Poleg glavne nagrade hudi maček za najboljši celovečerec in mednarodne izbire vrhunske vinske kapljice Vinskega šampiona, Grossmannov festival podeljuje naslednje nagrade: Slakov hudi maček za najboljši kratki film (poimenovano po umrlem režiserju Franciju Slaku, ki je imel ogromne zasluge za razvoj festivala in slovenske neodvisne filmske produkcije nasploh), hrupni maček za najboljši glasbeni dokumentarec (kot edini festival s tovrstno nagrado v Sloveniji), ter hudi stari maček za življenjsko delo. Foto: MMC RTV SLO / A. J.
Poleg glavne nagrade hudi maček za najboljši celovečerec in mednarodne izbire vrhunske vinske kapljice Vinskega šampiona, Grossmannov festival podeljuje naslednje nagrade: Slakov hudi maček za najboljši kratki film (poimenovano po umrlem režiserju Franciju Slaku, ki je imel ogromne zasluge za razvoj festivala in slovenske neodvisne filmske produkcije nasploh), hrupni maček za najboljši glasbeni dokumentarec (kot edini festival s tovrstno nagrado v Sloveniji), ter hudi stari maček za življenjsko delo. Foto: MMC RTV SLO / A. J.
Na čelu "Grossmanna": programski direktor Tomaž Horvat in direktor festivala Peter Beznec. Foto: MMc RTV SLO / A. J.
Žiga Čamernik
Igralska delavnica pod vodstvom Žige Čamernika je menda primerna za vsakogar, ki bi si želel bolj sproščeno javno nastopati. Strassbergova metoda sicer temelji na "čutnem spominu": igralec naj bi se pri ustvarjanju vloge naslanjal na svoje lastne izkušnje in občutja v določenih situacijah. Foto: MMc RTV SLO / A. J.
Jaumeja Balagueroja smo do zdaj poznali predvsem po izvrstnih zombijevskih grozljivkah [Rec] in [Rec]² - letos pa predstavlja svoj novi film, Medtem, ko si spala. Zgodba o na prvi pogled neškodljivem hišniku, ki pa v sebi skriva precej teme, ne vsebuje nadnaravnih elementov - a ni zato nič manj grozljiva. Foto: EPA

Ljutomer bo letos med 16. in 21. julijem že osmič gostil Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. Zaščitni znak festivala - poleg srh zbujajočega programa in tradicionalne parade - ostajata prost vstop na vse projekcije in brezplačno kampiranje. Letos se bo odvrtelo 35 celovečernih in 40 kratkih filmov, večine projekcij celovečercev pa se bodo udeležili tudi njihovi avtorji ali igralci.

Festival bo v ponedeljek, 16. julija, uvedla interaktivna instalacija Manifestacija strahu, ki jo bo pripravilo osem slovenskih in tujih ustvarjalcev. Sledila bo projekcija otvoritvenega filma Doktor Rej i djavoli" (Doktor Rej in vragi) v režiji Dinka Tucakovića (BiH).

Film prinaša zgodbo kultnega ameriškega režiserja Nicholasa Raya, ki je v 60. letih želel snemati filme v nekdanji Jugoslaviji, a mu zaradi različnih prigod in nezgod to ni uspelo. Tucaković v njem opisuje tedanji režim in vlogo Udbe pri odločanju o tem, kateri filmi bodo posneti in kateri ne, je vsebino povzel direktor festivala Peter Beznec.

Organizatorji festivala so vzporednico s Tucakovićevim delom prepoznali v filmu Umetni raj v režiji Karpa Godine, ki bo prav tako zaznamoval prvi filmski dan, med slovenskimi filmi pa so na današnji novinarski konferenci posebej omenili še celovečerec Kolesarji v temi v režiji Vasje Rovšnika.

Tudi letos bodo festivalska prizorišča štiri. Pod milim nebom si bo mogoče filme ogledati na glavnem trgu v Ljutomeru in v atriju Mestne hiše, sicer pa bodo projekcije organizirane tudi v lokalni kinodvorani in v baru Klub, kjer bo potekal tudi celotedenski spremljevalni glasbeni program.

Letošnji glavni maček ...
Festival se ponaša tudi s tem, da ga obiščejo številni priznani avtorji s področja filma. Letošnji častni gost, prejemnik hudega starega mačka za življenjsko delo, bo srbski režiser, scenarist in dramski pisec Goran Marković.

Gostje bodo, rdeče preproge pač ne
Festival bodo obiskali tudi španski mojster evropske grozljivke Jaume Balaguero, ki bo predstavil psiho-triler Medtem, ko si spala (v teh dneh si ga lahko ogledate v ljubljanskem Kinodvoru), britanski mojster animacije Lee Hardcastle, ki se mu bodo poklonili s projekcijo kratkih animiranih filmov, ter britanski režiser Alex Chandon (Zibelka strahu), znan tudi po režiji videospotov skupine Cradle of Filth. Grossmannov festival sicer "nima rdeče preproge", kot povsem zadovoljno sami povejo, je pa zato poudarek na bolj osebnih druženjih in filmskih pogovorih z režiserji.

Želite preizkusiti slovito Strassbergovo metodo?
Poleg koncertov bo spremljevalni program letos prvič ponudil delavnico posebnih učinkov pod vodstvom ekipe za posebne učinke iz Mad Squirrel FX in igralske delavnice pod vodstvom Žige Čamernika, ki bo udeležencem predstavil igralsko metodo slovitega Leeja Straaberga. Že tradicionalno pa bo v sklopu festivala potekala Mala delavnica groze, v kateri v pičlih treh dneh, po vzoru ameriškega režiserja Rogerja Cormana, nastanejo novi filmski izdelki, najboljši med njimi pa bo tudi nagrajen.

Festival bo sklenila parada zombijev, ki bo letos, zaradi apokaliptičnega duha, ki preveva leto 2012, poimenovana Parada propada (Doomsday Walk), ob zaključku festivala pa bodo podelili tudi več nagrad.
Festival tekmovalne narave (tako za filme kot za vina)
O najboljšem celovečernem filmu, ki bo prejel nagrado hudi maček, bo odločala mednarodna žirija, ki ji bo predsedoval priznani srbski režiser Slobodan Šijan. Drugi filmi se bodo potegovali še za nagrade Slakov hudi maček za kratke filme in hrupni maček za najboljši glasbeni dokumentarec.

V sklopu festivala bodo razglasili tudi nominiranca za nagrado za najboljši evropski fantastični kratki film, ki jo na koncu letnega festivalskega cikla podeli Evropska federacija festivalov fantastičnega filma. Ker pa festival določajo tudi degustacije vin, bo razglašen še vinski šampion hudi maček. Šest nominiranih vin so letos prvič izbrali na podlagi mednarodnega razpisa.

Spodaj si oglejte še nekaj napovednikov za filme iz letošnjega festivalskega programa.