Igralec, ki je imel zaradi nadpovprečne telesne višine velikokrat težave pri pridobivanju vlog, je največkrat interpretiral negativne like, ki so mu bili tudi najbolj pisani na kožo, saj so se mu zdeli zanimivejši kot pozitivni junaki. Foto: EPA
Igralec, ki je imel zaradi nadpovprečne telesne višine velikokrat težave pri pridobivanju vlog, je največkrat interpretiral negativne like, ki so mu bili tudi najbolj pisani na kožo, saj so se mu zdeli zanimivejši kot pozitivni junaki. Foto: EPA
Christopher Lee; Grossmannov festival
Christopher Lee se je leta 2011 ustavil tudi v Sloveniji. Kot častni gost se je udeležil Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina ter prejel nagrado festivala za življenjsko delo. Foto: Tanja Ristic/Grossmannov festival

"Ko gledam nazaj - in res je dolg pogled, 67 let - na vloge, ki sem jih odigral, me preveva tak čuden občutek, kot da je vse te like odigral nekdo drug, ne jaz."

Christopher Lee, 2013
'Danes je na svetu veliko vampirjev; pomislite le na filmski posel,' je nekoč dejal Lee, eden najbolj slavnih filmskih Drakul.
'Danes je na svetu veliko vampirjev; pomislite le na filmski posel,' je nekoč dejal Lee, eden najbolj slavnih filmskih Drakul. Foto: NN
Saruman
Leta 2001 se je Tolkienov Saruman utelesil v podobi odličnega Christopherja Leeja. Foto: NN
Christopher Lee
Z Birgit Kroencke sta bila poročena več kot petdeset let. Foto: EPA

Igralec, ki si je v dolgoletni karieri prislužil naziv igralca z največ posnetimi filmi, je umrl v nedeljo v bolnišnici v Londonu, kamor so ga pred tremi tedni prepeljali po prestanem srčnem napadu in težavah z dihanjem. Igralec je 27. maja v bolnišnici tudi dopolnil svoj 93. rojstni dan. Žena Birgit, s katero sta bila poročena več kot 50 let, je žalostno novico z zamudo oznanila, ker je želela najprej obvestiti najbližje družinske člane.

Lee je zaslovel v petdesetih letih 20. stoletja kot glavna zvezda filmov studia Hammer, vendar pa je bilo zadnjih 15 let zanj najplodnejših. Nove generacije oboževalcev je osvojil kot grof Dooku v Vojni zvezd in strašni Saruman v Gospodarju prstanov. Svoj pečat je pustil v vrsti filmskih uspešnic, od Drakule do Mumije, od Treh mušketirjev do Jamesa Bonda - Moža z zlato pištolo. Tudi v Letališču in Gremlinih 2 smo ga videli. Na dolgi igralski poti je sodeloval z največjimi svetovnimi režiserji, kot so John Huston, Raoul Walsh, Joseph Losey, George Marshall, Orson Welles, Nicholas Ray, Mario Bava, Michael Powell, Edward Molinaro, Jerome Savary, Billy Wilder, Steven Spielberg, Joe Dante, Peter Jackson, John Landis, Alejandro Jodorowsk, Andrej Končalovski, pa tudi Tim Burton, s katerim sta med drugim posnela Alico v Čudežni deželi in Brezglavega jezdeca.
Več kot 300 likov in dve ključni vlogi
Za svoj najljubši in najpomembnejši film je iz zares impresivnega in obsežnega opusa (zaigral je v več kot 300 vlogah) na srečanju v Ljutomeru izbral film Wicker Man (Mož iz protja), v katerem je bil leta 1973 lord Summerisle. Vendar je bil tudi na vlogo Mohameda Alija Džinaha v filmu Džinah (Jinnah, 1998) izjemno ponosen. "Vsekakor je najpomembnejša vloga, kar sem jih odigral, saj jo je spremljala teža velikanske odgovornosti," je dejal ob neki drugi priložnosti.
Ni mu bilo težko priznati, da je nastopil tudi v filmih, na katere po dolgi karieri ni bil najbolj ponosen. "Igral sem v številnih filmih, ki so bili pred svojim časom. Nekateri od teh so bili zelo dobri, drugi ne." Dobro se je zavedal, da se mora učiti. "Zavedajte se, če želite postati igralci, se morate tega naučiti."

Zlobneži so mu bili pisani na kožo
Christopher Lee, ki je imel zaradi nadpovprečne telesne višine velikokrat težave pri pridobivanju vlog, je največkrat interpretiral negativne like. To ga ni motilo, nasprotno, zlobneži so mu bili mnogo bolj pisani na kožo, saj so zanimivejši kot pozitivni junaki. "Z vlogo zlobneža je mogoče storiti toliko več, pokazati je treba več sposobnosti," je pred štirimi leti povedal kot gost Grossmannovega festivala filma in vina v Ljutomeru. Zlasti v fantazijskih filmih mora igralec vedno delati tisto, česar občinstvo ne pričakuje, in se dobro potruditi, da je verodostojen, je dopolnil svojo misel.
Opremljen s pogumom in mečem
Nekoč je vse nevarne prizore vedno odigral sam in si med drugim pridobil tudi sloves igralca z največ mečevanji pred kamero. Za svoje vloge in prispevek k filmski umetnosti je prejel vrsto priznanj. Nagradili so ga v ZDA, Franciji, Nemčiji, Španiji, Italiji in Veliki Britaniji, leta 2009 ga je angleški princ celo povišal v viteza. Za življenjsko delo so Leeja, tudi nosilca plemiškega naziva sir, leta 2011 nagradili tudi na Grossmannovem festivalu.
Prepevanje o Don Kihotu, najbolj metalskemu liku na svetu
Do konca dejaven Lee je bil tudi odličen pevec, kar je dokazal na več ploščah in ob sodelovanju z najrazličnejšimi glasbeniki. V devetdesetih letih je posnel ploščo skladb broadwajskih muziklov, ob 92. rojstnem dnevu pa predstavil heavymetalsko ploščo Metal Knight. Na albumu je ponudil izbor sedmih skladb, ki temeljijo na delu Don Kihota - po igralčevem mnenju najbolj metalskega lika, kar jih je poznal -, pa tudi dve priredbi iz uspešnega muzikala Man of La Mancha.

Brezdelnost se mu je upirala in po prejetju častne bafte 'bratovščine' je leta 2011 dejal, da se ne bo nikoli upokojil. Zato ne preseneča, da je še pred kratkim sprejel sodelovanje v drami The 11th, v kateri bi nastopil ob Umi Thurman. Zgodbo, postavljeno v neposreden čas pred napadi 11. septembra, naj bi začeli snemati novembra. Kljub več kot 300 posnetim vlogam se je igralec poslovil z nekaj neuresničenimi željami; od nekdaj si je, na primer, želel sodelovati s Clintom Eastwoodom.
"Človek bi moral v svoji karieri poskusiti vse, kar je mogoče. No, razen ljudskih plesov in incesta."



"Ko gledam nazaj - in res je dolg pogled, 67 let - na vloge, ki sem jih odigral, me preveva tak čuden občutek, kot da je vse te like odigral nekdo drug, ne jaz."

Christopher Lee, 2013