Režiser Martin Turk je idejo za film dobil v Saramagovem romanu o slepcih. Foto: MMC RTV SLO
Režiser Martin Turk je idejo za film dobil v Saramagovem romanu o slepcih. Foto: MMC RTV SLO
Film Martina Turka v Cannesu

V filmu, ki je nastal v koprodukciji Bela Filma in TV Slovenije, igrajo Vladimir Vlaškalič, Maja Gal Štromar, Boris Cavazza, Robert Prebil, Barbara Žefran, Tigris Bravničar Pešič, Ivanka Mežan, Maruša Kink in Sofija Trušnovec. Zgodba se vrti okoli veliko likov, ki se jim mudi skozi vsakdanjik, pri tem pa vsi zapostavljajo tiste, ki naj bi imeli v njihovem življenju največji pomen.

Hitenje skozi življenje prekine odločilni trenutek, pri katerem si vendarle vzamejo čas za pomoč. A z novim rojstvom je razvidno, da se naglica nadaljuje iz generacije v generacijo. Kot direktor fotografije je pri filmu sodeloval Bojan Kastelic, scenografija je delo Urše Loboda, kostumi pa Jerneje Jambrek. Kot avtor glasbe se predstavlja Chris Eckmann, masko je oblikoval Anže Košir, producenta sta bila Tanja Prinčič in Samo Radmilovič, koproducentka pa Ida Weiss.

Mali in veliki prezrti režiserji
V programu Quinzaine predstavljajo filme, ki jih izbere od canskega festivala neodvisna komisija režiserjev in drugih filmskih strokovnjakov. V programu so si obiskovalci preteklih izdaj canskega festivala med drugim lahko ogledali izdelke režiserjev, kot so Werner Herzog, Rainer Werner Fassbinder, Nagisa Oshima, George Lucas, Martin Scorsese, Jim Jarmush, Michael Haneke, Spike Lee in Sofia Coppola.

Program je leta 1969 ustanovila Zveza francoskih režiserjev (Société des Réalisateurs de Films), da bi svetu predstavila mlade, perspektivne in ne več tako zelo mlade, a prezrte režiserje.

Film Martina Turka v Cannesu