Prvi osnutek scenarija za Planet terorja je Robert Rodriguez napisal že vrsto let pred snemanjem, še preden so se zombiji velikopotezno vrnili v prvi plan ameriške grozljivke. Foto: IMDb
Prvi osnutek scenarija za Planet terorja je Robert Rodriguez napisal že vrsto let pred snemanjem, še preden so se zombiji velikopotezno vrnili v prvi plan ameriške grozljivke. Foto: IMDb
Robert Rodriguez in Rose McGowan
Robert Rodriguez in Rose McGowan leta 2007, na zabavi po podelitvi zlatih globusov. Foto: Reuters
Rose McGowan
Rose McGowan je prvič po izbruhu škandala v zvezi s Harveyjem Weinsteinom javno nastopila na odprtju Konvencije za ženske. "Ljudje, ki imajo javno platformo, imajo tudi dolžnost, sicer naj se spravijo z nje," je izjavila v svojem nagovoru. "V mojem življenju so bile pošasti, ki so me skušale zbrisati s planeta, ampak ne grem nikamor." Foto: Reuters
Robert Rodriguez in brata Weinstein
Robert Rodriguez leta 2005, na premieri Mesta greha, med bratoma Weinstein - Bobom (na desni) in Harveyjem (na levi). Treba je povedati, da tudi v luči zgodbe Rose McGowan in po izkušnji Planeta terorja režiser ni nehal sodelovati z vplivnima bratoma. Foto: Reuters

vedel že pred več kot desetimi leti. Igralkina vloga v njegovem eksploatacijskem B-filmu Planet terorja je bila odgovor Harveyju Weinsteinu - filmski mogul pa je, trdi Rodriguez, iz jeze film "pokopal".

Robert Rodriguez in Rose McGowan sta bila med letoma 2006 in 2009 v zvezi; v izjavi za revijo Variety je režiser zdaj razkril, da je hotel svojo partnerko postaviti v vlogo "trdožive" junakinje in se tako maščevati njenemu napadalcu.

Mcgowanova je namreč nedavno filmskega producenta Harveyja Weinsteina javno obtožila posilstva: do zločina naj bi prišlo leta 1997, ko je promovirala grozljivko Krik (Scream), ki je nastala pod okriljem (takrat še Weinsteinovega) studia Miramax.

Znano je seveda, da je v zadnjih tednih cela množica žensk Weinsteina obtožila spolnega nadlegovanja ali napadov (producenta so vrgli iz studia, ki nosi njegovo ime, trenutno pa naj bi se svoje odvisnosti od seksa zdravil na kliniki v Arizoni; proti svojemu nekdanjemu podjetju je tudi vložil tožbo, saj bi rad dostop do svoje elektronske pošte, v kateri naj bi bili podatki, ki ga po njegovih trditvah lahko operejo krivde). Med znanimi osebnostmi, ki so delile svoje negativne izkušnje z Weinsteinom, so med drugim Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Mira Sorvino in Cara Delevingne.

Sodelovanja vendarle ni prekinil
Robert Rodriguez je vrsto let sodeloval najprej z Miramaxom, potem pa s podjetjem The Weinstein Co. Njegove filme je razvijal studio Dimension, stranska veja, posvečena žanrskemu filmu, ki jo je vodil Harveyev brat Bob. Za te studie je Rodriguez med drugim posnel filme Od mraka do zore, Spy Kids in The Faculty. Sodelovanja ni prekinil niti po tem, ko je krvavi Grindhouse doživel precej mlačen sprejem v kinematografih. Podjetje Dimension je distribuiralo četrto nadaljevanje mladinskega filma Spy Kids, pa tudi Machete in Mesto greha 2.

V dolgem sestavku, ki ga je objavila omenjena revija, Rodriguez pove, da je Rose spoznal leta 2005, na filmskem festivalu v Cannesu; že takrat mu je povedala, da jo je Harvey Weinstein osem let pred tem posilil. Po travmatičnem dogodku se je znašla še na producentovem "črnem seznamu" - pojaviti se ni smela v nobenem filmu, s katerim je imel Weinstein kakršno koli povezavo.

"Takrat sem ji povedal, da se lotevam skupnega projekta s Quentinom Tarantinom, dvodelni poklon eksploatacijskim filmom iz sedemdesetih, in da bom, če hoče, zanjo spisal HUDO junakinjo in ji dal eno od glavnih vlog," piše Rodriguez. "Hotel sem ji dati vlogo, ki bi jo spravila s črnega seznama, najboljše pri vsem skupaj pa bi bilo to, da bi to financiralo Harveyjevo novo podjetje, The Weinstein Company."

Harveyjevo maščevanje?
Rodriguez je svojo polovico filma Grindhouse naslovil Planet terorja; njen komplementarni del je bil Tarantinov Smrtno varen, v katerem sta nastopila Zoë Bell in Kurt Russell. V Planetu terorja je McGowanova igrala Cherry, plesalko, ki se znajde v vrtincu zombijevske apokalipse in spotoma ubije dva posiljevalca. Film je bil finančna polomija, za kar Rodriguez krivi Weinsteina - film naj bi zaradi sodelovanja Rose McGowan namerno "pokopal".

Poziv kolegom
Svojo izjavo Rodriguez zaključi z mislijo, da bi morali vsi v zabavni industriji narediti več za reševanje sistemskega problema spolnega nadlegovanja. "V zadnjih tednih vidim bolj jasno in imam več upanja, ker vidim, da je zapihal nov veter, vidim, da je Harvey končno na begu, vidim vse pogumne ženske, ki so se oglasile s svojimi šokantnimi in pretresljivimi zgodbami o zlorabi. Ker opažam pomanjkanje zgodb moških, ki so poskušali ravnati prav, sem se hotel oglasiti in reči, da je treba bojevati pravičen boj - ne glede na to, koliko se moraš izpostaviti in ne glede na to, kaj lahko izgubiš. Vsi moramo zavzeti stališče in ukrepati."