Zlata ptica (Cat Bruce) po zgodbi bratov Grimm. Dečka v zasledovanju skrivnostne zlate ptice pot vodi dlje, kot je pričakoval, pri tem pa spozna, da v tem svetu stvari niso takšne, kot se zdijo. Foto: Animateka
Zlata ptica (Cat Bruce) po zgodbi bratov Grimm. Dečka v zasledovanju skrivnostne zlate ptice pot vodi dlje, kot je pričakoval, pri tem pa spozna, da v tem svetu stvari niso takšne, kot se zdijo. Foto: Animateka
Ah Pook Is Here (Phillip Hunt): interpretacija posnetkov stop-motion pokojnega Williama S. Burroughsa iz leta 1994. Foto: Animateka
Jaz sem nihče (Jonas Schloesing), portret Fernanda Pessoe. Foto: Animateka
Ljudske fronte 12 (Ivan Ivanovski), kratki animirani film, ki odseva sodobno družbo skozi med seboj povezane zgodbe, simbole in prispodobe, prisotne v bloku št. 12 in okrog njega. Foto: Animateka
Celovečerni animirani film Ernest in Celestina je zgodba o prijateljstvu med miško, ki ni hotela postati zobozdravnica, in velikim medvedom, ki ni hotel postati notar. V tej nepopustljivo zabavni in rahlo zmešani priredbi francoskih otroških knjig avtorice Gabrielle Vincent se med sorodnima dušama, rodi medvrstno prijateljstvo, ki v hipu postane predmet javne spotike. Na kengurujskem sodišču morata celo zagovarjati svoje prijateljstvo. Foto: Animateka

Kot je povedal programski direktor festivala Igor Prassel, ženske v animaciji niso pretirano v ospredju, so pa vse pomembnejše, vloga festivalov pa je, da izpostavijo določene tokove, in "nam se je letos tako posrečilo, da bo v ospredju ženska avtorska nota."
Deveti mednarodni festival animiranega filma, ki se je s projekcijo animiranega španskega celovečerca Gube v režiji Ignacia Ferrerasa - ta se dotika tematike starosti - začel v Kinodvoru, bo letos ponudil 350 kratkih in šest celovečernih animiranih filmov. Prvi projekciji bo sledilo odprtje razstave Besede in podobe Julie Doucet, v fokusu pa bodo predstavili pregled produkcije animiranih filmov v Braziliji in na Slovaškem.


Humorne feministične animacije
Kanadska avtorica Julie Doucet, ki bi se morala udeležiti festivala kot članica mednarodne žirije, a jo je nadomestila Švicarka Michaela Müller, podpisuje tudi plakat za letošnjo izdajo Animateke, v programu pa so ohranili tudi njen filmski nabor. Žirijo bodo sestavljale še britanska ustvarjalka Joanna Quinn, katere filmi so znani po ostri feministični noti in črnem humorju, ter večkrat nagrajena češka avtorica Michaela Pavlatova, ki ji bo posvečena tudi retrospektiva. V njej bo prikazan kratki film Tramvaj, eksplicitna komedija o seksualni osvoboditvi žensk. Četrta žirantka Lea Zagury iz Brazilije bo predstavila zgodovino brazilskega animiranega filma, ki bo v fokusu 9. Animateke skupaj z retrospektivo slovaške ustvarjalnosti na področju animiranega filma.
Celovečerni filmi - od starosti do Švejka
Kot osrednjo pa so organizatorji festivala napovedali retrospektivo Animirani film in literatura, ki prinaša animirane stvaritve, nastale po literarnih klasičnih delih, pa tudi po stripih in partiturah. Poleg številnih kratkometražnih izdelkov, za mlajše in starejše ljubitelje animiranih podob, bo v sklopu festivala na ogled šest animiranih celovečercev. Poleg uvodnega filma Gube Ignacia Ferrerasa, ki pripoveduje o prijateljstvu v domu ostarelih, velja omeniti še film Crulic - Potovanje na drugi svet Ance Damian, ki predstavlja življenjsko zgodbo romunskega državljana, ki je po krivem obtožen umrl v zaporu na Poljskem, ter predpremiero filma Ernest in Celestina, v slovenščino sinhronizirane stvaritve več avtorjev, ki bo prihodnje leto na ogled tudi v redni distribuciji. Med dolgometražnimi animacijami organizatorji izpostavljajo še dve zgodovinski mojstrovini lutkovnega animiranega filma; hudomušna priredba Goethejeve pripovedke Povest o Lisjaku je nastala pod taktirko pionirja tovrstne animacije Ladislasa Starewitcha, Dobri vojak Švejk avtorja Jiržíja Trnke pa je groteska v treh delih, postavljena na priljubljeni istoimenski noveli znanega češkega satirika Jaroslava Haška.
Festivalska retrospektiva bo posvečena tudi priznani ameriški avtorici Caroline Leaf, ki bo v Muzeju sodobne umetnosti na Metelkovi vodila mednarodno delavnico risanja na steklo. V sklopu spremljevalnega programa bodo med drugim potekali okrogla miza o animiranem filmu in literaturi, zajtrki z avtorji in delavnice za najmlajše.
Slovenska produkcija je skromna
Skromen nabor slovenskih filmov, ki bodo prikazani na letošnji Animateki, kaže na to, da se produkcija animiranih filmov v Sloveniji še vedno ne spodbuja dovolj, tudi na univerzitetni ravni, je opomnil Prassel. Novost letošnje izdaje bo sodelovanje med festivalom in Lutkovnim gledališčem Ljubljana, kjer bodo pripravili ponovitev predstave Laila, nastale po animiranih filmih Pavlatove.
AnimaWeb
Festival bo v soboto, 8. decembra, zaokrožila podelitev nagrad maestro za najboljši film iz tekmovalnega programa po presoji mednarodne žirije in najboljši film po izboru občinstva, ki ju podeljuje MasterCard, nagrade za najboljši film iz otroškega programa Slon, ki jo podarja podjetje T2, ter nagrade Univerze v Ljubljan in Univerze v Novi Gorici za najboljši evropski študentski animirani film.
Že peto leto zaporedoma poteka tudi natečaj Animateka AnimaWeb, ki išče najboljše animirane filme, namenjene objavi na spletu ali rabi v mobilni telefoniji. Najboljši film bo z glasovanjem na spletni strani izbralo občinstvo, natečaj pa se konča z začetkom festivala.
Letos bo Animateka ponovno gostovala v Mariboru. Uradni začetek je napovedan za 10. december, prav tako s projekcijo filma Gube, v sodelovanju z EPK pa so organizatorji festivala pripravili tudi mednarodni simpozij o vzgoji in izobraževanju otrok in mladih na področju animiranega filma.

Animateki letos vladajo ženske
Animateki letos vladajo ženske