V napadu na cilju bostonskega maratona so umrli trije ljudje, več kot 260 pa je bilo ranjenih. Foto: Reuters
V napadu na cilju bostonskega maratona so umrli trije ljudje, več kot 260 pa je bilo ranjenih. Foto: Reuters

Patriot's Day je eden izmed treh filmov v nastajanju, ki so jih navdahnili dogodki z maratona, ki ga vse od leta 1897 na letni ravni prirejajo na patriotski dan v ZDA, se pravi na tretji ponedeljek v aprilu.

Ta film bo temeljil na pričevanjih Eda Davisa, komisarja bostonske policije, ki je vodil iskalno akcijo storilcev v letu 2013. Za glavno vlogo naj bi se zanimal Mark Wahlberg, ki je pred dvema letoma nastopil že v Bergovem filmu Lone Survivor (Edini preživeli). Poleg Davisovih pričevanj bo film Patriot's Day osnovan tudi na raziskavah in posnetkih oddaje 60 Minutes. Scenarij je delo Matta Charmana, ki je zaslužen tudi za scenarij za Spielbergov prihajajoči vohunski triler Bridge of Spies (Most vohunov).

Berg in Wahlberg trenutno sodelujeta tudi pri snemanju akcijske drame o BP-jevem izlitju nafte v Mehiškem zalivu leta 2010, ki se je zapisalo v zgodovino kot najhujše razlitje nafte v zgodovini ZDA. Film bo nosil naslov Deepwater Horizon, kar je ime naftne ploščadi, na kateri je prišlo do razlitja zaradi eksplozije in zloma tal.

Še druga dva projekta
Drugi izmed treh filmov, ki so si za tematiko vzeli nesrečni maraton v Bostonu, bo nosil naslov Stronger (Močnejši) in bo temeljil na zgodbi Jeffa Baumana, ki je ob bombnem napadu ostal brez obeh nog. Za njegovo upodobitev se ustvarjalci filma dogovarjajo z Jakeom Gyllenhaalom, režijo pa naj bi prevzel David Gordon Green, znan kot režiser filmov Pineapple Express in Prince Avalanche.

Tretji film pa bo nosil naslov Boston Strong, kar je slogan, ki so ga v Bostonu ustvarili po tej tragediji, ki se je zgodila njihovemu mestu. Sprva je bilo mišljeno, da bo v filmu nastopil rojeni Bostončan Casey Affleck, vendar do tega ne bo prišlo. Režiserska taktirka pa je zagotovo v rokah Daniela Espinose, režiserja letošnjega filma Child 44, v katerem nastopata Tom Hardy in Gary Oldman.