Novica o smrti Jamesa Gandolfinija, ki je med drugim odigral nepozabno vlogo mafijskega šefa Tonyja Soprana, je televizijski in filmski svet pretresla junija lani. Večkratni emmyjev nagrajenec je umrl za posledicami srčnega napada, star 51 let. Foto:
Novica o smrti Jamesa Gandolfinija, ki je med drugim odigral nepozabno vlogo mafijskega šefa Tonyja Soprana, je televizijski in filmski svet pretresla junija lani. Večkratni emmyjev nagrajenec je umrl za posledicami srčnega napada, star 51 let. Foto:
The Drop
Gandolfini igra bratranca Toma Hardyja, ki se trudi zapustiti svet kriminala.
The Drop
Hardyjevo dekle igra Noomi Rapace, ki je prepričala v filmskih različicah Larssonove knjižne trilogije Millennium.

Kriminalna drama The Drop, ki je nastala v režiji belgijskega filmarja Michaela R Roskama, pripoveduje zgodbo nekdanjega kaznjenca Boba Saginowskega (igra ga Tom Hardy), ki se odloči stopiti na pravo pot in živeti umirjeno življenje za točilnim pultom. Ob že ničkolikokrat videni premisi ne preseneti, da takšna sprememba poti ne bo lahka, kar Bob spozna, ko se na njegov lokal spravi skupina roparjev. Pritisk je premočan in Bob se skupaj z bratrancem Marvom (Gandolfini) in partnerko Nadio (Noomi Rapace) spet znajde v neprijaznem kaosu kriminala.
Pred desetletjem začeta knjiga kmalu na policah
Pod scenarij se podpisuje ameriški pisatelj Dennis Lehane, ki se je oprl na lastno kratko zgodbo Animal Rescue. Njegove zgodbe so služile za podlago vrsti uspešnih filmov, med drugim Skrivnostno reko, Zlovešči otok in Zbogom, punčka. Pravzaprav si je avtor zgodbo sprva zamislil kot knjigo, ki jo je pred desetletjem tudi začel pisati, a jo kasneje zapisal le v kratko zgodbo, avgusta letos pa naj bi roman vendarle ugledal knjižne police. Založnikov predlog, da spravi zgodbo v romaneskno različico, je sicer nekaj, čemur bi se običajno ognil, je za Boston Globe povedal pred časom, vendar je bilo toliko detajlov, ki niso pristali v scenariju, in še nekaj prizorov, ki so jih rezali iz filma, da se je vendarle odločil končati nekoč začeto delo.
Lehane je tudi tisto pero, ki sodeluje pri scenariju za nagrajeno HBO-jevo serijo Boardwalk Empire, trenutno pa je zaposlen tudi s tv-projektom o slavnem prohibicijskem agentu Eliotu Nessu.
Septembra v ZDA, mesec kasneje tudi drugod po svetu
V filmu The Drop med drugim igrata še belgijski igralec Matthias Schoenaerts - na predlanskem Liffu smo ga videli v Audiardovem filmu Rja in kost - in James Frecheville iz Živalskega kraljestva, celovečernega prvenca Davida Michôda. Ameriška premiera drame je po poročanju Guardiana napovedana za 12. septembra, zatem pa prihaja tudi v ostale kinematografe.