Po novem naj bi bil film Zenit (pod naslovom Bajo el sol) v španskih kinematografih na ogled spomladi oziroma junija. Foto: Kinodvor
Po novem naj bi bil film Zenit (pod naslovom Bajo el sol) v španskih kinematografih na ogled spomladi oziroma junija. Foto: Kinodvor
Dalibor Matanić
Začetek španske distribucije Zenita je bil napovedan za ta teden, uvedla pa naj bi jo premierna projekcija v Madridu, ki bi se je udeležil tudi režiser filma Dalibor Matanić. Na posnetku je režiser ob prejemu nagrade na puljskem filmskem festivalu, na katerem je Zenit prejel veliko zlato areno, Matanić pa je bil nagrajen tudi za najboljšo režijo. Foto: Puljski filmski festival

Začetek španske distribucije je bil napovedan za ta teden, uvedla pa naj bi jo premierna projekcija v Madridu, ki bi se je udeležil tudi Dalibor Matanić.

Predstavnik Surtsey Films Javier Asenjo pa je zdaj za hrvaško tiskovno agencijo Hina povedal, da bo film pod naslovom Bajo el sol v španskih kinih po novem na ogled šele spomladi oziroma junija. Po ocenah tamkajšnje distribucijske hiše Surtsey Films, naj bi bilo zanimanje za ogled filma večje, potem ko v kinih ne bodo v ospredju letošnji za oskarje nominirani filmi.

Trilogija o bipolarnosti človeških vzgibov
Režiser Dalibor Matanić si je film zamislil kot prvi del t. i. trilogije sonca, ki naj bi vzporejala najboljše in najnižje človeške vzgibe. V Zenitu je zoperstavil ljubezen in sovraštvo, v načrtu pa ima že naslednji film z delovnim naslovom Zora, ki naj bi raziskoval moč čustvenih vezi na eni ter pohlep kot enega najstarejših in najosnovnejših človeških vzgibov na drugi strani.

V glavnih vlogah Zenita, hrvaško-srbsko-slovenske koprodukcije (hrvaška Kinorama, srbski SEE Film Pro in slovenski Gustav film) nastopata Tihana Lazović in Goran Marković. Film prinaša tri zgodbe o prepovedani ljubezni med Hrvatom in Srbkinjo v treh obdobjih. Te tri zgodbe predstavljajo smrt nedolžnosti, spopad svežih ran in boj za upanje, je v pogovoru za STA povedal režiser.

Več kot 100 festivalov in okoli 30 lovorik
Zenit je svetovno premiero doživel v sekciji Posebni pogled na mednarodnem filmskem festivalu v Cannesu leta 2015 in pobral nagrado žirije. Obveljal je tudi za najboljši film festivala v Pulju in je hrvaški kandidat za tujejezičnega oskarja. Sicer pa je bil doslej prikazan na več kot 100 filmskih festivalih in prejel okoli 30 nagrad.

Film so doslej prikazovali tudi v kinih po Franciji, Kanadi, Nizozemski, Nemčiji in Turčiji. Največjo gledanost je dosegel v italijanskih kinih, kjer je film videlo več kot 60.000 gledalcev, je navedla hrvaška tiskovna agencija Hina. Letos so ga lahko videli tudi v ZDA in na Kitajskem.