Sedem samurajev velja za prvi pravi akcijski film. Foto: EPA
Sedem samurajev velja za prvi pravi akcijski film. Foto: EPA
ngmar Bergman
Največ vpisov med 100 najboljših sta dobila filmarja Ingmar Bergman (na fotografiji) in Luis Bunuel, vsak s po petimi filmi. Foto: AP
Čeprav je bilo med glasovalci 45 odstotkov žensk, je na seznamu le peščica režiserk. Med njimi je Claire Denis. Foto: EPA

V BBC-jevi raziskavi je sodelovalo več kot 200 filmskih strokovnjakov. Na drugo mesto so uvrstili film Tatovi koles Vittoria De Sice iz leta 1948, na tretje pa Tokyo Story Yasujira Ozuja iz leta 1953.

Del seznama kar štirje filmi Kurosave
Seznam 100 najboljših tujejezičnih filmov so na pobudo BBC-ja pripravili filmski poznavalci iz več kot 40 držav, med katerimi so bili kritiki, akademiki in filmski kuratorji.

Na četrto mesto so postavili še en Kurosavov film – Rašomon iz leta 1950 –, na seznam pa so uvrstili še dva njegova filma – Živeti na 72. in Kaos na 79. mesto.

Najbolj priljubljena je francoščina
Največ vpisov med 100 najboljših sta dobila filmarja Ingmar Bergman in Luis Buñuel, vsak s po petimi filmi. Za najbolj priljubljen neangleški filmski jezik pa se je izkazala francoščina s 27 filmi. Sledijo mandarinski jezik z 12 filmi na seznamu ter japonski in italijanski film s po 11 vpisi.

Čeprav je bilo med glasovalci 45 odstotkov žensk, je na seznamu le peščica režiserk. Najvišje, na 14. mesto, se je uvrstila Chantal Akerman z umetniškim filmom Jeanne Dielman, 23 Commerce Quay, 1080 Brussels. Preostale režiserke so Claire Denis, Agnes Varda in Katia Lund.

Med njimi je zelo malo novejših filmov
Rezultati glasovanja so pokazali tudi, da bo za novejše filme moralo preteči še nekaj časa, da bodo dosegli kritiško priznanje.

Najnovejši film med 100 najboljšimi je Ljubezen Michaela Hanekeja iz leta 2012 na 69. mestu, najvišje, na 21. mesto, pa se je med novejšimi produkcijami uvrstil iranski dobitnik tujejezičnega oskarja Ločitev Asgharja Farhadija iz leta 2011.