Zmagovalni film La Vie d'Adele je bil zadnje dni festivala glavna tema pogovorov v Cannesu. Na fotografiji režiser Abdellatif Kechiche in igralki Lea Seydoux in Adele Exarchopoulo. Foto: Reuters
Zmagovalni film La Vie d'Adele je bil zadnje dni festivala glavna tema pogovorov v Cannesu. Na fotografiji režiser Abdellatif Kechiche in igralki Lea Seydoux in Adele Exarchopoulo. Foto: Reuters
La Vie d'Adele
Med dvajsetimi s spolnostjo, bolečino ali nasiljem nabitimi tekmovalnimi filmi je žirijo (in po zapisih medijev sodeč tudi kritiko) najbolj presunila zgodba o dveh zaljubljenih dekletih. Po navedbah revije Variety že dolgo na platnu nismo videli tako eksplozivnih in nazornih prizorov spolnosti med ženskama.
Najboljša igralka festivala Berenice Bejo z režiserjem, ki ji je zaupal zmagovalno vlogo v filmu Le Passe (Preteklost) Asgharjem Farhadijem.
Najboljša igralka festivala Berenice Bejo z režiserjem, ki ji je zaupal zmagovalno vlogo v filmu Le Passe (Preteklost), Asgharjem Farhadijem. Foto: Reuters
Cannes
Povezovanje tako otvoritvene kot sklepne slovesnosti festivala so letos zaupali prikupni Audrey Tautou. Foto: EPA
Mehiški režiser Amat Escalante je nagrado prevzel iz rok ameriškega igralca Foresta Whitakerja.
Mehiški režiser Amat Escalante je nagrado prevzel iz rok ameriškega igralca Foresta Whitakerja. Foto: EPA
Actress Nicole Kidman, Daniel Auteuil, Ang Lee, Vidya Balan, Steven Spielberg, Lynne Ramsay, Naomi Kawase, Cristian Mungiu in Christoph Waltz.
Žiranti so si v enajstih dneh ogledali 20 filmov, ki so sestavljali letošnji tekmovalni program. Foto: Reuters

Pravzaprav je v angleškem prevodu zmagovalnemu filmu v Tuniziji rojenega francoskega režiserja Abdellatifa Kechicheja naslov Blue is the Warmest Colour (Modra je najtoplejša barva), ki se navezuje na lase nadarjene umetnice Emme (igra jo Léa Seydoux), v katero se po propadli zvezi zaljubi petnajstletna Adele (Adele Exarchopoulo). Sprva izredno strastna ljubezen, ki jo v filmu ponazorijo nazorni prizori spolnosti, kot se to rado zgodi z vsakim razmerjem, sčasoma bledi, podobno kot se spira modra barva Emminih las.

Univerzalna zgodba o veliki ljubezni
Kot je dejal režiser, film ni namenjen spodbujanju razmisleka o pravicah istospolno usmerjenih, v nazornih prizorih pa je predvsem želel ujeti lepoto in čutnost, ki jo je na velikem platnu težko prikazati. Po kritikah sodeč mu je uspelo, saj so se razpisale o eni "najlepših in najmanj vsiljivo opazovanih ljubezenskih zgodb v filmu" (London Times). Kljub intenzivnim intimnim prizorom filma ne gre zreducirati na raven provokacije, ampak jo opsujejo kot univerzalno zgodbo o veliki ljubezni.
Epska in hkrati intimna ljubezenska zgodba, pa so film opisali pri Guardianu. Mediji se že sprašujejo, ali bo triurna ljubezenska drama, ki že skoraj presega mejo med igro in resničnostjo, dosegla širše občinstvo, saj bi bila lahko za številne kinematografe preveč nazorna. Kechiche se tega zaveda in je pripravljen izrezati določene prizore, če bi s filmom dosegel širše občinstvo. Kritike sta navdušili tudi obe glavni igralki, mlada Adele Exarchopoulo je odločno stopila na filmsko prizorišče, tudi za Léo Seydoux (Neslavne barabe) pa je ena od zrelejših vlog.
Predsednik žirije oskarjevec Steven Spielberg je ob razglasitvi nagrade dejal, da se je žirija letos odločila za neobičajen korak, da počasti trojico - Kechicheja, Exarchopoulosovo in njeno soigralko Leo Seydoux.

Z igro pričakovano prepričal Bruce Dern
Presenetil je izbor najboljšega režiserja, Amata Escalanta, ki je prepričal s filmom Heli, brutalno dramo o mehiških mamilarskih vojnah. Veliko nagrado žirije pa prejmeta brata Ethan in Joel Coen za film Inside Llewyn Davis (V Llewynu Davisu), v katerem igrata Justin Timberlake in Carey Mulligan.
Najboljša igralka je Bérénice Bejo (spomnimo se je iz Umetnika), ki je prepričala z vlogo v iranskem filmu Le Passe (Preteklost) režiserja Asgharja Farhadija.Igra ženo, ki svojega moža prosi, da se vrne iz Irana, da dokončata njuno ločitev. Med igralci pa je najbolj navdušil hollywoodski veteran Bruce Dern v Nebrasci za kritiško hvaljeno vlogo moškega, ki se odpravi v Nebrasko, da bi prevzel milijon dolarjev, ki jih je priigral s stavo.
Nagrado žirije prejme japonski režiser Hirokazu Koreeda za film Soshite Chichi Ni Naru (Kakršen oče, takšen sin). Najboljši scenarij je po mnenju letošnje canske žirije napisal Jia Zhangke za film Tian Zhu Ding (Ščepec greha). Najboljši kratki film je 37°4 Adriana Valeria. Zlata kamera za najboljši celovečerni prvenec, prikazan v kateri izmed uradnih ali spremljevalnih sekcij, pa je pripadla singapurskemu režiserju Anthonyju Cheno za film Ilo Ilo.
Kakovostna bera tekmovalnega programa
Podelitev nagrad 66. mednarodnega filmskega festivala je vodila igralka Audrey Tautou, verjetno najbolj prepoznavna po vlogi simpatične Amelie. Če se običajno že pred sklepom festivala v Cannesu pogumno ugiba o mogočih zmagovalcih, kritiki letos niso upali biti preveč glasni o enem samem naslovu (morda še najbolj prav o La Vie d'Adele), kar je znak izredno močne ponudbe v tekmovalni sekciji. Za zlato palmo se je potegovalo 20 filmov, velik del teh so prispevali ameriški in francoski režiserji.

Canski zmagovalci zadnjega desetletja:
2012 -
Ljubezen (L'Amour); r: Michael Haneke. Zaslužek iz prodaje vstopnic: 14,9 milijona evrov
2011 -
Drevo življenja (The Tree of Life); r: Terrence Malick, zaslužek: 41,1 milijona evrov
2010 -
Stric Bunmi, ki se spominja svojih prejšnjih življenj (Lung Boonmee raluek chat), r: Apichatpong Weerasethakul; zaslužek: 833.200 evrov
2009 - Beli trak (Das Weisse Band); r: Michael Haneke; zaslužek: 14,6 milijona evrov
2008 - Razred (Entre les murs); r: Laurent Cantet; zaslužek: 21,8 milijona evrov
2007 - 4 meseci, 3 tedni in dva dneva (4 Luni, 3 Saptamini Si 2 Zile), r: Cristian Mungiu, zaslužek: 7,4 milijona evrov
2006 -
Veter, ki trese ječmen (The Wind That Shakes the Barley); r: Ken Loach; 17,3 milijona evrov
2005 - Otrok ("L'Enfant); r: Jean-Pierre in Luc Dardenne; 4 milijone evrov
2004 - Fahrenheit 9/11; r: Michael Moore; zaslužek: 168,4 milijona evrov
2003 - Slon (Elephant); r: Gus Van Sant; zaslužek: 7,5 milijona evrov

Izbor zmagovalcev je bil letos v rokah ...
O letošnjih filmih je presojala žirija, ki ji je predsedoval oskarjevec Steven Spielberg, v njej pa so sedeli še indijska igralka Vidya Balan, japonska režiserka Naomi Kawase, avstralska igralka Nicole Kidman, britanska režiserka in scenaristka Lynne Ramsay, francoski režiser Daniel Auteuil, tajvanski režiser in scenarist Ang Lee, romunski režiser in scenarist Cristian Mungiu ter avstrijski igralec Christoph Waltz.
Trenutek za slovenski film
V sklopu festivala je potekal 54. filmski sejem, ki je predstavil tudi tri slovenske filmske novitete - Dvojino v režiji Nejca Gazvode, Čefurji raus Gorana Vojnovića in celovečerni prvenec Roka Bička Razredni sovražnik. V sklopu Short Film Cornerja, platforme, posvečene kratkim filmom, pa so predvajali kratka filma Sto psov režiserja Jana Cvitkoviča in Jutro režiserke Sonje Prosenc. Tradicionalno so predstavili tudi poletni Grossmannov festival filma in vina iz Ljutomera.