Mejni prehod Šentilj so v 88 letih prečkali tisoči, ki so na Zahodu želeli najti boljši svet. Foto: MMC RTV SLO
Mejni prehod Šentilj so v 88 letih prečkali tisoči, ki so na Zahodu želeli najti boljši svet. Foto: MMC RTV SLO
Šentilj-Spielfeld
Dokumentarec Šentilj-Spielfeld je delo Primoža Ledinka in Matjaža Ivanišina. Foto: MMC RTV SLO

Dokumentarni film Šentilj-Spielfeld scenaristov Primoža Ledineka in Matjaža Ivanišina (slednji je film tudi režiral) govori o mestu, ki je vse do decembra 2007 oziroma do odprave schengenske meje med Slovenijo in Avstrijo predstavljal pomemben prehod med tako imenovanim Vzhodom in Evropsko unijo. Kot smo lahko videli na 1. programu TV Slovenija, je imel Šentilj pomembno vlogo že mnogo let pred ustanovitvijo Evropske unije. Kar 88 let je namreč ločeval sosede in prečkale so ga množice, ki so na Zahodu iskale boljši svet in predvsem udobnejše življenje.

K "Debeli Berti" po riž in banane
Danes prazne hišice so bile nekoč prizorišče skoraj mitskih zgodb o tihotapljenju dobrin, od hrane do tehničnega blaga. Nekaj teh dobrin je bilo pridobljenih neposredno za mejo, pri "Debeli Berti", kjer so se ljudje oskrbovali s kavo, pralnim praškom, rižem, sladkarijami, bananami. V drugi polovici devetdesetih se je tok ljudi obrnil in Avstrijci, posebno tisti, ki so živeli blizu meje, so se radi podali na slovensko zemljo, kjer so se oskrbeli s cenejšim gorivom, mimogrede pa morda še ženo 'odložili' pri frizerju.

Šentilj-Spielfeld je dokumentarec o kraju, ki ga je Evropska unija 'oropala' bistva njegove eksistence in ki mora v novem svetu brez mej na novo poiskati svojo identiteto.

C. R.