Olmo Omerzu je slavil v kategoriji za najboljši film, pa tudi tisti za režijo. Foto: Fotonaut.cz
Olmo Omerzu je slavil v kategoriji za najboljši film, pa tudi tisti za režijo. Foto: Fotonaut.cz

Poleg nagrade v glavni kategoriji so Omerzujeve Zimske muhe nagradili tudi za režijo, scenarij in montažo, igralca Eliška Křenková in Jan František Uher pa sta prejela nagradi za stranski vlogi.

Sorodna novica "Fascinira me otroško pripovedovanje zgodbe, v katerem laž soustvarja resničnost"

Omerzujev tretji celovečerec, ki so ga imeli slovenski gledalci prvič priložnost videti na lanskem Festivalu slovenskega filma v Portorožu, pripoveduje o navihanem samozavestnem Mari in malce čudaškem Hedušu, ki se z avtom odpravita v ledena prostranstva dogodivščinam naproti. Film ceste o muhah, ki včasih brenčijo okrog tudi sredi zime, in zgodba, ki ‒ preden se konča na policijski postaji ‒ pripoveduje o izmuzljivih vezeh fantovskega prijateljstva ter neukrotljivi želji po doživetjih, čeprav ne veš natančno, kakšnih, je češko-slovensko-poljsko-slovaška koprodukcija. Slovenski (ko)producent je Rok Biček iz produkcijske hiše Cvinger film.

Sorodna novica Filmska recenzija: Zimske muhe

Najboljši režiser po mnenju čeških kritikov
Film je začel uspešno pot že na lanskem mednarodnem filmskem festivalu v Karlovih Varih, kjer so ga nagradili za režijo, bil je tudi češki kandidat za tujejezičnega oskarja. Februarja letos so češki kritiki Omerzuju podelili nagrado za najboljšega režiserja, na 21. FSF-ju pa so Zimske muhe prejele vesno za najboljšo manjšinsko koprodukcijo.

Film, ki poišče otroka v nas
"Zimske muhe so očarljiv road movie, ki pa potuje predvsem skozi razburljivo in hkrati brezčasno pokrajino odraščanja. Film poišče otroka v nas, polnega nedolžnih užitkov, z vedno veliko željo po avanturi, raziskovanju in nenehnem popotovanju po sladkih bridkostih sveta. Olmo Omerzu vodi filmsko zgodbo z lahkotnostjo pravljice, jo bogati s prefinjenim humorjem, hkrati pa ohranja odgovoren odnos do teme," je tedaj v utemeljitvi zapisala žirija.

Zimske muhe so zgodba o prijateljih, ki se podata na pot v 'brezčasno pokrajino odraščanja'. Foto: Slovenski filmski center
Zimske muhe so zgodba o prijateljih, ki se podata na pot v 'brezčasno pokrajino odraščanja'. Foto: Slovenski filmski center

Slovenska distribucija filma se je začela novembra s premiero v ljubljanskem Kinodvoru v sklopu festivala Liffe.