V vlogi Johna Steeda s ključnima atributoma klobukom in skrivnim orožjem dežnikom. Foto: Reuters
V vlogi Johna Steeda s ključnima atributoma klobukom in skrivnim orožjem dežnikom. Foto: Reuters
Patrick Macnee
Patrick Macnee je nastopal tako na malih zaslonih in velikem platnu kot na gledaliških deskah. Foto: Reuters
Tarče
V filmu Od tarče do smrti ob svojem dobrem prijatelju Rogerju Mooru. Foto: NN

V tem je igral ob Rogerju Mooru, ki je na Twitterju že izrazil žalost zaradi Macneejevega slovesa. "Prijatelja sva bila od petdesetih let in veliko lepih spominov me veže na najino sodelovanje. Pravi gospod."
Britansko občinstvo je priljubljeno serijo Maščevalci, v kateri je bila hladna vojna prikladna, celo zabavna okoliščina glamuroznemu vohunjenju, spremljalo med letoma 1961 in 1969, leta 1966 je bila na ogled tudi na zaslonih ameriških domov. "S kakšnim zlobnežem imamo opravka," se je v eni izmed epizod vprašal lik Macneeja. "Možakar, ki odgrizne konec cigare, je zmožen vsega," si je odgovoril v tipično zabavnem uvidu.
Serija je naglo osvojila zvesto občinstvo, ki je oboževalo Macneejev lik urejenega britanskega gospoda s klobukom na glavi in skrivnim orožjem dežnikom v rokah. "Bil je najbolje oblečen moški na televiziji in nudist v resničnem življenju," se je za BBC ob slovesu igralca spomnila nekdanja soigralka Linda Thorson.
"Dovolj je bilo vojne, da bi se zabavali s pištolami"
Patrick Macnee, ki se je rodil leta 1922 v Londonu, je med drugo svetovno vojno služil v Kraljevi mornarici, kjer se mu je orožje dokončno uprlo. Tudi zaradi tega se je John Steed na zlikovce spravljal z dežnikom, namesto s pištolo. Trma bi ga skoraj stala vloge, a kljub temu je producente ob pripravah na serijo odločno zavrnil, da orožja ne namerava nositi, saj je v petih letih služenja v drugi svetovni vojni videl dovolj smrti in nasilja. Tako se je začela zgodba s skrivnim orožjem dežnikom, ki je postal njegov glavni atribut.
Soigralka iz serije Diana Rigg ga opisuje kot dragega prijatelja, ki mu je bila zaradi marsičesa dolžnica. "Kamor koli je že šel, za seboj je pustil zbirko spominov," pa so se ga spomnili v izjavi na igralčevi spletni strani. Poleg Riggove sta prvotno zasedbo sestavljala še Honor Blackman in Linda Thorson.
Neverjeten uspeh serije je v lanskem intervjuju za revijo The Lady pojasnil z besedami: "Izvrstno je bila napisana, polna zelo dobrih idej, daleč pred svojim časom in ponujala je fantazije tistim, ki so želeli početi kaj vznemirljivega."
Zgodnje srečanje z odrom
Z igro se je srečal že pri enajstih letih, ko je v Henriku V. igral ob mladem Christoperju Leeju, še eni letos umrli igralski legendi. Že v najstniških letih je Macnee nastopal v West Endu, sledila je vrsta malih vlog, med drugim v filmski različici Hamleta z Laurencea Olivierja leta 1948. V sedemdesetih letih se je s svežo ponovitvijo Maščevalcev vrnil tudi Macnee in nastopil ob Joanna Lumley in Garethu Huntu. Kot gost je igral v celi vrsti britanskih, ameriških in avstralskih tv-produkcij, poslušalci skupine Oasis pa ga bodo prepoznali v videospotu za skladbo Don't Look Back In Anger.
Poročen je bil trikrat, med drugim s soigralko iz Maščevalcev Katherine Woodville. Imel je dva otroka, sina Ruperta in hčer Jennifer, bil je tudi dedek.