V filmu Zapelji me sta nastopila takrat še neznani Janko Mandić in vzhajajoča zvezda Nina Rakovec. Foto: Festival slovenskega filma
V filmu Zapelji me sta nastopila takrat še neznani Janko Mandić in vzhajajoča zvezda Nina Rakovec. Foto: Festival slovenskega filma
Prix Europa so najpomembnejše evropske nagrade za avdiovizualne dosežke. Foto: Prix Europa

Lanski film Zapelji me Marka Šantića, ki se bo potegoval za najboljši scenarij za televizijski prvenec, je portret dveh mladih ljudi, ki edino zavetje najdeta takrat, ko sta skupaj, vendar ju usoda pogosto vleče na nasprotne strani.

Luka odhaja iz mladinskega doma, edinega zatočišča, kjer je preživel zadnjih devet let. Želi si odkriti, kje je pokopan njegov oče. V službi se zaljubi v Ajdo, živahno dekle, s katerim se kmalu zapleteta. Pri iskanju odgovorov iz preteklosti izve za temno družinsko skrivnost. Zave se, da je trenutno njegovo edino zatočišče ljubezen do Ajde, ki pa pred njim skriva svoja prava čustva.

V radijski igri Kabinski - dvakrat živ, ki se bo potegovala za najboljšo evropsko radijsko igro, je Zdenko Kodrič v obliki dnevnika v nekaj potezah naslikal življenje, strasti in obzorje voznika težkega priklopnika na dolgih progah. Kakor v radijski igri Andreja Arka z naslovom Tovor se tudi v Kodričevi sliki osrednji dramski lik sprašuje o pomenu pojma "dom", ki si ga sam skuša ustvariti v kabini svojega tovornjaka.

Čas za prijave se je iztekel
Na slovesnosti Prix Europa bodo podelili 13 odličij, zanje pa se bo potegovalo 210 del. Pred podelitvijo nagrad bo v Berlinu od 18. oktobra potekalo srečanje medijskih strokovnjakov, ki bodo ocenjevali dela.

Nagrade prix Europa podeljuje 28 evropskih medijskih organizacij.