Poleg slovenskega režiserja in igralca Metoda Pevca (na fotografiji) bosta o nagradah v mednarodnem programu odločala tudi makedonski režiser Milčo Mančevski in srbska igralka Mirjana Karanović. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Poleg slovenskega režiserja in igralca Metoda Pevca (na fotografiji) bosta o nagradah v mednarodnem programu odločala tudi makedonski režiser Milčo Mančevski in srbska igralka Mirjana Karanović. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

V mednarodnem programu je 18 filmov, ki so jih za mednarodni filmski program v Pulju izbrali na največjih festivalih - v Cannesu, Benetkah, Berlinu in Rimu. Uvodni francoski celovečerec Zbogom, kraljica je odprl tudi letošnji berlinski festival. Država prijateljica na letošnjem festivalu je sicer Francija, ki bo program popestrila z nizom filmov iz svoje produkcije.

Premiera filma Vrata s Hellen Miren
Nacionalni filmski program enajstih hrvaških celovečercev bo 21. julija uvedla romantična komedija Sonja i bik režiserke Vlatke Vorkapić. Nacionalni del festivala vključuje med drugim še kriminalno dramo Cvjetni trg (Cvetni trg) režiserja Krste Papića, drugi del omnibusa Zagrebške priče (Zagrebške zgodbe), ki tematizira ljubezen, in hrvaško-slovensko-srbsko koprodukcijo Nočni brodovi (Nočne ladje) Igorja Mirkovića.

V programu Europolis bodo predvajali tri italijanske filme, med drugim tudi dramo Ime mi je Li Andrea Segrea, v kateri ima glavno moško vlogo hrvaški igralec Rade Šerbedžija. Predvajali bodo nemški film Hotel Lux Leandra Haussmanna kot tudi britansko kriminalko Nočni morilec Barnabyja Southcomba, v katerem igra režiserjeva mati Charlotte Rampling. Slavno Helen Mirren bodo obiskovalci festivala lahko občudovali v madžarski drami Vrata Istvana Szaba. Mednarodni program bodo sklenili s filmom Ljubezen Michaela Hanekeja, ki je letošnji cannski nagrajenec. Vsi filmi bodo tudi hrvaške premiere, ki jih bodo po Pulju predvajali še na Reki ter v Dubrovniku in Zagrebu.

Praktični vodič po Beogradu
V sekcijo manjšinskih koprodukcij sta bila med drugimi uvrščena filma Praktični vodič kroz Beograd s pjevanjem i plakanjem (Praktični vodič po Beogradu s petjem in jokom) Bojana Vuletića in Parada Srđana Dragojevića. Pri zadnjem sta kot koproducenta sodelovala Eva Rohrman in Forum Ljubljana, kot sofinancerji pa Slovenski filmski center, studio Viba Film Ljubljana in RTV Slovenija.

Zunaj tekmovalnega programa bo prikazan dokumentarni film Sofia's Last Ambulance (Zadnji reševalci v Sofiji) bolgarskega režiserja Iliana Meteva, ki je na filmskem festivalu v Cannesu prejel nagrado televizije France 4.