Miss Marple se je pojavila v sedemnajstih knjigah, Geraldine McEwan jo je igrala dvanajstkrat. Foto:
Miss Marple se je pojavila v sedemnajstih knjigah, Geraldine McEwan jo je igrala dvanajstkrat. Foto:
V vlogi zlovešče Mortianne ob Alanu Rickmanu v filmu Robin Hood: princ tatov iz leta 1991.
V vlogi zlovešče Mortianne ob Alanu Rickmanu v filmu Robin Hood: Princ tatov iz leta 1991.

Stara znanka britanskega gledališča, ki je imela za seboj tudi uspešno televizijsko in filmsko kariero, je umrla v petek, je potrdila njena družina. Igralka si po kapi, ki jo je doživela oktobra, ni več opomogla, poroča The Guardian.
Da se dokončno poslavlja od svoje najbolj prepoznavne vloge, Miss Marple, je z bafto nagrajena igralka napovedala leta 2008. "Seveda je predaja štafete strašno naporna. Vendar čudovito je, da sem se lahko še zadnja leta posvetila vlogi. Prepričana sem, da bo moja naslednica izredno zadovoljna s produkcijsko ekipo, pa tudi z izredno nadarjenimi scenaristi in igralci, ki se zberejo za vsako novo serijo," je pred leti dejala ob slovesu od vloge, v kateri je nastopala od leta 2003. "Zapuščam jo z lepimi spomini."

Dobitnica več nagrad
Kot Geraldine McKeown se je rodila leta 1932 v Old Windsorju v Berkshiru. Igralko, ki se je leta 1953 poročila s Hughom Cruttwellom, tedanjim ravnateljem Kraljeve akademije za dramske umetnosti, si boste zapomnili tudi po vlogi strašne čarovnice Mortianne, ki je s coprnijo stala ob strani nottinghamskemu šerifu v filmu Robin Hood: Princ tatov s Kevinom Costnerjem v glavni vlogi. V svoji dolgoletni karieri je nastopala z igralci, kot sta Laurence Olivier in Kenneth Williams. Med drugim je bila Emmeline "Lucia" Lucas v televizijski priredbi romanov E. F. Bensona Mapp And Lucia.

Za gledališko delo so jo dvakrat nagradili pri časopisu Evening Standard, leta 1983 in 1995, obakrat z nagrado za najboljšo igralko. Leta 1991 je za vlogo v BBC-jevi priredbi Oranges Are Not The Only Fruit prejela bafto za najboljšo TV-igralko.

Medtem, ko si v vlogi detektiva Hercula Poirota težko predstavljamo kogarkoli drugega kot Davida Sucheta, pa je imela televizijska Miss Marple že več obrazov. Pred Geraldine McEwan je bila morilcem za petami Joan Hickson, po Geraldine McEwan pa je vlogo prevzela Julia McKenzie.