12 let suženj ima kar sedem nominacij, pripisujemo pa mu tudi največ možnosti za nagrado za najboljši film v kategoriji drame. Režiser Steve McQueen je v njem upodobil resnično zgodbo o Solomonu Northupu, svobodnem temnopoltem Američanu, ki ga ugrabijo in prodajo v suženjstvo. Poleg nagrade za najboljšo dramo in režijo je film nominiran tudi za glavnega igralca (Chiwetel Ejiofor) in stranske vloge (Michael Fassbender in Lupita Nyong'o), za najboljši scenarij (John Ridley) ter izvirno filmsko glasbo (Hans Zimmer). Foto: Imdb
12 let suženj ima kar sedem nominacij, pripisujemo pa mu tudi največ možnosti za nagrado za najboljši film v kategoriji drame. Režiser Steve McQueen je v njem upodobil resnično zgodbo o Solomonu Northupu, svobodnem temnopoltem Američanu, ki ga ugrabijo in prodajo v suženjstvo. Poleg nagrade za najboljšo dramo in režijo je film nominiran tudi za glavnega igralca (Chiwetel Ejiofor) in stranske vloge (Michael Fassbender in Lupita Nyong'o), za najboljši scenarij (John Ridley) ter izvirno filmsko glasbo (Hans Zimmer). Foto: Imdb
Ameriške prevare
Poleg filma 12 let suženj ima sedem nominacij tudi film Ameriške prevare. Režiser David O. Russell je zgodbo postavil v svet mogočnežev in mafijcev nevarnega Jerseyja. Russell je nominiran za najboljšega režiserja, z Ericom Warrenom Singerjem pa se podpisuje pod nominirani scenarij. Film se je znašel tudi v vseh kategorijah igralskih nominacij: Christian Bale in Amy Adams za glavno vlogo, Bradley Cooper in Jennifer Lawrence, ki sta zaigrala tudi v Russllovem Za dežjem posije sonce, pa za stransko. Foto: Imdb
Woody Allen bo letos prejel posebno nagrado za izjemen prispevek v svetu zabave Cecil B. De Mille, na podelitvi pa bo nagrado namesto njega sprejela Dianne Keaton, saj se sam rad izogiba tovrstnim prireditvam. Udeležbi se je izognil tudi lani, ko je za scenarij filma Polnoč v Parizu osvojil tako oskarja kot zlati globus. Na projekciji Polnoči v Parizu pa se je pridružil ekipi na festivalu v Cannesu. Foto: EPA

Podelitev zlatih globusov bo v hotelu Beverly Hilton v Hollywoodu, za gledalce v kar 192 državah sveta pa jo bo prenašala ameriška televizija NBC.
Nominiranci za najboljši film
Zlati globusi za najboljši film se podeljujejo v kategoriji drame in glasbenih filmov oziroma komedij. V slednji so nominirani filmi Ameriške prevare, Nebraska, Ona, Llewyn Davis in Volk z Wall Streeta, izrazitega favorita med njimi pa ni.
Poleg filma 12 let suženj, filmske uprizoritve resnične zgodbe o svobodnem temnopoltem Američanu iz Buffala v New Yorku, ki so ga trgovci s sužnji ugrabili in prodali na jug, ki mu poznavalci pripisujejo največ možnosti za zmago v kategoriji drame, se v tej kategoriji za globus potegujejo še Philomena, Dirka Življenja, Kapitan Phillips in Gravitacija.
Režiserji in igralci, ki upajo na kipec
Našteti filmi so med najpogosteje nominiranimi tudi v drugih kategorijah. Med režiserji so v tekmi za globus Alfonso Cuaron (Gravitacija), Paul Greengrass (Kapitan Phillips), Steve McQueen (12 let suženj), Alexander Payne (Nebraska) in David O. Russell (Ameriške prevare).
V kategoriji drama so med igralkami nominirane Cate Blanchett (Otožna Jasmine), Sandra Bullock (Gravitacija), Judi Dench (Philomena), Emma Thompson (Reševanje gospoda Banksa) ter Kate Winslet (Labor Day). Med igralci pa Chiwetel Ejiofor (12 let suženj), Idris Elba (Mandela), Tom Hanks (Kapitan Phillips), Matthew McConaughey (Dallas Buyer's Club) in Robert Redford (Vse je izgubljeno).
Na seznamu mogočih zmagovalk za glavno vlogo v glasbenem filmu ali komediji so Amy Adams (Ameriške prevare), Julie Delpy (Pred polnočjo), Greta Gerwig (Frances Ha), Julia Louis-Dreyfus (Enough Said) in Meryl Streep (Avgust: okrožje Osage). Med igralci pa so nominacije prejeli Christian Bale (Ameriške prevare), Bruce Dern (Nebraska), Leonardo Di Caprio (Volk z Wall Streeta), Oscar Isaac (Llewyn Davis) in Joaquin Phoenix (Ona).
Druge nagrade
Globuse bodo podelili tudi za stranske moške in ženske vloge, scenarij, pesem, glasbo in animirani film ter za najboljši film v tujem jeziku, kjer kandidirajo francoski Adelino življenje, italijanski Neskončna lepota, danski Lov, iranski Preteklost in japonski Kaze tachinu.
Woody Allen bo po nagrado poslal Dianne Keaton
Zlate globuse bodo podelili tudi za televizijske filme, nadaljevanke igralce in igralke, posebno nagrado za izjemen prispevek v svetu zabave Cecil B. De Mille pa bo letos prejel 77-letni igralec, scenarist in režiser Woody Allen. Zaradi njegove navade, da se izogiba tovrstnim javnim prireditvam, bo nagrado sprejela njegova nekdanja osebna in filmska partnerica Dianne Keaton.
Allena ni bilo na spregled niti lani, ko je za scenarij filma Polnoč v Parizu osvojil tako oskarja kot zlati globus. Woody Allen je kljub 36 nominacijam za globuse in oskarje ter šestim zmagam do zdaj prišel na podelitev le enkrat, in sicer na podelitev oskarjev leta 2002, ko je predstavil počastitev mesta New York v filmih.
Številni podeljevalci tudi sami že osvojili zlati globus
Slavnostno podelitev nagrad bosta že drugo leto zapored vodili komedijantki Tina Fey in Amy Pohler, med tistimi, ki bodo nagrade podeljevali, pa bodo med drugim Kevin Bacon, Julie Bowen, Laura Dern, Robert Downey mlajši, Jimmy Fallon, Colin Farrell, Mila Kunis, Jennifer Lawrence, Uma Thurman in Reese Witherspoon.
Bacon, Dernova, Downey, Farrell, Lawrenceova, Thurmanova in Witherspoonova se že ponašajo z osvojitvijo zlatega globusa. Lawrenceova je letos tudi med nominirankami za stransko vlogo v filmu Ameriške prevare, ki ima poleg filma 12 let suženj največ nominacij; oba jih imata po sedem.
Napoved za oskarje
Zlati globusi vsako leto služijo kot dobra napoved za odmevnejše nagrade Ameriške akademije filmskih umetnosti in znanosti oziroma oskarjev. Nominacije za oskarje bodo znane 16. januarja, podelitev pa bo na sporedu šele 2. marca.