Muzej o kinu bo opremljen z delujočima kinoprojektorjema iz leta 1954, pri čemer enega od njiju poganja oglje, kar je edinstven primerek na Slovenskem. Foto: Občina Ormož
Muzej o kinu bo opremljen z delujočima kinoprojektorjema iz leta 1954, pri čemer enega od njiju poganja oglje, kar je edinstven primerek na Slovenskem. Foto: Občina Ormož
Grajsko kinodvorano je v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Ptuj - Ormož, Centrom interesnih dejavnosti Ptuj, tamkajšnjim Zgodovinskim arhivom in Mestnim Kinom Ptuj uredil Jože Haložan, sicer znani ormoški organizator kino dejavnosti, ki je nekoč šole obiskoval s potujočim kinom. Foto: Občina Ormož

Muzej o kinu je s sredstvi podprla tudi občina, opremljen pa bo z delujočima kinoprojektorjema iz leta 1954, pri čemer enega od njiju poganja oglje, kar je edinstven primerek na Slovenskem.

Nekoč je šole obiskoval s potujočim kinom
Grajsko kinodvorano je v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Ptuj - Ormož, Centrom interesnih dejavnosti Ptuj, tamkajšnjim Zgodovinskim arhivom in Mestnim Kinom Ptuj uredil Jože Haložan, sicer znani ormoški organizator kino dejavnosti, ki je nekoč šole obiskoval s potujočim kinom.

Haložan pravi, da bo grajski kino vsem "kinonostalgikom" pričaral vzdušje nekdanjih kinodvoran, ki so za današnje generacije že zgodovina. Po njegovih besedah gre za bogato dediščino več Iskrinih projektorjev.

Pred žarnicami uporabljali oglje
"Do uvedbe kinožarnic se je v ta namen uporabljalo oglje, v našem muzeju pa bomo obiskovalcem lahko pokazali, kako so takrat delovale kinodvorane,"
je zgodovino kinematografov predstavil poznavalec te umetnosti, ki je sodeloval tudi pri nekdanjem letnem kinu na Ljubljanskem gradu in snemanju Zgodb iz Narnije na Bovškem.

Po besedah kustosinje Nevenke Korpič bo celoten prostor urejen v slogu nekdanjih kinodvoran, opremo in stole so pripeljali iz stare kinodvorane, prav tako so vsi projektorji še delujoči. "Gre za stalno postavitev, ki bo po eni strani muzej, po drugi pa se bodo v njej mesečno dogajale različne projekcije z deli na trakih iz filmskega arhiva," je pojasnila Korpičeva.

Film po istoimenski povesti Ivana Potrča
Za otvoritveno projekcijo so izbrali film Svet na Kajžarju, četrti film, ki je bil posnet na Slovenskem. Nastal je v režiji Franceta Štiglica po istoimenski povesti Ivana Potrča in prikazuje povojno dogajanje v Halozah skozi dramo o viničarju Vračku ter drugih prebivalcih Haloz.

Ormoški Grajski kino začel predvajati filme
Ormoški Grajski kino začel predvajati filme