Michael Haneke znova z zlato palmo v rokah. Prvo je v Cannesu prejel leta 2009 za film Beli trak. Foto: Reuters
Michael Haneke znova z zlato palmo v rokah. Prvo je v Cannesu prejel leta 2009 za film Beli trak. Foto: Reuters
Haneke, ljubezen, cannes
Končno slovo je neizbežno. Življenjska sopotnika se morata posloviti. Kritiki letošnjega Cannesa niso mogli prehvaliti glavnih igralcev zmagovalnega filma Ljubezen Jean-Louisa Trintignanta in Emmanuelle Riva. Foto: EPA
Najboljšima igralkama Cosmini Stratan in Cristini Flutur veselja verjetno ni prinesla samo palma, ampak tudi podeljevalec, ki jima je to izročil - Alec Baldwin. Igralki sta nagrajeni za vlogi v romunskem filmu Za hribi.
Najboljšima igralkama Cosmini Stratan in Cristini Flutur veselja verjetno ni prinesla samo palma, ampak tudi podeljevalec, ki jima je to izročil - Alec Baldwin. Igralki sta nagrajeni za vlogi v romunskem filmu Za hribi. Foto: Reuters
Cannes
Mads Mikkelsen je premagal močno konkurenco kolegov in pričakovano pobral palmo za najboljšo moško vlogo. Foto: EPA
Cannes
Letošnja canska žirija z Nannijem Morettijem na čelu. Foto: Reuters
Cannes: Slovo z ljubeznijo, ki premaga vse

Hanekejeva Ljubezen je ganljiva zgodba o starejšem paru, ki se sooča z neizbežnim, a zato nič manj tragičnim prihodom smrti. Dogajanje skoraj v celoti poteka v eni stavbi, tipično neomahljivi Haneke pa je znova cansko občinstvo ganil do solz. "Ne glede na njegovo sporočilo bo spomin na ta žareč film ostal plemenit. V zgodovini filmov o ljubezni je drama Ljubezen večna," je revija Time zapisala o filmu.
Nič manj spomina vredna ni igra obeh glavnih igralcev Jean-Louisa Trintignanta in Emmanuelle Riva - oba sta stara osemdeset let -, kar se je dobro zavedal tudi režiser. "Lepa, lepa hvala mojima igralcema, ki sta naredila film. Film je njun, saj sta njegovo bistvo," je Haneke priznal polno nabiti dvorani, ki je bila po bučnem aplavzu sodeč z izborom žirije zelo zadovoljna.

Foto: Najlepše oblečene zvezdnice v Cannesu

Tudi drugi favorit ni razočaral
Palma za najboljši scenarij je šla filmu Dupa dealuri (Za hribi) romunskega režiserja Christiana Mungiuja, ki je prav tako veljal za favorita. Za najboljšo žensko vlogo sta nagrajeni tudi obe glavni igralki Cosmina Stratan in Cristina Flutur. Trpka zgodba pripoveduje o tragediji dveh mladih deklet v oddaljenem samostanu. Gre za resnično zgodbo, ki sledi konfliktu med duhovno in zemeljsko ljubeznijo ter tem, kako hitro se lahko dejanje z najplemenitejšimi nameni katastrofalno izjalovi.
V letos izredno močni konkurenci moških vlog je za kanček bolj kot drugi prepričal Danec Mads Mikkelsen za vlogo v filmu o pedofiliji Jagten (Lov), kjer igra moškega, ki ga po krivem obtožijo pedofilije. "To nagrado bom delil z vsemi, ki so letos posneli filme," je ob prevzemu palme dejal Mikkelsen in dodal: "Delil jo bom z vami zato, ker verjamete v to, kar delate."
Drugo mesto Garronejeva Resničnost
Najboljši režiser je Carlos Reygadas, ki je prepričal s filmom Post Tenebras Lux. Mehiško-francosko-nemško-nizozemska produkcija pripoveduje o Juanu in njegovi družini, ki živi na mehiškem podeželju, kjer se srečuje z dvema različnima svetovoma. Ali gre za komplementarna si svetova ali pa eden izpodriva drugega? Veliko nagrado žirije so namenili Mattu Garroneju, ki v filmu Reality (Resničnost) raziskuje obsedenost sodobne družbe z zvezdništvom in resničnostnimi šovi. Neke vrste tretjo nagrado pa je žirija podelila britanskemu filmarju Kenu Loachu za The Angels' Share (Angelov delež).
Zlato kamero v kategoriji Un Certain Regard je prejel ameriški fantazijski film Beasts of the Southern Wild (Zveri iz južne divjine), v katerem režiser Benh Zeitlin predstavlja nenavadno zgodbo o šestletnem Hushppupyju, ki z očetom živi na robu sveta. Za nagrado za najboljši celovečerni prvenec, prikazan v kateri izmed uradnih ali spremljevalnih sekcij, se je sicer potegovalo 25 filmov.
V kategoriji kratkih filmov je slavil Sessiz-be Deng turškega režiserja L. Rezana Yesilbasa. Zgodba filma je postavljena v leto 1984 in pripoveduje o Zeynep, ženski treh otrok, ki se odpravi obiskat moža v zaporu. Režiser, ki je nagrado prejel iz rok Jean-Pierra Dardenna in Kylie Minogue, se je ganjen zahvalil žiriji, da je izbrala prav njega.
Najtrši oreh – najboljša moška vloga
Žirija, ki ji predseduje režiser in igralec Nanni Moretti, je imela najtežje delo prav pri izbiranju najboljšega igralca, saj naj bi vsi po vrsti blesteli. Poleg Mikkelseana v Lovu so kritiki letos hvalili tudi Matthiasa Schoenaertsa v filmu Rja in kost, Jean-Louisa Trintignanta v Ljubezni, Denisa Lavanta v Divjih avtomobilih ter Aniella Arena v italijanskem filmu Resničnosti.
Pisana Morettijeva družba
Poleg Morettija so žirijo sestavljali še režiserka Hiam Abbass s palestinskega avtonomnega območja, britanska režiserka in scenaristka Andrea Arnold, francoska igralka Emmanuelle Devos, nemška igralka Diane Kruger, francoski modni oblikovalec Jean-Paul Gaultier, britanski igralec Ewan McGregor, ameriški režiser, scenarist in producent Alexander Payne ter režiser, scenarist in producent Raoul Peck s Haitija.
Bolj in manj zaslužena navzočnost zvezdnikov
Zadnja rdeča preproga, ki je sklenila 12 dni filmskih projekcij, tiskovnih konferenc, zabav in sklepov novih poslov, je potekala v neprijazni nevihti, a ta ni odvrnila občinstva, da bi si ogledalo podelitev nagrad in nato še premiero sklepnega filma Therese Desqueyroux pred kratkim umrlega režiserja Clauda Millerja.

Prizadevanja organizatorjev, da v Cannes pritegnejo čim več zvezdniških imen, so obrodila sadove, saj se na Azurni obali že dolgo ni trlo toliko javnosti ljubih imen. Pred sobotnim obiskom Reese Witherspoon in Matthewa McConaugheyja so se po rdeči preprogi med drugim sprehodili Brad Pitt, Kylie Minogue, Bruce Willis, Nicole Kidman ter 'somrakovca' Kristen Stewart in Robert Pattinson. Zunaj tekmovalnega programa pa sta Francijo obiskala tudi glasbenik Kanye West in zvezdnica resničnostnega šova Kim Kardashian. Cannes ni pozabil tudi na drug del svojega prizadevanja, predstavitev nizkoproračunskih filmov in s tem olajšanje njihove poti v kinematografe.








Cannes: Slovo z ljubeznijo, ki premaga vse