David Huddleston (1930-2016) Foto: Reuters
David Huddleston (1930-2016) Foto: Reuters

Igralski veteran Huddleston je svojo najprepoznavnejšo vlogo odigral v Velikem Lebowskem, kultni komediji bratov Coen. V naslovni vlogi ga je bilo mogoče videti tudi v fantazijski pripovedi Božiček iz leta 1995, kjer sta nastopila še Dudley Moore in John Lithgow. Opaznejše vloge je odigral še v drugem delu filma Smokey in bandit (1980), Besnilu (1988) Romana Polanskega in v predelavi Producentov (2005).

Edinstven in ljudski človek
Nastopil je tudi v komediji Mela Brooksa Vroča sedla (1974), snemanje katere je sam opisal kot "verjetno najbolj zabavno, kar sem jih kdaj doživel". "Velika čast je bila delati z Davidom Huddlestonom v Vročih sedlih," je dejal Brooks v izjavi za Hollywood Reporter. "Njegov nastop je bil veličasten /…/ Bil je edinstven in zelo ga bomo pogrešali."

Njegova žena Sarah Koeppe pa je ob slovesu za Los Angeles Times povedala, da mu materialna razsežnost življenja ni bila pomembna, temveč so mu veliko pomenili ljudje. "Rad je zabaval ljudi. Najraje je s kom posedel in razpravljal ob večerji."

David Huddleston, ki je od šestdesetih let minulega stoletja nanizal več kot 100 vlog, je umrl zaradi napredujočega obolenja srca in ledvic.