Če gledate pozorno, napovednik za Jurski svet nakaže, kako se bo vse skupaj končalo. Foto:
Če gledate pozorno, napovednik za Jurski svet nakaže, kako se bo vse skupaj končalo. Foto:
Kritiki nad novim Terminatorjem niso navdušeni, ga pa je podprl James Cameron - zanj je to "uradni tretji del" franšize.

Prej bolj ali manj neznani Colin Trevorrow, ki je prejšnji mesec z Jurskim svetom presegel rekord najhitreje zaslužene milijarde dolarjev, je vseeno jezen zaradi "utrgane" odločitve, da bodo že v napovednik stlačili prizor, v katerem Chris Pratt na motorju skozi džunglo juriša v spremstvu velociraptorjev. "Moje mnenje? Pokazali so veliko več tega filma, kot bi si jaz kdaj koli želel," je v intervjuju za IGN priznal Trevorrow. "Pošiljal sem jim e-pošto tipa 'A lahko obdržim vsaj odjavno špico? Lahko vsaj tega ne pokvarite?'"


Trevorrow je prepričan, da so taki majčkeni izseki, iztrgani iz konteksta, problematični za občinstvo, češ da je treba "zaslužiti potlačenje nejevere" - do tega, da verjameš nekaj, kar bi bilo v realnem življenju nemogoče, te mora pripeljati sam film. Obenem se mu zdi krivično, da Jurski svet z oglaševanjem prodajajo kot "streljačino", ko pa je v filmu pravzaprav le malo eksplozij, pa tudi žanrsko ni popolnoma enoznačen. "Tako oglaševanje je v preteklosti v kinodvorane zvabilo ogromno ljudi. Verjamem pa, da bodo ljudje, ko bodo film videli, dejansko poklicali svoje prijatelje in jim rekli: 'Ne, pravzaprav sploh ni tako, bolj je podobno Jurskemu parku.'"


Podobno razdražen je Alan Taylor, režiser najnovejšega dela iz franšize Terminator, Genisys. Menda je imel nekaj "neprijetnih pogovorov" s studiem o tem, kako se bo film tržilo - potem, ko se je izkazalo, da so v najnovejši napovednik stlačili nekaj prizorov, ki jih je režiser hotel prihraniti kot presenečenje. "Te prizore sem posnel z izrecnim namenom, da ne bi nihče vedel vnaprej. Eden mojih najljubših trenutkov je tisti, ko Jason Clark stopi v bolnišnico leta 2017; tam naj bi si ljudje mislili: 'Oh, kako lepo.'"

Ljudje na slepo vero ne grejo v kino
"Mislim, da so tržniki skušali skeptičnemu občinstvu poslati zelo jasno sporočilo, da film prinaša nekaj novega, da gremo v neraziskane vode. Skrbelo jih je, da bodo ljudje mislili, da gre za "reboot", ko pa vendar nihče od nas noče replicirati dveh popolnih filmov Jamesa Camerona."

Ne glede na oglaševanje je novi Terminator naletel na precej mlačen odziv kritikov, finančno pa se bo - vsaj v primerjavi s prejšnjimi deli franšize - verjetno tudi izkazal za polomijo.