Film Nika je premiero doživel na nedavnem 56. mednarodnem festivalu otroškega in mladinskega filma v Zlinu na Češkem. Foto: Filip Đurić
Film Nika je premiero doživel na nedavnem 56. mednarodnem festivalu otroškega in mladinskega filma v Zlinu na Češkem. Foto: Filip Đurić
Motovun
Festival se začenja jutri, sklenil pa se bo 30. julija. V glavnem programu bodo predvajali 19 filmov, med njimi tudi nagrajeno Nočno življenje Damjana Kozoleta. Foto: BoBo
Nika
V vlogi Nike se je Ylenia Mahnič prvič preizkusila v filmski igri. Foto: Filip Đurić

"Če vam nagrado dodeli mladinska žirija, je to zlata vreden občutek ... Tako vzdušje doživiš le ob iskrenih, mladih ljudeh," je po podelitvi dejal režiser. Nika se je za nagrado najboljšega mladinskega filma Motovuna potegovala v konkurenci s sedmimi filmi iz Francije, Velike Britanije, Nizozemske, Češke, Slovaške in Estonije. Film produkcijske hiše Nora production group je nastal v koprodukciji RTV Slovenija in ob podpori Slovenskega filmskega centra.


Univerzalna zgodba o izgubi in iskanju prave poti

Nika je zgodba o istoimenski junakinji, neustavljivi najstnici, ki je po umrlem očetu podedovala strast po hitrosti in kartingu, enem redkih športov, v katerem moški in ženske tekmujejo med seboj. Njena mati nad strastjo, ki jo Nika goji do tega športa, ni navdušena, obenem pa se zaveda, da mora hči sama začeti sprejemati odločitve in odgovornost zanje.

Film so v 28 snemalnih dneh posneli na slovenski obali. V programu festivala, ki se v slikovitem istrskem mestu uradno odpira jutri, so Niko opisali kot "vizualno atraktivni prizori vožnje z gokartom, ozadje za univerzalno zgodbo o izgubi, ljubezni, odraščanju in iskanju prave poti".

Scenarij filma sta napisala Maksimović in Matjaž Pikalo. V naslovni vlogi nastopa Ylenia Mahnič, 17-letna dijakinja Gimnazije Koper, ki se je prvič preizkusila v igranju v filmu. Ob njej igrajo Marjuta Slamič, Sebastijan Cavazza, Benjamin Krnetić, Borut Veselko, Gojmir Lešnjak - Gojc, Gašper Tič in drugi. Za glasbo sta zaslužna Peter Dekleva in Miha Guštin - Gušti, v filmu pa je mogoče slišati tudi skladbe Dubioze Kolektiva, Lačnega Franza, skupin Koala Voice, Dandelion Children, Prismojenih profesorjev bluesa, Rudija Bučarja in Guštija.

Slovensko premiero bo film doživel na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, na redni spored kinematografov pa prihaja 20. oktobra. Na Televiziji Slovenija bo Niko mogoče ujeti ob koncu leta, predvidoma v prazničnem času.