Filmski festival na Češkem velja za valilnico evropskih filmskih talentov. Foto: EPA
Filmski festival na Češkem velja za valilnico evropskih filmskih talentov. Foto: EPA
Nagrado za življenjsko nagrado bo letos prejel John Travolta. Foto: EPA
Dvojina je film o ljubezni med dvema dekletoma, ki se spopadata s številnimi ovirami. Foto: Perfo
Prizor iz flma Adria Blues. Foto: Adriablues.com

Največji srednjeevropski filmski festival bo odprl film francoskega režiserja Michela Gondryja "L'Ecume des Jours" (Pena dni), 6. julija pa ga bo sklenil film "Behind the Candelabra" (Za kandelabrom) Stevena Soderbergha. Predsednica žirije bo letos Agnieszka Holland, festival pa bo v različnih programih predstavil 180 filmov, od tega približno 70 svetovnih premier. V tekmovalni sekciji festivala se bo za prvo nagrado potegovalo 14 filmov.

Eden najbolj sproščenih festivalov v Evropi, kjer se po pisanju revije zvezde družijo z obiskovalci, si je v zadnjih 15 letih prislužil sloves, da na njem odkrivajo nove vzhajajoče zvezde iz Vzhodne Evrope in Azije. Festival bodo obiskali tudi številni zvezdniki, med njimi John Travolta, ki bo prejel nagrado za življenjsko delo. Lani je to nagrado prejela igralka Susan Sarandon.

Skupaj bo sicer festival ponudil 235 filmov, med njimi pa bosta tudi dva slovenska - Dvojina Nejca Gazvode in Adria Blues Miroslava Mandića, ki bosta na festivalu 3. in 4. julija doživela tudi svetovni premieri. Oba bosta predstavljena v tekmovalni sekciji Vzhodno od zahoda (East of the West), s tem pa se Slovenci približujemo zgodovinskemu letu 2005, ko so se v Karlovih Varih predvajali kar trije slovenski filmi.

Dvojina: boj za preživetje ljubezni
Dvojina je po besedah režiserja "film o ljubezni, ki se vrti okoli tega, da se vsi ljudje, ne glede na okoliščine v življenju, vedno borijo za preživetje svoje ljubezenske zgodbe". Podobno je z nepričakovano ljubeznijo, ki vzcveti med dvema dekletoma - Tino, ki jo je upodobila slovenska igralka Nina Rakovec (v eni osrednjih vlog smo jo videli že v Gazvodovem Izletu), in Iben, katere vlogo je odigrala Danka Mia Jexen. Mladi ženski se srečata po naključju v trenutku, ko ena izmed njiju nosi veliko breme, druga pa išče svoje mesto v svetu. Izživetje ljubezni je oteženo zaradi ovir, ki jima jih življenje neutrudno postavlja na pot ...

Ustvarjalci filma Dvojina so prepričani, da je premiera v Karlovih Varih dober obet za nadaljnjo pot po svetu, saj dobivajo vabila tako z drugih tujih festivalov kot z domačih filmskih dogodkov. Film, ki je nastal v produkciji produkcijske hiše Perfo in koprodukciji Beofilma in Studia Dim, je slovensko-dansko-hrvaška koprodukcija.

Adria Blues: zgodbe neke generacije
Adria Blues je zgodba o generaciji ljudi, ki so bili na začetku 90. dovolj stari, da jih je prejšnji vrednostni sistem oblikoval, a dovolj mladi, da jih različno dojemanje sprememb bistveno diferencira med seboj. Glavni vlogi je režiser razdelil med bosanskega igralca Senada Bašića (Kod amidže Idriza, Gori vatra, Savršeni krug), ki je nastopil že v več kot 30 celovečernih filmih, in Mojco Funkl, večkrat nagrajeno igralko MGL-ja, za katero bo to prva glavna vloga v celovečernem filmu. Igralsko zasedbo dopolnjujejo še Peter Musevski, Gregor Zorc, Iva Babič, Branko Završan, Lotos Šparovec, Nataša Tič Ralijan, Jernej Čampelj in Inti Šraj. Prvič na filmu nastopa Maja Taraniš, pomembno vlogo pa ima hrvaški igralec Frano Dijak. V filmu nastopa tudi ljubljanska skupina Leaf Fat s pevko Valentino Plaskan.