Larry Hagman je bil zelo priljubljen med svojimi stanovskimi kolegi. Foto: EPA
Larry Hagman je bil zelo priljubljen med svojimi stanovskimi kolegi. Foto: EPA
V svoji najljubši seriji - Dallas.
Hagman s svojima soigralcema iz serije Dallas, Patrickom Duffyjem in Lindo Gray. Oba sta bila ob Hagmanu, ko je umrl. Foto: EPA

"Ko je umrl, je bil obkrožen s svojimi najdražjimi," je zapisala njegova družina v izjavi za javnost. "Umrl je mirno, tako, kot si je želel. Družina v tem trenutku prosi za zasebnost." Po navedbah Morning Newsa sta bila ob njegovi postelji v dallaški bolnišnici v času smrti tudi Hagmanova soigralca iz Dallasa Linda Gray in Patrick Duffy.

"Tako žalostno je. Larry je bil res nekdo, ki so ga imeli vsi radi," je povedal njegov agent Joel Dean za revijo People. "Še posebej jaz. Bil je najbolj ljubeč, čudovit, radodaren mož. In pravi borec."

Konec lanskega leta je Hagman sporočil, da se bori z rakom na grlu, a je kljub temu sprejel vlogo v TNT-jevi oživitvi Dallasa, ki je zdaj v svoji drugi sezoni. "Larry je bil spet nazaj v svojem ljubljenem Dallasu in v ikonični vlogi, ki jo je najbolj ljubil," je še zapisala njegova družina.

Svetovna slava
Čeprav je Hagman zaigral tudi v sloviti humoristični seriji Sanjam o Jeannie, pa mu je prav vloga nemoralnega naftnega mogotca v Dallasu Hagmanu prinesla svetovno slavo in status enega najbolje plačanih televizijskih igralcev. Serija o premožni teksaški družini, ki je premiero doživela leta 1978, pa do danes ostaja ena izmed najbolj gledanih in priljubljenih tudi onkraj ameriških meja.

Leta 1931 v Teksasu rojeni Hagman je sicer že v 90. letih bil bitko z rakom na jetrih in cirozo, potem ko je dolga desetletja čezmerno užival alkohol. Piti je začel že kot najstnik in po lastnih besedah se pijači ni odpovedal vse do leta 1992, ko mu je zdravnik povedal, da ima cirozo jeter in da lahko v pol leta umre. Igralec je sam povedal, da je tudi v času snemanja Dallasa spil okoli štiri steklenice penine dnevno.

Velik ekscentrik
V zadnjih letih je postal goreč zagovornik presaditev organov, po opustitvi kajenja pa je bil dejaven tudi v protikadilskih kampanjah. Poleg tega je bil navdušenec nad sončno energijo in posnel oglas, v katerem je znova upodobil J. R. Ewinga, ki pa se je odrekel nafti v zameno za sončno energijo.

Tudi sicer je Hagman, ki se ni nikdar ločil od svojega belega kavbojskega klobuka, slovel po svoji ekscentričnosti. Ko je spoznal igralko Lauren Bacall, ji je polizal roko, ker so mu dejali, da Lauren ni všeč, če se jo dotikajo. Znan je bil tudi po tem, da je bil na čelu parad na malibujski plaži, nekoč pa se je v špecerijski trgovini prikazal oblečen v kostum gorile.
Nad svojim malibujskim domom je izobesil zastavo z besedami "Vita Celebratio Est" (Življenje je slavje) in dolga leta živel po tem načelu. Leta 1967 ga je rocker David Crosby navadil na LSD, Jack Nicholson pa ga je popeljal v svet marihuane, ker se je Nicholsonu zdelo, da Hagman preveč pije.

Igralec je v nekem intervjuju dejal, da si želi, da po smrti njegove ostanke raztresejo po polju, nanj posejejo marihuano in žito, po nekaj letih pa pridelek požanjejo in spečejo veliko torto iz marihuane, ki jo bo dovolj za od 200 do 300 ljudi. "Ljudje bi nato pojedli vsak malce Larryja."