Branagh tudi v priljubljeni tv-seriji Wallander igra detektiva. Foto: Reuters
Branagh tudi v priljubljeni tv-seriji Wallander igra detektiva. Foto: Reuters
hercules poirot
David Suchet je slavnega detektiva v tv-seriji upodabljal vse od leta 1989. Foto: Reuters

Sir Kenneth Branagh je bil izbran, da bo v filmski različici uspešnice Agathe Christie Umor na Orient Ekspresu upodobil slavnega belgijskega detektiva Hercula Poirota.

Branagh, ki smo ga lahko videli v mnogih filmih, lani v Agentu Jacku Ryanu, njegova vloga v filmu Moj teden z Marilyn pa mu je prinesla nominacijo za oskarja, bo tako nadomestil izredno priljubljenega Davida Sucheta. Ta se je od vloge detektiva poslovil pred dvema letoma, Poirota pa je v istoimenskih TV-filmih, posnetih po uspešnicah Agathe Christie, upodabljal vse od leta 1989.

Prepričani o uspehu filma
Poleg Sucheta so Poirota igrali tudi odlični igralci sir Peter Ustinov, sir Ian Holm, John Moffatt in Alfred Molina, zato se bo moral Branagh v vlogi Poirota, ki je poleg Miss Marple najbolj znan literarni lik slavne pisateljice Agathe Christie, še posebej izkazati.

Hilary Strong, ki dela za Agatha Christie Productions, o tem sploh ne dvomi, saj je povedala, "da si boljšega igralca za to vlogo ne bi mogli želeti". Branagh bo hkrati tudi direktor filma, Ridley Scott pa koproducent. "Naša ekipa producentov je izjemna, ne dvomim, da bodo tako nadarjeni posamezniki ustvarili briljantno zgodbo in like, ki bodo ponudili resnično cineastično poslastico."

Zadnjo in hkrati tudi najslavnejšo filmsko različico zgodbe Umor na Orient Ekspresu so posneli leta 1974. Film, ki je bil nominiran za pet oskarjev, je imel sanjsko igralsko zasedbo, poleg Alberta Finneyja, ki je upodobil Poirota, so v filmu zaigrali tudi Lauren Bacall, Ingrid Bergman, Sean Connery, Vanessa Redgrave in Jacqueline Bisset.

Agatha Christie je o belgijskem detektivu napisala 33 romanov in 54 kratkih zgodb, roman Umor na Orient Ekspresu pa je izšel leta 1934, še piše BBC.