Olmo Omerzu je na 28. mednarodnem filmskem festivalu v Tokiu prejel nagrado za najboljši umetniški prispevek. Foto: Reuters
Olmo Omerzu je na 28. mednarodnem filmskem festivalu v Tokiu prejel nagrado za najboljši umetniški prispevek. Foto: Reuters
Olmo Omerzu
Omerzuja so leta 2013 češki kritiki razglasili za odkritje leta. Foto: Reuters
Družinski film
Družinski film bo 11. novembra odprl Ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe. Foto: Slovenski filmski center
Roberto Berliner
Nagrado za najboljši film (Nise - srce norosti) je prejel brazilski režiser Roberto Berliner. Foto: Reuters

Na tamkajšnjem mednarodnem filmskem festivalu je za Družinski film prejel nagrado za najboljši umetniški prispevek.

Leta 1984 v Ljubljani rojeni in na slovitem praškem FAMU-ju šolani režiser, ki je nase opozoril že s prvencem, pravzaprav diplomskim filmom Mlada noč, zaradi katerega so ga leta 2013 češki kritiki razglasili celo za odkritje leta, s svojim drugim filmom nadaljuje uspešno začeto filmsko kariero. Novembra bo odprl letošnji Liffe, programski direktor festivala Simon Popek pa je svojo izbiro med drugim pojasnil z besedami, da je precejšnja redkost, "da mlad režiser v treh letih posname dva filma, pri čemer je drugi še boljši od prvega".

Družinski film je zgodba o zakonskem paru, ki se sam brez otroka odpravi na jadranje odkrivat meje svoje svobode. Jadrnica se potopi in družina ostane sredi ničesar, njihovo edino upanje pa je pes na zapuščenem otoku. V filmu, katerega scenarij podpisuje Nebojša Pop-Tasić, med drugim nastopa priznan češki igralec Karel Roden, ob njem pa tudi Daniel Kadlec, Jenovéfa Boková, Vanda Hybnerová in Eliška Křenková.

Film, ki so ga oktobra predvajali v tekmovalnem programu Festivala srednje- in vzhodnoevropskega filma CinEast v Luxembourgu, je nastal v koprodukciji češkega producenta Endorfilm in slovenskega Arsmedia ter v sodelovanju s producenti iz Francije, Nemčije in Slovaške. V programu manjšinskih koprodukcij pa ga je podprl tudi Slovenski filmski center.


Glavna nagrada brazilskemu režiserju Robertu Berlinerju

Glavno nagrado tokijskega filmskega festivala je prejel brazilski režiser Roberto Berliner, ki je nagrajen za zgodbo Nise - O Coração da Loucura o zdravnici, ki v psihiatrični bolnišnici na obrobju Ria de Janeira z inovativnim terapevtskim pristopom povzroči pravo revolucijo. Gloria Pires je ekipi prinesla tudi nagrado za najboljšo igralko. Med moškimi kolegi sta slavila Roland Møller in Louis Hofman za vlogi v zgodbi Under Sandet režiserja Martina Zandvlieta o mladih nemških vojakih, ki so bili po koncu druge svetovne vojne poslani dansko obalo očistit min.

Posebno nagrado žirije so podelili priljubljenemu francoskemu komiku Kheironu za režijski prvenec Nous trois ou rien, v katerem je upodobil svojega očeta v mladih letih, ko se je v majhni iranski vili priključil protivladnemu gibanju.

Za najboljšo režijo je nagrajen Mustafa Kara za film Kalandar Soğuğu, v katerem slika družino v gorski vasi blizu Črnega morja, daleč od moderne civilizacije, kjer meja med resnico in fikcijo ni jasna ločnica.

Občinstvo je nagradilo film Se Dio Vuole italijanskega režiserja in scenarista Edoarda Falconeja ter Karajev Kalandar Soğuğu. Najboljši azijski film je postal The Island Funeral režiserke Pimpake Towira, nagrado duh Azije pa prejme A Simple Goodbye režiserke Degene Yun.