Ruben Östlund z zlato palmo za film The Square. Foto: Reuters
Ruben Östlund z zlato palmo za film The Square. Foto: Reuters
Cannes
Diane Kruger je prejela nagrado za vlogo v filmu Aus Dem Nichts režiserja Fatiha Akina, ki je nemški igralki takole čestital s poljubom na lice. Foto: Reuters

Švedski režiser je v središče svojega prvega filma v angleščini, v katerem igrajo glavne vloge Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West in Terry Notary, postavil uglednega kustosa muzeja za sodobno umetnost, ki za promocijo nove razstave, ki mimoidoče poziva k altruističnemu delovanju, angažira PR-agencijo z namenom, da ustvari veliko vznemirjenje. Kraja njegovega prenosnega telefona in uspeh instalacije oz. težave z reklamno agencijo, ki je izdelala marketinško kampanjo zanjo, ga pahneta v eksistenčno krizo.

To ni prva nagrada za švedskega režiserja v Cannesu, njegov prejšnji film Višja sila je leta 2014 prejel nagrado žirije v kategoriji Un Certain Regard.

Veliko nagrado (grand prix) žirije je prejel francoski film 120 udarcev na minuto režiserja Robia Campilla, ki predstavlja zgodbo aktivistov za pravice obolelih za aidsom na začetku 90. let v Franciji.

Sofia Coppola je prejela nagrado za režijo filma The Beguiled (Preslepljene), v katerem se je podala v čas ameriške državljanske vojne, natančneje v dekliško šolo v Virginiji, v kateri so dekleta odmaknjena od zunanjega sveta, nato pa pod streho vzamejo ranjenega vojaka.

Nagrajen je bil tudi ruski režiser Andrej Zvjagincev, ki je za film Brez ljubezni prejel nagrado žirije.

V igralskih kategorijah sta bila nagrajena nemška igralka Diane Kruger za vlogo mame, ki izgubi družino v napadu neonacistov, v filmu Fatiha Akina Aus dem Nichts, njen ameriški kolega Joaquin Phoenix pa je bil nagrajen za svojo upodobitev psihično uničenega vojnega veterana v filmu You Were Never Really Here.

Nagradi za najboljši scenarij sta prejela Yorgos Lanthimos in Efthimis Filippou za The Killing of a Sacred Deer (Grčija) in Lynne Ramsay za You Were Never Really Here.

Žirija je izbirala med 19 filmi
Žirija pod vodstvom španskega režiserja Pedra Almodovarja, v kateri so bili še ameriški igralec Will Smith, italijanski režiser Paolo Sorrentino, korejski režiser Park Čan Vuk, nemška režiserka Maren Ade, igralke Jessica Chastain, Fan Bingbing in Agnes Jaoui ter francoski skladatelj Gabriel Yared je izbirala med 19 filmi, za favorite pa so veljali Brez ljubezni ruskega scenarista in režiserja Andreja Zvjaginceva, Uboj svetega jelena grškega režiserja z bivališčem v ZDA Jorgosa Lantimosa in Srečni konec avstrijskega avtorja Michaela Hanekeja.

Že v soboto so podelili nagrado v kategoriji Un Certain Regard, in sicer iranskemu režiserju Mohammadu Rasoulofu za film A Man of integrity.

Lani je zlata palma pripadla filmu Jaz, Daniel Blake britanskega režiserja Kena Loacha.