Organizatorjem Animateke se je porodila ideja o poletni različici festivala, ki se bo letos prvič tudi uresničila. Mesto bo festival
Organizatorjem Animateke se je porodila ideja o poletni različici festivala, ki se bo letos prvič tudi uresničila. Mesto bo festival "animiral" s filmskimi projekcijami, delavnicami animiranega filma in videomapiranjem. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Animirani celovečerec Dominiqua Monféryja Hiša pravljic, animacija "z zdravim odmerkom magičnega realizma", si zamisli svet, v katerem oživijo znani pravljični lik, tudi Rdeča kapica in volk, Pepelka, Aladin, Kralj Artur, Ostržek, Guliver, Trnuljčica, Sneguljčica, Obuti maček, Deklica z vžigalicami in Peter Pan.

Filmske projekcije bodo na sporedu vsak večer do prihodnjega torka, vzporedno potekajo tudi delavnice. Poletno Animateko je omogočil Zavod za turizem Ljubljana, vsi dogodki pa so tako brezplačni.

Na projekcijah, ki jih bodo gostili v letnem kinu Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi na Metelkovi, bodo prikazali vse animirane filme, ki jih je doslej distribuiralo Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta.

Po nocojšnjem francosko-italijanskem animiranem filmu Hiša pravljic se bodo zvrstili še irsko-francosko-belgijski animirani film Skrivnosti iz Kellsa, nabor najboljših animiranih filmov zadnje edicije festivala Animateka z naslovom Animateka po Animateki, belgijsko-francoski film Medena koža, brazilski Deček in svet ter latvijsko-ameriški film Kamenje v mojih žepih.

Filmski del se bo sklenil prihodnji torek, 11. avgusta, na Gornjem trgu, kjer bodo postavili Okrepčevalnico Repete - jazz & okrepčila. To bo prizorišče za predstavitev izbora najboljših animiranih glasbenih videospotov s festivala Superton 2015, ki je potekal v Šibeniku na Hrvaškem.

Bližnje spoznavanje pikselizacije
Delavnice potekajo pod naslovom Z risbo in fotografijo po Ljubljani. Na delavnicah lahko udeleženci ustvarjajo animacije v tehniki pikselacije. Gre za obliko animacije stop motion, pri kateri namesto lutk ali risb animiramo človeka tako, da vsak premik fotografiramo. Ko serijo nastalih fotografij na hitro predvajamo, dobimo učinek gibanja. Kot kuliso za animacije bodo uporabili celoten arhitekturni prostor, kjer bodo delavnice potekale. Delavnice izvajajo na različnih lokacijah po Ljubljani, kot so Argentinski park, Park Tabor in Jakopičevo sprehajališče v Tivoliju.

Animirano pročelje
Festival se bo sklenil 15. avgusta s t. i. videomapiranjem. Na pročelje Cankarjevega doma bodo projicirali nabor izsekov izbranih filmov prejšnje edicije mednarodnega festivala animiranega filma Animateka.

Poletna Animateka na Muzejski ploščadi
Poletna Animateka na Muzejski ploščadi