Ob tem projektu je seveda skorajda nemogoče zaobiti vprašanje, ali bo ta vloga Leonardu končno prinesla oskarja. Foto: EPA
Ob tem projektu je seveda skorajda nemogoče zaobiti vprašanje, ali bo ta vloga Leonardu končno prinesla oskarja. Foto: EPA

Knjigo je leta 1981 napisal Daniel Keyes in zanjo prejel več nagrad, prevedena pa je bila v 14 jezikov. Knjiga sledi resnični zgodbi Billyja Milligana, ki je bil v ZDA pred štiridesetimi leti deležen precejšnje pozornosti javnosti zaradi več kaznivih dejanj, ki naj bi jih storil zaradi bolezensko razcepljene osebnosti.

Zgodba sodnega precedensa
Milligan je bil namreč prvi v zgodovini, ki se je na sodišču skliceval na duševno bolezen in bil tudi oproščen. Kazniva dejanja naj bi namreč zakrivili dve od njegovih 24 osebnosti. Umrl je lanskega decembra v starosti 59 let.

Med njegovimi osebnostmi se je znašla na primer lezbijka Adalana, ki je prevzela odgovornost za posilstva, nato jugoslovanski komunist Ragen, ki je bil kriv za rop, in tudi "poštirkan" Anglež Arthur. Sklepamo lahko torej, da se naslov filma The Crowded Room (slov. Natrpana soba) nanaša na stanje v Milliganovi glavi.

Dve desetletji čakanja na to vlogo
Film je že dolgo ujet v produkcijskem kolesju, sam DiCaprio pa naj bi si dotični projekt "ogledoval" že preteklih dvajset let. Sprva je bilo načrtovano, da se bo režije lotil James Cameron, v glavni vlogi so takrat videli Johna Cusaca.

Za zdaj režiser še ni znan, ve pa se že, da bo film posnet po scenariju, ki je trenutno v nastajanju pri Jasonu Smilovicu in Toddu Katzbergu. Za film bo poskrbela DiCapriova lastna produkcijska hiša Appian Way, producentski mesti pa bosta poleg njega zasedli še Jennifer Davisson in Alexandra Milchan (produkcijska hiša New Regency, katere izdelek je tudi večkratno ovenčani Birdman). Ob tem projektu je seveda skorajda nemogoče zaobiti vprašanje, ali bo ta vloga Leonardu končno prinesla oskarja za glavno vlogo.