V glavnih vlogah pa se predstavljajo Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Carey Mulligan in Joel Edgerton. Foto: Kinodvor
V glavnih vlogah pa se predstavljajo Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Carey Mulligan in Joel Edgerton. Foto: Kinodvor
V filmski različici Velikega Gatsbyja iz leta 1974 sta Gatsbyja in Daisy upodobila Robert Redford in Mia Farrow Foto: Paramount Pictures

"Kinodvorana, ki je odprla vrata oktobra 1923, je idealno 'roaring twenties' prizorišče za premiero Luhrmannove nove priredbe romana Veliki Gatsby F. Scotta Fitzgeralda, postavljenega v leto 1922," so sporočili iz Kinodvora, kjer bodo predprodajo vstopnic ža težko pričakovani spektakel Baza Luhrmanna začeli 26. aprila.

Dobro leto in pol produkcije
Nova priredba slovitega romana F. Scotta Fiztgeralda iz leta 1925, ki so jo dodobra "prežvečile" tudi generacije slovenskih srednješolcev, bi morala na velikem platnu zaživeti že ob lanskem božiču, a so premiero zaradi produkcijskih zapletov nato prestavili na letošnjo pomlad. Film so začeli snemati že septembra 2011, in to ne v New Yorku, kjer se zgodba odvija (natančneje na Long Islandu), ampak v Sydneyju v Avstraliji.

Luhrmann je pripoved o življenju skrivnostnega milijonarja Jaya Gatsbyja (Leonardo DiCaprio) skozi oči njegovega soseda Nicka Carrawaya (Tobey Magiure), ki se spominja srečanja z Gatsbyjem na vrhuncu dobe džeza in lagodnega življenja ameriške visoke družbe, posnel v 3D-tehniki.

Daisy Buchanan kot "Kardashianka"
Romantiko v dramo vpelje usodna ženska Daisy (Carey Mulligan), poročena z bogatašem Tomom Buchananom (Joel Edgerton), za katero Nick izve, da je bila pred prvo svetovno vojno romantično povezana z Gatsbyjem, ki je z njo še vedno obseden.

Mulliganova je svoj lik opisala kot "nekakšno Kardashianovo", saj se Daisy počuti, kot da živi v nekakšnem filmu o lastnem življenju. "Ves čas nastopa in v sanjah se ne more zgoditi nič slabega. V sanjah ne moreš umreti. Živi v nekakšni lastni TV-oddaji."

Jay-Z namesto džeza
Avstralski filmar, ki je širše občinstvo prvič opozoril nase s sodobno priredbo Shakespearjeve tragedije Romeo + Julija z DiCapriem in Claire Danes v glavnih vlogah, se tudi tokrat ni pustil omejevati z zgodovinskimi glasbenimi okviri, na soundtracku se bodo namesto džezovskih standardov tako znašli Jay-Z in Kanye West, Jack White, Andre 3000 in Beyonce, Lana Del Rey, Florence and the Machine ...

Pod razkošne kostume se je podpisala italijanska modna velikanka Miuccia Prada.