"Filmsko ustvarjanje ni alfa in omega mojega obstoja," mirno prizna režiser, ki posname vsaj en film na leto. Foto: AP
Irrational Man
Zdi se, da je Woodyjeva nova igralska muza Emma Stone. A Irrational Man kljub njenemu nespornemu talentu ne dobiva ravno pohvalnih kritik.
"Ko sva začela, sem mislil, da ne bo nič resnega, samo aferica. Ampak na koncu je razmerje dobilo svoje lastno življenje." Foto: AP
Woody Allen
Drogiral se ni nikoli, pravi, češ da ni pretirano radoveden človek. "Tema drog me nikoli ne zanima. Veliko stvari je, ki ne obdržijo moje pozornosti. Ne zanima me tehnologija. Nimam računalnika. Ne zanimajo me potovanja in popularna glasba. Ne zmorem se motivirati." Foto: AP

Čeprav bi mu kdo lahko ugovarjal vsaj z navajanjem njegovih starejših uspešnic, kot sta bili Annie Hall in Manhattan, je Allen sam prepričan, da mu preprosto manjka intenzitete in perfekcionizma, ki sta pogoj za veličino.

"Len sem in neperfekcionist," je izjavil režiser. "Steven Spielberg in Martin Scorsese podrobnosti pilita do polnoči in se trudita z malenkostmi, medtem ko želim jaz že okrog šestih popoldne domov. Želim na večerjo. Filmsko ustvarjanje ni alfa in omega mojega obstoja."

"Še en primanjkljaj pa je, da ne premorem niti inteligence niti globine ali naravnega daru. V meni ni veličine. Ko vidiš prizore filmov Akire Kurosave, veš, da je na snemanju blazen. Na setu je imel po sto konjev in vse je moralo biti popolno. Nor je bil. Jaz tega nimam v sebi."

79-letni Allen, ki še vedno posname povprečno en film na leto, je v zadnjem času resnično pogosto tarča kritik, da njegovi filmi, čeprav natrpani z zvezdniškimi imeni, resnično niso več kaj prida. Najnovejšega, Irrational Man, v katerem igrata Emma Stone in Joaquin Phoenix, so kritiki sesuli kot "morilsko slabega" in "skoraj negledljivega." Tudi za lansko Čarovnijo v mesečini in večino novejših filmov - z izjemo Otožne Jasmine - ne najdejo prijaznih besed.

"Moja težava je v tem, da pripadam srednjemu razredu," je Allen na glas razmišljal v nedavnem intervjuju za NPR. "Če bi bil nor, bi bil morda boljši. Če bi na snemanju tulil in zahteval, bi bilo morda bolje, ampak tega ne počnem. 'Dovolj dobro!' rečem. To je lastnost srednjega razreda, ki pa pripomore k produktivnosti."

Vsak film ne more biti Državljan Kane
Priznava sicer, da se je leta 2005 s filmom Zadnji udarec (Match Point) kar precej približal svoji definiciji veličine, in tudi, da se vsakega novega filma loti z upanjem, da bo morda ustvaril klasiko. "Vedno si zastaviš, da boš posnel Državljana Kana ali Tatove koles, ampak se pač ne izide."

Obstajajo tudi hujše službe ...
Vseeno pa se mu delanje filmov zdi precej "prijetna" služba. "Vsi moramo v življenju nekaj početi in se preživljati. Snemanje filmov, če gledamo službe na splošno, ni slaba. Sodeluješ z zelo nadarjenimi ljudmi. Ni ravno mučna obveza, rad delam - čemur gre verjetno pripisati tudi mojo storilnost. Zelo racionalno življenje imam: zjutraj vstanem, delam, spravim otroke v šolo, igram na klarinet, grem na sprehod z ženo. Po navadi vsak dan po isti poti. Pomagalo bi, če bi bil nor."

Allen se je v pogovoru dotaknil celo tematike svojega kontroverznega zakona s Soon-Yi Previn. Med njima je 35-letna razlika v letih, spoznala pa sta se, ker je bila Soon-Yi posvojena hčerka Woodyjeve nekdanje partnerice Mie Farrow - kljub temu pa sta srečno poročena že od leta 1997. "Ko sva začela, sem mislil, da ne bo nič resnega, samo aferica. Ampak na koncu je razmerje dobilo svoje lastno življenje. Začela sva hoditi, nato živeti skupaj in pri tem uživala. Razlika v letih se sploh ni zdela pomembna, celo koristna je bila. Ona se je odzvala na očetovski lik, meni pa sta bili všeč njena mladost in energija."

"Vseeno mi je, če vse moje filme vržete stran"
Na vprašanje, kako si želi, da bi se ga svet spominjal, pa Newyorčan odgovarja v tipični allenovski maniri. "Čisto vseeno mi je - razen, kar se tiče zaslužka od avtorskih pravic za moje otroke - če bi vse moje filme zabrisali stran. Midva bi lahko zdajle stala nad Shakespearjevim grobom in mu pela slavospeve, pa ne bi to pomenilo čisto nič. Ko si mrtev, je konec s teboj."