Film
Od leve proti desni: Laura Dern, Nicole Kidman, Zoe Kravitz, Reese Witherspoon in Shailene Woodley. HBO-jeva nadaljevanka Male laži, ki je tematizirala karierizem, starševstvo in partnerske odnose petih protagonistk v bogatem predmestju v Kaliforniji, je postala najboljša televizijska miniserija.
Od leve proti desni: Laura Dern, Nicole Kidman, Zoe Kravitz, Reese Witherspoon in Shailene Woodley. HBO-jeva nadaljevanka Male laži, ki je tematizirala karierizem, starševstvo in partnerske odnose petih protagonistk v bogatem predmestju v Kaliforniji, je postala najboljša televizijska miniserija. Foto: Reuters
Zmagovita trojica večera: Martin McDonagh, Sam Rockwell in Frances McDormand. Zastopali so zmagovalni film večera, Tri plakate pred mestom, domov pa so odnesli tudi "individualne" zlate globuse - za najboljši scenarij, najboljšega igralca v stranski vlogi in najboljšo igralko v glavni vlogi.
Zmagovita trojica večera: Martin McDonagh, Sam Rockwell in Frances McDormand so zastopali zmagovalni film večera, Tri plakate pred mestom, domov pa so odnesli tudi "individualne" zlate globuse - za najboljši scenarij, najboljšega igralca v stranski vlogi in najboljšo igralko v glavni vlogi. Foto: Reuters
       Moški nominiranci: tokrat je prvič po treh mesecih, ko vas ne bo navdalo z grozo, da se je vaše ime znašlo na seznamu.       
 Seth Meyers
Diane Kruger in Fatih Akin se veselita globusa za najboljši tujejezični film. Obupana je komorna drama o ženski, ki v terorističnem napadu izgubi moža in majhnega sina. Foto: Reuters
23-letna Irka Saoirse Ronan je v indie drami Lady Bird igrala dijakinjo v zadnjem letniku srednje šole, ki mora poleg običajnih tegob odraščanja razčistiti še svoj od nekdaj konflikten odnos z mamo.
23-letna Irka Saoirse Ronan je v indie drami Lady Bird igrala dijakinjo v zadnjem letniku srednje šole, ki mora poleg običajnih tegob odraščanja razčistiti še svoj od nekdaj konflikten odnos z mamo. Foto: Reuters
Oprah Winfrey
Oprah je navdihujoči govor v svoji maniri končala s pozitivno noto - z zahvalo ženskam in moškim, ki se trudijo za prihodnost, v kateri bo neenakost med spoloma le še spomin. Foto: Reuters
Gary Oldman
Igralski veteran Gary Oldman je osvojil nagrado za najboljšega igralca v drami, v biografskem filmu Najtemnejša ura je upodobil Winstona Churchilla. Če ima film kakšno poanto, je poudaril v govoru, je sporočilo to, da "besede in dejanja lahko spremenijo svet - in, fant, ta svet je res krvavo potreben sprememb." Foto: AP
Obvezen del večine toalet (in moških oprav) je bil logotip nove iniciative Time's Up. Foto: Reuters
Dave in James Franco
Brata Dave in James Franco. James Franco je s seboj na oder povabil Tommyja Wiseauja in tako režiserju Sobe, "najslabšega filma vseh časov", izpolnil življenjske sanje. Foto: Reuters
Allison Janney
Allison Janney je dobila zlati globus za stransko vlogo gospodovalne mame v biografski drami Jaz, Tonya. V govoru se je zahvalila slavni drsalki Tonyi Harding, ker je "delila svojo zgodbo ... Zgodbo o razredni družbi v Ameriki, zgodbo o deprivilegiranih." Foto: Reuters
Nicole Kidman
Nicole Kidman se je med drugim zahvalila svoji mami, borki za pravice žensk. "Moji dosežki so tvoji dosežki." Foto: Reuters

Dodaj v

Zlati globusi: "Letos smo ženske postale zgodba"

Zmaga za Tri plakate pred mestom in Male laži
8. januar 2018 ob 08:43
Los Angeles - MMC RTV SLO

Na 75. podelitvi zlatih globusov so večer zaznamovale izpovedi (in umetniški dosežki) žensk: levji delež kipcev so pobrali projekti s protagonistkami, najbolj markantni trenutek večera pa je pripadel Oprah Winfrey. Največ globusov, po štiri vsaka, sta prejeli drama Trije plakati pred mestom in serija Male laži.

Podelitev zlatih globusov, katere zaščitni znak sta bila od nekdaj sproščenost in veliko manj formalno ozračje od oskarjevskega, je letos minila v znamenju političnega aktivizma in streznitve. Po naključju ali pa zavestno je Zveza tujih novinarjev v Hollywoodu (Hollywood Foreign Press Association) večino zlatih kipcev razdelila med izdelke, ki bi jim včasih rekli "ženski filmi".

Najboljši celovečerec v dramski kategoriji je postal Trije plakati pred mestom (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri), pripoved o žalujoči materi, ki išče pravico za svojo brutalno umorjeno hčer. Poleg tega je film dobil še zlate globuse za glavno žensko vlogo (Frances McDormand), scenarij (Martin McDonagh) in stransko moško vlogo (Sam Rockwell).

V kategoriji najboljše komedije ali muzikala je, prav tako po pričakovanjih, slavila drama Lady Bird, nežna karakterna študija dekleta na pragu univerze in s tem odraslosti. V televizijskih kategorijah se je zgodba ponovila: organizacija HPA je okronala serije Male laži (Big Little Lies), Deklina zgodba (The Handmaid's Tale) in The Marvelous Mrs. Maisel.

Poleg priznanja za najboljšo miniserijo so Male laži dobile še tri nagrade, tudi Nicole Kidman v glavni vlogi. Najboljši igralec v miniseriji je po zaslugi Farga postal Ewan McGregor.


Presenetljivi osmoljenci

Film Oblika vode režiserja Guillerma del Tora je imel pred podelitvijo največ, torej sedem nominacij, a je na koncu domov odnesel le dve nagradi – zlati globus za režijo, pri čemer je del Toro ugnal Martina McDonagha. Druga lovorika je bil zlati globus za scenarij in izvirno glasbo (Alexandre Desplat). Popolnoma praznih rok je na koncu ostal film Stevena Spielberga o časopisu Washington Post v času afere Watergate z naslovom Zamolčani dokumenti (The Post) - in to čeprav sta bila v igralskih kategorijah nominirana večna ljubljenca žirij, Tom Hanks in Meryl Streep. Brez nagrad sta ostala tudi filma Pokliči me po svojem imenu in Dunkirk, ki sta bila prav tako nominirana za najboljšo dramo.

Po enega zlatega globusa so dobili filmi Največji šovmen (za izvirno pesem), Jaz, Tonya za stransko žensko vlogo (Allison Janney kot gospodovalna mama drsalske zvezde Tonye Harding) ter The Disaster Artist za glavno moško vlogo (James Franco je blestel kot "najslabši filmar vseh časov" Tommy Wiseau). Praznih rok je ostala satira Zbeži! (Get Out), ki prek žanra grozljivke načenja vprašanje rase v Ameriki.

Igralski veteran Gary Oldman je osvojil nagrado za najboljšega igralca v drami: v biografskem filmu Najtemnejša ura je upodobil Winstona Churchilla. Če ima film kakšno poanto, je poudaril v govoru, je sporočilo to, da "besede in dejanja lahko spremenijo svet - in, fant, ta svet je res krvavo potreben sprememb."

Zlati globus za najboljši film v tujem jeziku je dobila nemško-francoska drama z izjemno Diane Kruger v glavni vlogi, Obupana (Aus dem Nichts) v režiji Fatiha Akina, za najboljši animirani film pa je bil izbran Coco in velika skrivnost, "poklon neverjetnim Mehičanom in njihovim krasnim tradicijam", kot je v zahvali dejal režiser Lee Unkrich.

Zlatega globusa za najboljšo televizijsko dramsko serijo je prejela distopična vizija Amerike Deklina zgodba, za najboljšo komedijo ali glasbeni film pa The Marvelous Mrs. Maisel.

Črnina kot politična gesta
Prireditev, ki jo je v hotelu Beverly Hilton vodil komik Seth Meyers, je v skladu s pričakovanji minila v znamenju upora žensk proti spolnim zlorabam na delovnem mestu. Skoraj vse gostje so bile oblečene v črno ter so nosile broške z geslom Time's Up! (Čas je potekel), kot se imenuje nova iniciativa za enakopravnost (tudi onkraj zabavne industrije). Sodelovali so tudi moški, ki so ob smokingih nosili črne srajce, Meyers pa je udeležence uvodoma zajedljivo pozdravil z: "Drage dame in tisti gospodje, kar vas je še ostalo."

Drugače od prejšnjih podobnih zborovanj slavnih Hollywooda so bili sinoči presenetljivo prizanesljivi do predsednika ZDA Donalda Trumpa in bilo je nekaj bolj mimogrede posrednih namigov nanj (češ da se ta dan verjetno ni treba bati njegove ofenzive na Twitterju).

Meyers se je le pošalil zaradi domnevne vloge, ki jo je imel pri vzpodbujanju Trumpa, češ da se je poslovnež za kandidaturo odločil šele, ko se je Meyers pred leti skupaj s predsednikom Barackom Obamo iz njega norčeval na večerji dopisnikov Bele hiše. Meyers je rekel, da bo zdaj svojo moč izkoristil še enkrat: Oprah Winfrey in Toma Hanksa je "napadel", češ da ne bosta nikoli predsednica in podpredsednik ZDA.

Oprah še vedno ameriška ikona
Oprah, letošnja dobitnica nagrade Cecila B. DeMilla za življenjsko delo v svetu zabave, je na prireditvi imela govor, ki bi mu lahko rekli predsedniški, saj je na noge spravila celo dvorano. Uvodoma se je spomnila svojega odraščanja v revščini in ponosa, ki ga je še kot deklica začutila davnega leta 1964, ko je Sidney Poitier kot prvi temnopolti igralec dobil oskarja za glavno vlogo. Izrazila je ponos, da je prva temnopolta ženska z nagrado Cecila B. DeMilla in upanje, da bo njen zgled navdihnil kakšno dekle. "Na obzorju je nov dan, in ko bo napočil, bo to zato, ker je veliko veličastnih žensk in nekaj fenomenalnih moških trdo delalo, da postanejo voditelji, ki nas bodo popeljali v čase, ko več nikomur ne bo treba reči 'jaz tudi'."

Nagrajenkina opazka leti na gibanje #metoo ("Jaz tudi"): s tem sloganom je v zadnjih mesecih svojo dolgoletno tišino prekinila cela plejada žensk, ki so bile izpostavljene spolnemu nadlegovanju Harveyja Weinsteina in drugih vplivnih akterjev v industriji.

"Dobrodošli v letu 2018, ko je marihuana končno dovoljena, spolno nadlegovanje končno ni več," je večer začel Meyers in dodal, da bo Weinstein po 20 letih verjetno prvi, ki mu bodo žvižgali še na posmrtni spominski slovesnosti. Trumpa je omenil le toliko, da je omenil tri besede, ki mu gredo najbolj na živce - tri besede v naslovu podelitve: "Hollywood, tuji in novinarji".

Nagrajenci v glavnih kategorijah

TV
Najboljša igralka v miniseriji ali TV-filmu: Nicole Kidman, Male laži (Big Little Lies)
Najboljša igralka v TV-seriji (muzikal ali komedija): Rachel Brosnahan, The Marvelous Mrs. Maisel
Najboljša igralka v TV-seriji (drama): Elisabeth Moss, Deklina zgodba (The Handmaid’s Tale)

Najboljši igralec v miniseriji ali TV-filmu: Ewan McGregor, Fargo
Najboljši igralec v TV-seriji (drama): Sterling K. Brown, This Is Us
Najboljši igralec v TV-seriji (muzikal ali komedija): Aziz Ansari, Master of None

Najboljša stranska igralka v miniseriji ali TV-filmu: Laura Dern, Male laži
Najboljši stranski igralec v miniseriji ali TV-filmu: Alexander Skarsgård, Male laži

Najboljša miniserija ali TV-film: Male laži
Najboljša TV-serija (drama): Deklina zgodba (The Handmaid’s Tale)
Najboljša TV-serija (komedija): The Marvelous Mrs. Maisel

FILM
Najboljša drama: Trije plakati pred mestom (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)
Najboljša komedija ali muzikal: Lady Bird

Najboljša igralka (drama): Frances McDormand, Trije plakati pred mestom
Najboljša igralka (komedija ali muzikal): Saoirse Ronan, Lady Bird

Najboljši igralec (drama): Gary Oldman, Najtemnejša ura (Darkest Hour)
Najboljši igralec (komedija ali muzikal): James Franco, The Disaster Artist

Najboljša igralka v stranski vlogi (drama): Allison Janney, Jaz, Tonya (I, Tonya)
Najboljši igralec v stranski vlogi (drama): Sam Rockwell, Trije plakati pred mestom

Najboljša režija: Guillermo del Toro, Oblika vode (The Shape of Water)
Najboljši scenarij: Martin McDonagh, Trije plakati pred mestom

Najboljša izvirna glasbena podlaga: Alexandre Desplat, Oblika vode (The Shape of Water)
Najboljša izvirna pesem: This Is Me, Največji šovmen (The Greatest Showman)

Najboljši animirani film: Coco in velika skrivnost
Najboljši tujejezični film: Obupana (In The Fade), r. Fatih Akin

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
Zgodovinar_666
# 08.01.2018 ob 09:01
Ženske se stalno postavljajo v vlogo žrtve in moške stalno slikajo kot sovražnike. Žalostno.
The Matrix
# 08.01.2018 ob 09:42
A niso vsi ti hollywoodski pametnjakoviči že migrirali v Kanado???
Seneca
# 08.01.2018 ob 09:24
Ali so dame v črnem kaj pokazale dekolteje?
rangerno1
# 08.01.2018 ob 10:37
Dejmo zlate globuse tudi ženskam in temnopoltim, da ne bodo rekli, da smo rasisti, šovinsti in ne vem kaj še. Patetika in žalost. Izsiljevanje nagrad dejansko. Naj dobi nagrado tisti, ki si jo zasluži, pa ni pomembno ali je temnopolt, ali ženska, ali moški ali marsovec. Podobne neumnosti počnejo, ko nek dober igralec/režiser/... ne dobi nagrade tekom let in jo potem dobi enkrat samo zato, ker je prej ni. To je kompenzacija na kompenzacijo in potem stvar postane irelavantna. Kot v športu, ko sodnik kompenzira napako na drugi strani in nekdo dobi naprimer osebno napako in potem se prej kot slej tekma izrodi - škoda! Žal bo pri vseh nagradah tako. Si jih je pa večina vseeno zaslužila...
Nadja92
# 08.01.2018 ob 09:31
Uh, a bi lahko nekdo temu Hollywoodu šepgu nastavu.
kunta kinte
# 08.01.2018 ob 09:41
vulgarna dekadenca se prikazuje kot moralna vertikala,kdo je tukaj nor
nvk
# 08.01.2018 ob 09:45
Vcasih imam obcutek, da RTV ni javni medij, glede nato kako eni posamezniki lahko naprej porivajo svojo osebno politiko, mi pa to placujemo.
camilion
# 08.01.2018 ob 11:21
Ženske so same priznale, da so si kariero zgradile iz spolnih uslug. Pas mislim, kolk morš med IQ-ja, da greš to javno govorit. Najbolj žalostno od vsega skup je pa to, da se zaj prikazujejo kot žrtve. A prej je pa blo vredu, ko so si kariero delale. zaj čez 20 let jim pa ne paše več.

Hoolywood pa itaq leglo drog, pijančevanja, korupcije itd...
fah-q
# 08.01.2018 ob 10:23
Sicer ga še nisem videl, ma Trije plakati pred mestom naj bi bil ok film...po dolgem času...ker Hollywood v zadnjih letih vedno znova dosega nižjo točko kvalitete.
Kris
# 08.01.2018 ob 09:49
Skratka, speglana in politično korektna prireditev, Hollywood pač. Glede na to, da ni bil voditelj Ricky Gervais, je bilo to pričakovati, tip je vnesel vsaj malo soli in srčnega utripa v te voščene lutke. Izsiljevanje in forsiranje feminističnih vrednot. Kot da niso karier izgradile v takem ali drugačnem sodelovanju z moškimi in izkoriščanjem svojega telesa, heh. Ko ženske čestitajo same sebi za uspešen boj z nasprotnim spolom, moški pa stojijo v kotu in temu ploskajo, je jasno da so moški pudlji, copate in homoerotična ženska fantazija. Le popolna ženska je namreč pravi moški. Patetično.
Binder Dandet
# 08.01.2018 ob 13:44
@spela55:
A ti si snežinkica? Težko verjamem, da obstajata 2 Slovenki s tako zagrenjenim odnosom do moških.:)

Ko grmade omenjaš. Kar vsem moškim si kolektivno krivdo pripisala. Še nam, ki živimo več 100 let kasneje. Pa dajma nekaj srednješolske zgodovine.

"Žrtve obtožb so bili vsi: otroci, dekleta, fantje, moški,ženske, vključno z nosečnicami."
http://www.dijaski.net/gradivo/zgo_ref_carovnistvo_01?r=1
dadinho10
# 08.01.2018 ob 11:32
absolutno sem za to, da ni nadlegovanja, taksnega ali drugacnega...
vendar, slogan, cas je potekel, pomeni kaj?
ne bomo vec tiho?
kdo? tiste zenske, ki so sedaj v rosnih letih?
ali bodo mlade, nadebudne, z lepo postavo, zavrnile par seksov za uspesno karijero in bodo do vlog poskusale priti preko znanja, talenta, sposobnosti?

ce je temu tako, takoj podpisem.....vendar se bodo slej ko prej ( pa v tem casu se hitreje), nasle zenske, katerim spolne usluge niso nic takega in se bodo dajale z vsakim ki zahteva, za pet minut slave....in dokler je to tako, bomo imeli moske, ki seveda to izkoriscajo.....
moski smo vedno lovili, tudi zenske, ne vem zakaj bi se kdo uprl, da mu da mlada, 20 letna lepoticka, manekenka, v zameno za neko vlogo.....
beton
# 08.01.2018 ob 12:10
Sama plastika na kupu brez moralnih vrednot. Živijo v drugem svetu in glumijo kao, da so normalni.
fah-q
# 08.01.2018 ob 10:25
@ginza
A si slep? Poglej malo okoli po svetu, kaj se dogaja. Dejansko si preberi kakšen članek v kakšnem resnem časopisu, ne samo brati naslovov v trač revijah. Pa kakšna zgodovinska knjiga ti tudi ne bi škodila, "zgodovinar". Moški ste že od nekdaj sovražniki žensk in celega človeštva, živastva in rastlinstva. Toliko uničenja, gorja in trpljenja, kot ste ga in ga še povzročate moški, ga ni povzročilo nobeno živo bitje v celi zgodovini Zemlje.

wtf?? kaj sm ti pa jaz naredu?
vrtojb5
# 08.01.2018 ob 15:35
Globoki dekolteji in na pol prozorne cunje so res mocno sporocilo.
Emmure
# 08.01.2018 ob 15:21
@ginza.. Toliko uničenja, gorja in trpljenja, kot ste ga in ga še povzročate moški, ga ni povzročilo nobeno živo bitje v celi zgodovini Zemlje...
hahahahha pa to ne moreš verjet,kaj tako patetičnega pa še ne;);)
didldadl
# 08.01.2018 ob 13:49
Sploh si ne upam več iz stanovanja, ker obstaja prevelika možnost da bom na poti do knjižnice in nazaj obtožen: rasizma, šovinizma, spolne zlorabe, verbalnega nasilja, razžalitve.
..
feminist
# 08.01.2018 ob 12:21
Zlati globusi: "Letos smo ženske postale zgodba"

podobna "zmaga" kot jo imajo cvileci otroci ki se valjajo in derejo pred blagajno in so potem veseli, ko dobijo cokoladico od starsev, ki jim dajo cokoladico ne ker si zasluzijo, ampak zato da bodo tiho.

koliko so torej vredne tele nagrade, ki jih dobis samo in edino zato ker je v igri "pravilno" mednozje?
mirora
# 08.01.2018 ob 11:31
Naslovna slika ni nič drugega kot veličanje moškega spolnega organa in asocira na perverznost.
Peter F.
# 08.01.2018 ob 09:45
Ženske se delajo žrtvte.
Moški pa preveč pustimo. Mora biti zdravo ravnovesje. To kar se sedaj dogaja s feminizmom in tudi blackwashingom je že preseglo vse meje.
Ni več važno kaj znaš, kako si dober v nečem ali uspešen. Samo da si pravega spola, prave barve in prave vere. Za kozlat.
Je pa film zasluženo dobil glavno nagrado.
ajvard
# 08.01.2018 ob 15:37
a LGTBQ...-jevcem je šla ustrezna kvota kipcev, ali bomo brali o diskriminaciji?
lolita4
# 08.01.2018 ob 12:07
A ne bi raje o filmih,serijah in podeljenih globusih? Hollywood je že tako izgubil kompas,nekaj dobrega pa se še vseeno najde tudi med letošnjo filmsko in tv bero. Trije plakati pred mestom zasluženo! vrhunski film in zgodba, zato tudi Frances McDormand- fantastična igra, nekaj scen in monologov je nepozabnih. Prav tako noro dober Ewan McGregor v Fargu. Lady bird me je kar malo presenetil,ampak po ogledu pričakovan globus v žanru komedija ter za mlado Saoirse Ronan, za Oskarja pa dvomim,da bo dovolj.. upravičeno nagrajena Deklina zgodba in Elisabeth Moss-odlična igralka, že od Mad menov dalje preseneča. Nakar me Male laži sploh niso prepričale,niti omenjene nagrajene igralke.
Emmure
# 08.01.2018 ob 15:19
Spet bo sranje..samo trije ne-belci so dobili nagrado.;)
stari59
# 08.01.2018 ob 13:11
Ojej, sedaj smo že pri grmadah! Hud argument. Saj sem res že star, vendar ne toliko, da bi me vzgajali v srednjem veku. In če že omenjaš grmade me resnično počasi začenja spominjati na lov za čarovnicami. Sicer me pa tvoje mnenje ali mnenje osebe, ki drugačne od sebe označi za "fizične in moralne izmečke" pač ne gane. (Wink,wink : Snowfake za Metaldays)
stari59
# 08.01.2018 ob 12:19
Meni tle neki ne štima. Če smo vsi moški mega prasci nas je v take nekdo vzgojil. Praktično kompleten vzgojno izobraževalni sistem , od vrtca do srednje šole, je v rokah žensk. In če drži tista : kar se Janezek nauči, to Janez zna, je pač čas da si dame priznajo : takšni smo, ker ste nas take vzgojile.
KovacevaKobila
# 08.01.2018 ob 10:08
Ženske se stalno postavljajo v vlogo žrtve in moške stalno slikajo kot sovražnike. Žalostno.

Ne vem, če ste opazili ... toda z zapisanim ste se postavili v vlogo žrtve.
paraBellum
# 08.01.2018 ob 17:40
KovacevaKobila

# 08.01.2018 ob 16:41
@oliva, no moraš priznati, da se levica danes veliko raje pogovarja o pravicah zatiranih skupin kot pa o pravicah delavskega razreda.

Očitno niste najbolj na tekočem z dogajanjem v parlamentu. Levica je namreč že nekajkrat predlagala zvišanje minimalne plače, socialne pomoči, penzij itn. ... 'domoljubna' desnica pa je omenjene predloge vsakič gladko zavrnila.


V koaliciji so levo-sredinjske stranke. Kdo je torej predloge zavrnil?
Bivši uporabnik
# 08.01.2018 ob 16:45
Ne zdi se mi tole pravi način. Kot prvo bi se lahko pogovarjali o vzgoji otrok. Fantke že od malega navajati, da se žensko osvoji s pametjo in prijaznostjo, punčke pa, da naj ne lovijo nekoga samo zaradi denarja. Verjetno so tele igralke prišle do vlog na sumljiv način in so zdaj jezne na moške namesto same nase. Imaš namreč vedno možnost reči ne, ti mora biti pa prioriteta, da ohraniš svoje dostojanstvo, ne da dobiš denar. Verjetno imamo vse ženske že kakšno negativno izkušnjo. Če pa pride do nečesa kljub odločnemu NE, je treba pa takoj prijaviti. Nagrade naj se pa podeljuje glede na talent, ne glede na barvo kože in spol. Ne morejo zdaj izsiliti nagrade, če niso posneli dobrega filma
KovacevaKobila
# 08.01.2018 ob 16:41
@oliva, no moraš priznati, da se levica danes veliko raje pogovarja o pravicah zatiranih skupin kot pa o pravicah delavskega razreda.

Očitno niste najbolj na tekočem z dogajanjem v parlamentu. Levica je namreč že nekajkrat predlagala zvišanje minimalne plače, socialne pomoči, penzij itn. ... 'domoljubna' desnica pa je omenjene predloge vsakič gladko zavrnila.
oliva
# 08.01.2018 ob 16:40
"če mi nobena levičarkarka stranka ni več všeč, ne pomeni da bom šel volit za sds..."

Ja razumem, ampak če meni nobena levičarska stranka ni všeč, sem jaz še vedno levičarka. ;)
paraBellum
# 08.01.2018 ob 16:28
@oliva, no moraš priznati, da se levica danes veliko raje pogovarja o pravicah zatiranih skupin kot pa o pravicah delavskega razreda. Nekoč je levica zagovarjala svobodo govora. Danes so zagovorniki svobode govora označeni kot desničarji.
interista93
# 08.01.2018 ob 16:04
Torej če si belec pa moški pa krščanske vere pa da te privlači nasprotni spol.....je to najslabšaa možna kombinacija danes.....
Bivši uporabnik
# 08.01.2018 ob 11:16
Ko elita, ki služi milijone in živi izolirano od sveta, soli pamet nekim delavcem....se ne čudim, da jih v Ameriki in Evropi folk več ne j...pet posto.
NE-levici
# 08.01.2018 ob 10:41
A spet so časi podeljevanja kipcev trdega dela hahjahahahahahaha
zamudnik
# 08.01.2018 ob 09:51
Pardon: da BO obtožen(a), seveda.
zamudnik
# 08.01.2018 ob 09:50
Diane kruger in Fatih Akin se veselita globusa za najboljši tujejezični film.

Če bi bili na fotografiji oseba, ki poljublja, in oseba, ki je poljubljena, zamenjani, bi se morala oseba moškega spola bati, da čez 20 let ne bo obtožena spolnega nadlegovanja.
oliva
# 08.01.2018 ob 19:12
"Tukaj ni srednje poti. Če si želiš "svobodnih" načel pojdi za par mesecev v Kalifornijo in si poglej kaj je tam ratalo od neke napredne dežele. Revščina, kriminal, svinjarija na ulicah, itd."

Pa saj t(ak)o je že od nekdaj.
Totalno me je šokiralo, ko sem (hmm, leta cca 79, 80 = Juga = "režim"), potovala po Evropi in ko sem doživela Pariz (recimo).
Elizejske poljane - wow... eno ulico vzopredno že smeti, klošarji, revščina...
V opevanem kapitalizmu, evropi, parizu!!
Ples
# 08.01.2018 ob 18:20
Saj to o slovenski levici in desnici je zanimiva debata, ampak pod člankom o ameriških globusih izpade ... hm, no, da ste eni resno obremenjeni in težko sledite temi.
Bivši uporabnik
# 08.01.2018 ob 18:00
"Desnica že stoletja razglaša druge narode, rase, religije, nasprotni spol itn. za 'manjvredne' in 'podrejene' ...
... ampak nekako so na koncu vedno vsega krivi grdi levičarji, mar ne?"

@kovačeva kobila

Re raumeš. Nisem politično aktiven, do zdaj niti volil nisem. Veliko nas je takšnih, ki smo odraščali v jugi, bili pionirčki, živimo in ne delao sr.... a smo toliko objektivni, da vidimo kakšna neumnost je moderna levica. Butasto se mi zdi razglaševat za levičarja ali pa desničarja.
Al si za red in pravno državo, urejenost mej in migracij ali pa si rušilec državotvornosti, ki deluje proti Slovencem.
Tukaj ni srednje poti. Če si želiš "svobodnih" načel pojdi za par mesecev v Kalifornijo in si poglej kaj je tam ratalo od neke napredne dežele. Revščina, kriminal, svinjarija na ulicah, itd.
Ples
# 08.01.2018 ob 17:31
Bravo, Frances McDormand. Igralka, ki ni sposobna igrati slabo, verjamem, da je tudi v Treh plakatih vrhunska. (Sicer toliko dobrega slišim o tem filmu, in vse je po mojem okusu ... - tako, da me malo skrbi, da imam prevelika pričakovanja. Raje imam obratno ;)
oliva
# 08.01.2018 ob 16:48
" Imaš namreč vedno možnost reči ne, ti mora biti pa prioriteta, da ohraniš svoje dostojanstvo, "

Se strinjam.
Billi
# 08.01.2018 ob 16:38
To da jaz nekomu rečem, da je bedak, ni moja pravica oz. svoboda govora.

ja je.. Svoboda govora se ne konča, ko se je nekdo užalil. Svoboda govora se konča, ko se govor uporabi za spodbujanje sovraštva.

če hočeš pravi - old school - levičarski argument, za svobodo govora, napiši na youtube:
"Freedom to offend Brendan Oneill"
oliva
# 08.01.2018 ob 16:21
Pa saj biti levičar tudi slučajno ne pomeni identificirati se s to in to stranko!! (vsaj zame ne)
oliva
# 08.01.2018 ob 15:53
*pa men je tud mal... hm, namigujoča in ne ravno posrečena prva fotka.
Skratka, črna seksi oblekica in seksi poljubljanje globusa (nekoliko falične oblike).
They've made their point indeed.
oliva
# 08.01.2018 ob 15:43
Meni je pa padla v oči razlika med Lauro Dern in Nicole Kidman (isti letnik: 67). ...

Pa tudi jaz menim, da če bi Fatih Akim takole poljubil Diane Kruger, da bi bil morda res 'ogenj v strehi'.

Moram reči, da sem jih mal sita (vseh skupaj, celega HW, mislim saj itak v glavnem sam 'reciklirajo'), čeprav sicer v osnovi podpiram tako gibanje - samo mislim, da so ga mal zbanalizirale.

Mislim najbolj preplačan folk na svetu soustvarja oz. je del te iste dekadence, ki jo zdaj kao nenadoma totalno obsoja. In del problema - ne rešitev.
Bivši uporabnik
# 08.01.2018 ob 14:25
"Razen, seveda, ko šef multinacionalke, ki živi v načičkanih zlatih palačah v stilu Sadama Huseina, kandidira na volitvah.
Omenjenega elitneža se pojmuje kot 'zaščitnika delavcev', 'borca za pravice pozabljenih Američanov', 'sposobnega podjetnika', 'domoljuba', 'antiglobalista', 'rešitelja zahodne civilizacije' itn"

@KovačevaKobila

Brezposelnost je konkretno padla. tudi food stamp prejemnikov je manj in je zdaj na nivoju leta 2010.
Tip ima svoje metode, je pa daleč od tega, da bi bil rasist kot mu nekateri tu očitate.
Progresivna levica je svet pripeljala v totalno razdvojenost, kregarijo.
Če je kaj neumnega je to vojna spolov, a res ne vidiš, da te perejo isti ljudje, ki so si izmislili 100 spolov in ki seksualizirajo otroke v filmih in medijih?
Ne vidiš, da več ni vrednot ampak sam še izsiljevanje "pravic", ki to niso.
Bolj, ko je ideja nora bolj se jo promovira kot normalno in obratno.
krimpy
# 08.01.2018 ob 10:50
Se mi zdi da je vsako leto slabša izbira vsaj za filmski del kategorij.

Zlati globusi 2018
simonc27
# 08.01.2018 ob 22:19
Za Oprah že pripravljajo predsedniško kandidaturo.
Snežinkica
# 08.01.2018 ob 19:37
@dadinho20

moski smo vedno lovili, tudi zenske, ne vem zakaj bi se kdo uprl, da mu da mlada, 20 letna lepoticka, manekenka, v zameno za neko vlogo.....


Zato ker je to moralno napačno in tisti, ki niso sposobni moralne presoje ne bi smeli zasedati pomembnih funkcij in ker jih in je družba do njih zelo tolerantna smo v takšni buli. Torej, ko bo naslednjič kakšen tajkun ali bankster pokradel ljudi, se ne pritoževati, je pač samo izkoristil svojo priložnost, kajne.
pace
# 08.01.2018 ob 17:59
@paraBellum
Vprašajmo se tudi, kdo je zavrnil, ko je desnica predlagala znižanje DDV, kar bi bila tudi izpolnitev obljube, ki je bila pred leti dana državljanom.

http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/sds-zeli-vrniti-ddv-na-predkrizno-raven/438128

Na vseh računih vidimo, koliko več moramo plačati (-čevati) zaradi stopnje DDV.
Kazalo