Ker so bili prvi Izganjalci duhov tako priljubljeni med otroki, so ustvarjalci v drugem delu zavestno zmanjšali število
Ker so bili prvi Izganjalci duhov tako priljubljeni med otroki, so ustvarjalci v drugem delu zavestno zmanjšali število "odraslih" šal in dvoumnih dovtipov. Foto: IMDb

Jason Reitman, sin režiserja prvih Izganjalcev duhov Ivana Reitmana, bo režiral "skrivno" novo epizodo filmske franšize.

Po poročanju spletnega portala Entertainment Weekly bo med producenti Reitman starejši, zgodba pa bo tematsko nadaljevanje Izganjalcev duhov II iz leta 1989 - to pomeni, da ne bo imela nobene povezave z Izganjalkami duhov, ki jih je leta 2016 režiral Paul Feig.

Reitman mlajši, ki se trenutno s filmom The Front Runner skuša vključiti v letošnjo sezono nagrad, se z neoglaševanim projektom menda ukvarja že več mesecev; da novica ne bi pricurljala v javnost, so o projektu ves čas govorili kot o filmu Rust City.

Sorodna novica Filmska recenzija: Izganjalci duhov

Studio sledi denarju (in snubi nostalgike)
Studio Sony je franšizo Izganjalci duhov od nekdaj dojemal kot potencialni rudnik zlata, menda jih je izjemno osupnil odpor, s katerim so številni sprejeli adaptacijo iz leta 2016. Najnižja točka celotne epizode je bila poplava rasističnih in seksističnih žaljivk, uperjenih predvsem v eno izmed zvezdnic Izganjalk duhov, Leslie Jones. Kritiški odzivi na film so bili večinoma pozitivni, a globalni zaslužek filma - 229 milijonov dolarjev - je bil veliko nižji od pričakovanega in je za studio pomenil precejšnjo finančno izgubo. Že začrtane skice za nadaljevanje so bile črtane.

Novi projekt se bo tako očitno zelo pragmatično distanciral od Feigeve komedije in se skušal prikupiti ljubiteljem izvirne franšize. Studi Sony posebej poudarja, da ne gre za reboot (ponoven začetek), ampak za nadaljevanje - sodelovanje z družino Reitman pa prav tako trka na nostalgična srca gledalcev.

Reitman je za Entertainment Weekly komentiral še: "Vedno sem se imel za prvega oboževalca Izganjalcev duhov, star sem bil šest let in sem obiskoval očeta na snemanju. Hotel sem posneti film za vse druge oboževalce ... To bo naslednje poglavje v izvirni franšizi. Ne gre za vrnitev na začetek."

Zmaga spletnih trolov? Vrnitev k
Zmaga spletnih trolov? Vrnitev k "tradicionalnim" Izganjalcem duhov se bo pretvarjala, da si Leslie Jones, Melissa McCarthy, Kate McKinnon in Kristen Wiig nikoli niso nadele izganjalskih kombinezonov. Foto: IMDb

Reitman je imel celo majhno vlogo v čisto prvem filmu (igral je enega od stanovalcev v stolpnici, ki se izkaže za "štab" vseh newyorških duhov), a so ga iz končne različice izrezali. V nadaljevanju pa mu je zato pripadla legendarna replika, namenjena Danu Aykroydu in Ernieju Hudsonu: "Moj oči pravi, da samo nakladate."

Novi film v kinematografe prihaja leta 2020, ni pa še znano, ali se v igralsko zasedbo vrača kateri od še živečih članov prvotne posadke. Dan Aykroyd, ki je bil tudi soscenarist izvirnika, je že dalj časa skušal doseči snemanje novega filma, a po trenutno znanih podatkih je Reitmanov projekt čisto ločen od njegovega. Obstajala je tudi ideja o še enem rebootu, tokrat bi imel eno od glavnih vlog Channing Tatum, a ta načrt nikoli ni presegel teoretične stopnje.

Revija Variety je poročala, da je Reitman v zadnjih mesecih na avdicije vabil različne najstniške igralce, čeprav še ni potrjeno, da bo novi film imel (zelo) mlade protagoniste. Scenarij sta skupaj spisala Reitman in Gil Kenan, ki se je pred nekaj leti podpisal pod reboot Poltergeista.