Lik Bryce Dallas Howard je v Jurskem parku prikazan kot hladna, ostra ženska, ki zabaviščni park vodi brez vsakih čustev. Proti koncu filma se mora seveda
Lik Bryce Dallas Howard je v Jurskem parku prikazan kot hladna, ostra ženska, ki zabaviščni park vodi brez vsakih čustev. Proti koncu filma se mora seveda "omehčati" (nikoli pa ne teče drugače kot v vrtoglavo visokih petah). Foto: false
Colin Trevorrow
Prepričan je, da bi tudi kot ženska brez silnih referenc dobil priložnost za režijo visokoproračunskega filma. Foto: Reuters
Eno najdonosnejših let v industriji ima letos studio Universal, in to kljub temu, da nima pod svojim okriljem niti ene franšize s superjunaki. Direktorica Donna Langley ta uspeh pripisuje sistematični podpori ženskih avtoric, razvijanju vsebin za ženske in temu, da poleg velikih filmov podpirajo tudi malo manj konvencionalne. Langleyeva je trenutno edina šefica velikega studia v Hollywoodu.
Eno najdonosnejših let v industriji ima letos studio Universal, in to čeprav nima pod svojim okriljem niti ene franšize s superjunaki. Direktorica Donna Langley ta uspeh pripisuje sistematični podpori ženskih avtoric, razvijanju vsebin za ženske in temu, da poleg velikih filmov podpirajo tudi malo manj konvencionalne. Langleyeva je trenutno edina šefica velikega studia v Hollywoodu. Foto: Reuters

Colin Trevorrow je bil pred Jurskim svetom bolj ali manj neznano ime, zdaj pa je že potrjeno, da je dobil tako zelo želeno vstopnico v vesolje Vojne zvezd: režiral bo Epizodo IX. Bes tviterašev pa je pred dnevi izzval s svojim odgovorom na pripombo enega izmed sledilcev, češ da pri svojem delu preprosto ne bi dobil enakih priložnosti, če bi bil ženska.

Žensk ne zanimajo superjunaki in dinozavri?
"Rad bi verjel, da bo vsak režiser, ki premore tako željo kot sposobnost za režijo studijskega blockbusterja, dobil enako priložnost, da se predstavi,"
je odgovoril Trevorrow. "Poudarjam "željo", ker iskreno mislim, da je to del problema. Številnih uspešnih režiserk v našem poklicu ne zanima delo za studio, ki bi bilo samo sebi namen. Te avtorice imajo jasne glasove in zgodbe, v katerih ni superjunakov, vesoljskih ladij ali dinozavrov."

Trevorrow, ki je službo pri Jurskem svetu (s proračunom 150 milijonov dolarjev) dobil kot praktično neznan obraz - pred tem je le leta 2012 posnel indie film Safety Not Guaranteed - je izjavil še, da se mu odsotnost žensk v najvišjih rangih Hollywooda ne zdi "preprost primer izključevanja v neprepustnem korporativnem sistemu". "Gre za kompleksno vprašanje s komponento, o kateri le redko govorimo - zelo visoko stopnjo umetniške in ustvarjalne integritete med režiserkami. Morda sem naiven, ampak glede na to, da sem uslužbenec dveh podjetij, ki jih vodita brilijantni ženski, po mojem nisem. V najvišjih rangih industrije obstaja iskrena želja, da bi popravili to neuravnoteženost. In ja, počutim se grozno, da sem videti kot simptom družbene nepravičnosti. Oseba sem. Nihče noče biti del problema."

Jezen odziv tviterašev je bil takojšen; več režiserk je takoj objavilo, da bi "ubijale" za svoj lasten blockbuster. Igralka Jaime King (Mesto greha) je denimo pripomnila: "Škoda, da kot naslednji režiser Vojne zvezd in fantastičnega Jurskega sveta to res verjameš." Colin je tudi na to odgovoril: "Verjamem, da v industriji obstaja neravnovesje, ki ga je treba popraviti in ki bo popravljeno. Če sem nejasen glede svoje poante, se opravičujem."

Trevorrowa, ki je bil seksizma obtožen že zaradi svojega prikaza vodje parka Claire (Bryce Dallas Howard) v Jurskem parku, kritizira tudi blogerka Angie Han (Slash Film). Ob primerih uspešnih režiserk, kakršni sta Jennifer Kent (The Babadook) in Ava DuVernay, ki je nedavno zavrnila režijo filma o Marvelovem superjunaku Črnem panterju, piše: "Je teoretično mogoče, da so studii snubili katero od teh žensk, in dobili negativen odgovor? Seveda. Ampak že dejstvo, da se njihova imena nikoli ne pojavljajo, ko se piše o izbrancih v ožjem krogu ali kandidatih za režijo, je zgovorno."

Predsodki ostajajo
Režiser je tudi na te očitke osebno odgovoril. "Bi bil izbran za režijo Jurskega sveta, če bi bil ženska, ki je prej posnela en sam, majhen film? Nimam pojma. Raje verjamem, da sem bil izbran na podlagi zgodbe, ki sem jo hotel povedati, in tega, kako sem jo hotel povedati. Ampak seveda ni tako preprosto. V vsakem od nas so vsajeni stoletja stari predsodki, in to na vseh ravneh."

Statistična raziskava, narejena v okviru festivala Sundance, je pokazala, da so med letoma 2002 in 2013 le 4,4 % najdonosnejših hollywoodskih filmov režirale ženske.