Producent filma Michael De Luca je sicer že prejšnji mesec potrdil, da bo filmska različica nedvomno manj eksplicitna od knjižne.
Producent filma Michael De Luca je sicer že prejšnji mesec potrdil, da bo filmska različica nedvomno manj eksplicitna od knjižne. "Zelo pazljivi smo, da ne bomo posneli ničesar nepotrebno nazornega ali eksploativnega, obenem pa hočemo ostati zvesti duhu predloge," se je zagovarjal na festivalu Sundance. "Slika je vredna tisoč besed. Erotika na platnu je torej veliko močnejša, kot če samo bereš natisnjene besede." Foto: EPA

Ameriški pisatelj in scenarist Bret Easton Ellis, ki je znan (tudi) po svojem duhovičenju na Twitterju, že nekaj časa snema zanimive pododdaje (ang. podcast), v katerih razkriva zanimive anekdote o sklepanju poslov in spreminjanju načrtov v Hollywoodu. V zadnjem pogovoru, z režiserjem Gusom van Santom, sta spregovorila vsak o svoji vpletenosti v projekt ekranizacije romana 50 odtenkov sive.

Ellis je ob tem priznal, da so se nanj, ko je izrazil svoje zanimanje za projekt, kritike usule z vseh strani - da pa še vedno verjame, da bi knjiga, ki sicer ni pretirano dobra, lahko bila predloga za odličen film. "To je bil eden izmed redkih romanov, ki sem jih prebral v zadnjem času in si ob tem samodejno mislil: 'Oh, pa saj to je film,'" se spominja Ellis.

"Ne vem, kaj to je, ampak rad bi režiral"
Gus van Sant pa je, po drugi plati, na lastno pest posnel poskusni kader filma. "Finančna plat je bila zelo zanimiva, saj bi to lahko bil resnično velik film," priznava režiser filmov Moj mali Idaho, Dobri Will Hunting in Milk. Prvič je za film (in knjigo) slišal na sestanku z Mattom Damonom in Jamesom Schamusom (direktorjem studia Focus Features), s katerima je sodeloval pri filmu Promised Land. "Pred projekcijo smo malo klepetali, in vprašal sem Jamesa, kaj je tisti dan počel. 'No, ves dan sem se ukvarjal s 50 odtenki sive, ampak na koncu smo ga dobili,' je odgovoril. Nisem imel pojma, za kaj gre, razen tega, da je Matt Damon nato rekel: 'Torej ga morate samo še posneti in boste zaslužili milijardo dolarjev?' Aha, torej je to neka knjižna uspešnica, za katero ne vem, sem si mislil, in to se mi je zdelo zanimivo, zato sem še istega dne ob večerji Jamesu rekel, da bi me film zanimalo režirati."

No, kot vemo, je službo na koncu dobila Sam Taylor-Johnson, ki je snemanje končala ravno prejšnji teden; vse skupaj se je rahlo zavleklo po tem, ko je Charlie Hunnam zavrnil že sprejeto glavno vlogo in je bilo zanj treba najti zamenjavo.

Van Santova Nimfomanka?
Čeprav torej nikoli ne bomo videli van Santove različice filma, pa je vsaj njemu samemu jasno, kako bi k njemu pristopil: "Zanimal me je izključno seks. Obstajajo neke meje, prek katerih gre občinstvo le s težavo, ker je preveč eksplicitno." Van Sant se bo sicer v kratkem lotil filma Sea of Trees, zgodbe o japonskem "gozdu za samomore", v katerem bo nastopil Matthew McConaughey.