s sijajem svojega nasmeha," mu je v spomin še zapisal bollywoodski režiser Maheš Bat.