Režiser Rian Johnson je oboževalce sage že opozoril, naj si ne ogledajo napovednika, če hočejo film doživeti
Režiser Rian Johnson je oboževalce sage že opozoril, naj si ne ogledajo napovednika, če hočejo film doživeti "popolnoma brez predznanja". "Takih ljudi je ogromno, in to se mi zdi super. Ampak jaz sem šibek človek. Vedno pogledam VSE NAPOVEDNIKE." Foto: YouTube
Poslednji Jedi
Da pri Disneyju občutka za trženje še niso izgubili, so dokazali že ob zagonu nove trilogije, ki nam je dala novega, fotogeničnega malega droida, BB-8, ki se v obliki najrazličnejših igrač odlično prodaja. Že zdaj je varno napovedati, da bodo v povezavi s Poslednjim Jedijem stavili na nove like "porgov" - malih živali s planeta Ahch-To, na katerem je Luke Skywalker živel v svojih letih izgnanstva po bitki na Endorju. Porgi so videti kot križanci med kosmatimi ewoki, pingvini in vrabci in se s svojimi milimi očmi zdijo kot nalašč za božično-novoletna darila ... Foto: YouTube
Poslednji Jedi
Napovednik precej močno namiguje, da bomo v filmu priča končnemu soočenju med Kylom Renom in generalko Organa, torej med materjo in sinom. Foto: YouTube

Seveda je že skoraj pravilo, da mora vsak naslednji del Vojne zvezd prekositi predhodnike, a po navadi produkcijska ekipa to doseže z naprednejšimi vesoljskimi plovili, večjimi eksplozijami in duhovitimi kreaturami v stranskih vlogah. Napovednik za Poslednjega Jedija ima vse to, a se obenem prvič v zgodovini sage zanaša tudi na preproste, a vizualno močne kontraste: silhueta črnega Kyla Rena na rdečem ozadju je lep primer take estetike. Bitke v vesolju so na prvi pogled videti manj hipertrofirane in nepregledne ter zato bolj zanimive kot v nekaterih prejšnjih filmih; kompozicija vsakega prizora je očitno premišljena s skoraj matematično natančnostjo. (Za ljubitelje "klasike" so tu tudi klasični elementi sage: dramatičen spopad med Finnom (John Boyega) in Phasmo (Gwendoline Christie) ter nova bitja, mali kosmati porgi, ki so videti kot prenovljeni ewoki za mlajšo generacijo.)

In ne nazadnje: za hip se na ekranu pojavi generalka Leia, zdaj žal že pokojna Carrie Fisher, ki je pred svojo smrtjo lani posnela že vse prizore za novi film.

Napovednik je vsekakor zmontiran tako, da vzbuja vtis, da nam je razkril nekaj pomembnih elementov zgodbe. Mislimo pa, da gre morda za namerno zavajanje, saj LucasFilm vse detajle o zgodbi praviloma skriva do premiere. "Ko sem te našel, sem v tebi videl prvinsko, neukročeno moč. In še onkraj tega ... Nekaj res posebnega." Te besede zarenči Snoke (Andy Serkis), vrhovni vodja Prvega reda, ki ga tako prvič natančneje vidimo. Ima s temi besedami v mislih Kyla Rena (Adam Driver), vnuka Dartha Vaderja, ki ga vidimo v predhodnih kadrih, ali pa Rey (Daisy Ridley), ki se na ekranu pojavi takoj zatem?

Rey vidimo med urjenjem na samotnem otoku, kjer je leta v izgnanstvu preživljal Luke Skywalker (Mark Hamill). "Tako golo moč sem enkrat že videl," izjavi Luke mrakobno, očitno s Kylom v mislih. "Takrat me to ni dovolj prestrašilo. Zdaj me je."

Bo Kylo Ren tudi krvnik svoje mame?
"Naj prihodnost umre,"
izusti Ren, ki se podaja v novo bitko. "Ubij jo, če je treba." V naslednjem kadru vidimo njegovo mamo, Leio. Bo Ren tudi njo pokončal na podobno neusmiljen način, kot je v prejšnjem filmu svojega očeta, Hana Sola? "To je edini način, da postaneš, kar ti je bilo usojeno," pravi. Zdi se že tako.

Najbolj zavajajoč - ali pa zgovoren - je sklepni kader napovednika: Rey izdavi, da "potrebuje nekoga, ki ji bo pokazal njeno mesto v vsem tem", tik zatem pa vidimo iztegnjeno (ponujeno?) roko Kyla Rena. Bo prestopila na Temno stran ali pa bo Kylo uzrl svetlobo? Kakor koli že, med protagonistoma na nasprotnih si bregovih obstaja močna vez, ki jo je tematiziral že prejšnji film.

Poslednji Jedi v kinematografe prihaja 14. decembra. Pri Disneyju si najbrž že manejo roke: prejšnji film, Sila se prebuja, je zaslužil več kot dve milijardi dolarjev. Lanski Rogue One, obzgodba osnovne premice sage, se je več kot solidno odrezal z milijardnim zaslužkom. (Nobena od teh številk ne vključuje zaslužka od prodaje igrač in predvajanja na zahtevo.)

V Disneyjevih parkih kmalu tudi jurišniki in jediji
Studio Disney je franšizo od njenega avtorja Georgea Lucasa leta 2012 odkupil za rekordne štiri milijarde dolarjev. Tri leta pozneje so razkrili svoje načrte za atrakcije na temo Vojne zvezd, ki bodo del njihovih tematskih parkov v Orlandu in Anaheimu. (Ena od atrakcij bo vožnja z Milenijskim sokolom.) Svojo dobičkonosno intelektualno lastnino nameravajo pri Disneyju unovčiti vsaj toliko, kot je to studiu Universal uspelo s tematskimi parki na temo Harryja Potterja.

Pod novico si lahko ogledate napovednik in pa še nekaj tvitov na to temo, ki so se nam zdeli duhoviti.