Ena izmed idej je bila, da bi (tisti prvi) film o Gremlinih režiral Tim Burton - na koncu službe ni dobil, ker ni do takrat režiral še nobenega filma. Foto:
Ena izmed idej je bila, da bi (tisti prvi) film o Gremlinih režiral Tim Burton - na koncu službe ni dobil, ker ni do takrat režiral še nobenega filma. Foto:
Joe Dante
Joe Dante je predlani gostoval v Slovenski kinoteki. V klepetu z gledalci je med drugim razlagal, kako težko je bilo upravljati lutke v prvem filmu o Gremlinih, daj jih je bilo treba ročno animirati. Foto: RTV SLO
Po izvirnem scenariju gremlini Billyjevi mami odsekajo glavo in jo odkotalijo po stopnicah. Prizora niso nikoli posneli, ker sta se Spielberg in Dante strinjala, da mora biti film bolj "družinski".

Joe Dante, ki je leta 1984 režiral tisti prvi, antologijski film o Gremlinih, nad vsesplošno manijo recikliranja filmov ni navdušen. "Vračajo filme, ki jih nihče sploh ni hotel videti v prenovljeni različici," je pripomnil med obiskom nekega manjšega mehiškega filmskega festivala. "Si je res kdo izrecno želel novega RoboCopa?"

Vse skupaj je najbrž povezano s tem, da je trenutno v predprodukciji tudi "reboot" klasične komične grozljivke Gremlini; tokrat naj bi jo režiral Steven Spielberg, scenarij pa v sodelovanju z novimi sodelavci pripravlja scenarist izvirnika, Chris Columbus. Joe Dante z novim projektom nima nobenega opravka, pravi, češ da "ni lastnik avtorskih pravic zanj".

O filmih Joeja Danteja: Grozljivo, a očarljivo


Še vedno jih ne smete hraniti po polnoči

"Novi" Gremlini so sicer že zadeli ob prve ovire: eden izmed glavnih scenaristov iz prve postave je ekipo že zapustil in ga je bilo treba zamenjati. Chris Columbus ob tem poudarja, da bo novi film "šel v popolnoma drugo smer od izvirnika. Postavljeni so v isti svet, zanje veljajo enaka pravila, Gremlini so enaki, ampak bo vse drugače," je napovedal za MTV News.

Najbrž se še spominjate, da smo v prvih Gremlinih spremljali dogodivščine malega Billyja Peltzerja, ki za božič dobi čudno živalco, ki jo poimenuje Mogwai. Čeprav je od starega Kitajca, kjer je njegov oče žival kupil, dobil stroga navodila, da živali ne sme hraniti po polnoči in da nikakor ne sme priti v stik z vodo, se zelo kmalu seveda zgodi oboje - zaradi česar izbruhne kaos razmnoževanja in splošnega uničenja pod krempeljčki gremlinov. Leta 1990 je Dante režiral še drugi del, Gremlins 2: The New Batch, a ni dosegel uspeha svojega predhodnika.

Morda je imel prvič bolj prav?
Chris Columbus sicer priznava, da so mu že pred leti ponujali, da bi se znova lotil Gremlinov. "Ampak to je bilo še pred prevlado franšize. Takrat se mi je zdelo: 'Ne, film že obstaja in je super tak, kakršen je. Zakaj bi ga kvarili s celim kupom nadaljevanj?'" No, pozneje si je očitno premislil. "Od takrat je preteklo že precej vode in videl sem, kako super je, kadar nadaljevanja dejansko vžgejo ... Zato sem bil bolj odprt za idejo in mislim, da imamo res dober pristop."