Svet igrač  je bil prvi animirani film v zgodovini, ki je bil nominiran za oskarja za scenarij. Foto: Kolosej
Svet igrač je bil prvi animirani film v zgodovini, ki je bil nominiran za oskarja za scenarij. Foto: Kolosej
Tretji del se je končal popolno in na videz dokončno: ko je Andy odšel študirat, je igrače podaril majhni deklici. Foto: Kolosej
Za zdaj še ni bilo potrjeno, da se v glavni (glasovni) vlogi vračata Tom Hanks in Tim Allen. Foto: Kolosej

John Lasseter, ki je režiral prvi in drugi del franšize (za tretjega je vskočil Lee Unkrich), se je vrnil na čelo projekta; film bo v kinematografih junija 2017. "Te like imamo tako zelo radi, da jih imamo za svojo družino," je bil raznežen Lasseter. "Z njimi ne bi hoteli početi ničesar, če ne bo doseglo ali preseglo vsega, kar so pokazali doslej."

Novi scenarij je tako skupaj spravila prvotna ekipa, torej Lasseter in Andrew Stanton, Pete Docter ter Lee Unkrich. "Svet igrač je Woodyjevo in Buzzovo zgodbo tako idealno uskladil z Andyjevo, da dolgo sploh ni bilo govora o tem, da bi snemali še kak film. Ko pa smo z Andrewom, Petom in Leejem prišli na novo idejo, si je nisem mogel pregnati iz misli. Neverjetno vznemirjen sem bil - ta film moramo posneti in režirati ga hočem sam." Scenaristični ekipi sta se pridružila še Rashida Jones in Will McCormack.

Novico je na sestanku z vlagatelji objavil izvršni direktor Disneyja Bob Iger. "Jon si je Svet igrač zamislil in tudi režiral prva dva filma, zato je super, da se vrača na čelo ene naših najbolj dragocenih franšiz." Lasseter velja za tistega vizionarja, ki ima morda največ zaslug zato, da je Pixar s svojimi inteligentnimi, večplastnimi zgodbami vodilni studio na področju animacije.

Kakršne koli podrobnosti o zgodbi samega filma studio za zdaj še ljubosumno varuje, je pa Lasseter za LA Times navrgel, da bomo imeli opravka z ljubezensko dramo, ki se bo nadaljevala približno tam, kjer se je končal Svet igrač 3. (Trilogija je "odraščala" skoraj v realnem času: če je bil v prvem delu lastnik igrač Andy še deček, je bil leta 2010 najstnik, ki se odpravlja študirat.)

Lahko osvojijo rekord nazaj?
Odločitev je logična: Svet igrač je leta 2010 z več kot milijardo zaslužka postal najbolj donosen animirani film vseh časov, še predtem pa dobil oskarja za najboljši animirani film in najboljšo pesem. Njegov rekord je na začetku tega leta posekalo šele Ledeno kraljestvo.

Pixar ima trenutno v rokavu še vsaj tri druge filme: naslednje leto prihajata Inside Out in The Good Dinosaur, v letu 2016 pa nadaljevanje Iskanja malega Nema, Finding Dory.