Jean Stapleton ob televizijskem možu Carrollu O'Connorju. Foto:
Jean Stapleton ob televizijskem možu Carrollu O'Connorju. Foto:
Jean Stapleton
Jean Stapleton je v seriji Vse je v družini navduševala med letoma 1971 in 1979. Foto: Reuters

Za vlogo Edith, razsodne žene konservativnega Archieja Bunkerja (igral ga je pokojni Carroll O'Connor), je kar trikrat prejela emmyja. Serija Vse je v družini, ki so jo zasnovali po navdihu britanske Till Death Us Do Part (Dokler nas smrt ne loči), je bila velika uspešnica, na malih zaslonih pa odpirala teme, kot so rasizem, vietnamska vojna in feministično gibanje. Politične in družbene teme so bile pogosto jabolko spora med možem Archiejem in njuno hčerko Glorio ter zetom Michaelom Stivicem. Mila Edith je bila pravi kontrast grobemu značaju moža in mu je bila vedno potrpežljivo v oporo.
"Nihče ni bil bolj jasen navdih za to, kako biti človeški, kot Jean Stapleton," se igralke spominja producent serije Norman Lear. Njenega zeta je igral režiser Rob Reiner, ki je Stapletonovo opisal kot briljantno komedijantko, ki je bila ob pravem času na pravem mestu. V seriji Vse je v družini je igralka nastopala med letoma 1971 in 1979, nekaj časa pa vlogo nadaljevala še v seriji Archie Bunker's Place.
Jean Stapleton se je operni pevki in poslovnežu rodila v New Yorku leta 1923 kot Jeanne Murray (Stapleton je materin dekliški priimek). Med drugo svetovno vojno je bila zaposlena kot strojepiska za britansko vojno ministrstvo v New Yorku. Na odru je prvič nastopila leta 1941, v petdesetih in šestdesetih letih pa igrala v več broadwajskih produkcijah, med drugim v Damn Yankees, v kateri je tudi pritegnila Learovo pozornost.
Navdušila v Pinterjevih dramah
Po seriji Vse je v družini je leta 1982 v televizijskem filmu igrala prvo damo Eleanor Roosevelt, leta 1998 pa v stranski vlogi v romantični komediji Čaka te pošta (You've Got Mail), v kateri sta se zaljubljala Tom Hanks in Meg Ryan. Leta 1990 je prejela nagrado časopisne hiše Village Voice za vlogi v predstavah Harolda Pinterja Gorski jezik in Zabava za rojstni dan.
Dolga leta je živela in ustvarjala v Los Angelesu, a se leta 2002 dokončno vrnila v rodni New York. Ovdovela je že leta 1983, ko ji je umrl mož William Putch. Za njo žalujeta sin in hčerka.