Dnevi nemškega filma bodo v organizaciji Slovenske kinoteke in Goethe-Instituta v Ljubljani potekali med 13. in 31. oktobrom. V tem času se bo odvrtelo deset nemških filmov, od tega šest Wendersovih. Foto: Slovenska kinoteka
Dnevi nemškega filma bodo v organizaciji Slovenske kinoteke in Goethe-Instituta v Ljubljani potekali med 13. in 31. oktobrom. V tem času se bo odvrtelo deset nemških filmov, od tega šest Wendersovih. Foto: Slovenska kinoteka

Dneve nemškega filma bo drevi ob 19. uri v Slovenski kinoteki odprl film Ljubljeni sestri v režiji Dominika Grafa, ki opisuje ljubezen mojstra nemške poezije Friedricha Schillerja do sester Charlotte in Caroline von Lengefeld. Film bo hkrati napovedal veliko retrospektivo Grafa, ki jo bodo pripravili na Dnevih nemškega filma v naslednjem letu.

Urnik projekcij si lahko pogledate na tej povezavi.

Postaje križevega pota
V sredo bo na ogled film Dietricha Brüggmanna Križev pot, ki pripoveduje zgodbo o 14-letni Mariji. Ta odrašča v strogo katoliški družini in svojo vero jemlje izjemno resno, saj življenje živi po strogih načelih, ki jih zapovedujeta njena družina in duhovnik. Na 14 postajah križevega pota gre po stopinjah Jezusa, da bi na koncu prišla v nebesa. Film je lani na Berlianalu prejel srebrnega medveda za najboljši scenarij.

Dobitnik najpomembnejših nagrad
Tretji dan bo na sporedu film Druga domovina - kronika hrepenenja. Film v režiji Edgarja Reitza prinaša dobre tri ure trajajočo zgodovinsko epopejo. Delo je obenem zadnji del režiserjeve trilogije Domovina, ki je prejela najpomembnejše nemške filmske nagrade. Dogajanje tega črno-belega filma je postavljeno v sredino 19. stoletja, v obdobje takratnega vala izseljevanja iz pokrajine Hunsrück v Brazilijo in prinaša zgodbo o mladeniču s kmetije, ki sanja o novem življenju v daljni Južni Ameriki.

Zažgani azilni domovi
V petek se bo zgodila projekcija filma Mi smo mladi. Mi smo močni režiserja Burhana Qurbanina, ki je pred kratkim prišel na redni spored nemških kinematografov in odpira pomembna vprašanja, ki so tudi danes zelo aktualna. Film se namreč vrti okoli dogodka, ki je avgusta 1992 pretresel severnonemško mesto Rostock, ko so lokalni desni skrajneži so zažgali tamkajšnji azilni dom.

Šest filmov nemškega velikana
Retrospektivni pogled v ustvarjalnost režiserja Wima Wendersa, s katerim bodo proslavili režiserjev 70. rojstni dan, bodo med 16. oktobrom in 31. oktobrom na ogled filmi Pariz, Teksas, Alice v mestih, Ameriški prijatelj, V teku časa, Nebo nad Berlinom in Do konca sveta.