V filmu Jaz sem Frenk, ki nastaja tudi v koprodukciji RTV Slovenija, med drugim igrajo Janez Škof, Valter Dragan, Katarina Čas, Mojca Partljič, Silva Čušin, Mojca Ribič, Radko Polič, Anja Novak, Uroš Smolej, Primož Pirnat, Peter Musevski, Maja Sever, Emil Cerar in Davor Janjić. Foto: Facebook
V filmu Jaz sem Frenk, ki nastaja tudi v koprodukciji RTV Slovenija, med drugim igrajo Janez Škof, Valter Dragan, Katarina Čas, Mojca Partljič, Silva Čušin, Mojca Ribič, Radko Polič, Anja Novak, Uroš Smolej, Primož Pirnat, Peter Musevski, Maja Sever, Emil Cerar in Davor Janjić. Foto: Facebook
Drugisvet
Katja Colja je rojena leta 1969 v Trstu, kjer je diplomirala na filozofski fakulteti. Kot režiserka in scenaristka dela za slovenske televizijske programe Deželnega sedeža RAI za Furlanijo – Julijsko krajino in za druge produkcijske hiše. Do danes je podpisala režijo več oddaj, dokumentarnih in kratkih filmov, med drugim na primer Drugisvet, za katerega je ustvarila tudi scenarij, so zapisali pri Slovenske filmskem centru. Foto: SFC

Jaz sem Frenk režiserja Metoda Pevca in Kako se stvari odvijajo režiserke Katje Colja sta tako dva od treh uspešnih koprodukcijskih projektov, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Pevčev film nastaja v produkciji Vertiga, koprodukciji RTV Slovenija, Backroom Production (Srbija) in Trice Films (Makedonija) ter v sodelovanju s Filmskim studiom Viba film. V večinsko slovenski in manjšinsko srbski koprodukciji je film prejel finančno podporo 200.000 evrov.

Arhetipski razkol v bratski zgodbi
Zgodba filma Jaz sem Frenk temelji na dveh med sabo zelo različnih bratih, ki prihajata vsak iz svojega pola razklane slovenske družbe. Kot piše na strani SFC-ja, je Frenk gostilniški apostol z atavističnimi ostanki komunističnih idej in socialističnih vrednot. Brane je osredotočen na osebni uspeh in zelo uspešno prilagojen liberalnokapitalističnim razmeram. Nekoč sta igrala v skupnem bendu in ljubila isto žensko. Če ne bi bilo njunega očeta in nenavadne dediščine, bi morda ostala brata, tako pa se razkol med njima usodno poglablja.


Dinamika življenja pod isto streho
Kako se stvari odvijajo, manjšinski projekt z Italijo produkcije Casablanca režiserke in scenaristke, sicer tržaške Slovenke Katje Colja, pa je prejel finančno podporo 215.000 evrov. Zgodba o Rosi in Borisu, ki že leta živita pod isto streho, ne da bi si bila v napoto. Zaradi nekaterih dogodkov je njun odnos razpadel, druge stvari pa so ju ponovno združile, beremo na spletni strani Casablance.

Razmerja med spoloma v filmski sferi
Predsednica skupine za enakost spolov je na seji v Benetkah sicer predstavila statistične podatke za leto 2016, ki se bližajo želenemu razmerju 60:40. Izjema so le animirani filmi, saj so prijave za animacije tudi redkeje sprejete v sofinanciranje. Prvič v zgodovini sofinanciranja je Eurimages izbral enako število projektov glede na spol v režiji, in sicer v razmerju 20:20.

Kot so še zapisali na SFC-ju, je odbor Eurimagesa sklenil tudi, da bo poslal na Svet Evrope v pregled in dopolnitev osnutek izjave, ki bo v imenu zaščite človeškega dostojanstva obsodila primere spolnega nadlegovanja in nasilja nad ženskami v filmski industriji.