Festival je odprl hrvaški predsednik Ivo Josipović. Foto: Puljski filmski festival/Filip Beusan
Festival je odprl hrvaški predsednik Ivo Josipović. Foto: Puljski filmski festival/Filip Beusan
Nebo nad Puljem je po slovesnem odprtju razsvetlil ognjemet. Foto: Puljski filmski festival/Matija Šćulac

Skupno bo na letošnjem festivalu, ki se je začel 12. julija, prikazanih 55 celovečercev in 31 kratkih filmov, nekaj tudi zunaj tekmovalne sekcije. Med celovečernimi filmi se za zlato areno poteguje tudi Razredni sovražnik Roka Bička.

Happy Endings je zgodba o reševanju resnih življenjskih preizkušenj, ki pogosto zahtevajo spremembe v ljudeh, kar pa so ti le redko pripravljeni storiti. Šuvak predstavlja zgodbo o kriminalu iz nuje. "Živimo v času, v katerem je percepcija dobrega, recimo temu, normalnega življenja zelo pomembna, za tak stil življenja pa je treba imeti denar," je film predstavil režiser, ki je bil predtem znan predvsem kot snemalec.

Kot je ob začetku nacionalnega programa festivala dejala direktorica festivala Gordana Restović, je sedem tisoč gledalcev na enem mestu največje priznanje hrvaški filmski ustvarjalnosti.


12 novih hrvaških celovečercev
Na festivalu bodo prikazali 12 hrvaških celovečercev: Baršunasti teroristi (režija: Peter Kerekes, Pavol Pekarčik in Ivan Ostrochovski), Broj 55 (Kristijan Milić), Happy Endings (Darko Šuvak), Kosac (Zvonimir Jurić), Most na kraju svijeta (Branko Ištvančić), Spomenik Majklu Džeksonu (Darko Lungulov), Svinjari (Ivan Livaković), Šegrt Hlapić (Silvije Petranović), Trebalo bi prošetati psa (Filip Peruzović), Vjetar puše kako hoće (Zdravko Mustać), Vlog (Bruno Pavić) in Zagreb Cappuccino (Vanja Sviličić).

Med tekmovalnimi filmi v mednarodnem programu bo poleg Bičkovega filma prikazanih še 16 filmov, med njimi tudi Jimmy's Hall režiserja Kena Loacha, Nevidna ženska Ralpha Fiennesa, Tom at the Farm kanadskega "čudežnega" dečka Xavierja Dolana in Love Eternal Brendana Muldowneyja. Nagrade bodo podelili v soboto.

V okviru pestrega spremnega programa festivala med drugim poteka tudi Pulica, filmski program za otroke, v okviru katerega si bodo najmlajši lahko ogledali 11 filmov, študenti in zaposleni, ki delajo v filmski industriji, pa bodo lahko v okviru programa Pula PRO srkali novo znanje od priznanih filmskih strokovnjakov.