Claire Danes je že tretje leto zapored domov odnesla zlati globus: letos in lani za Homeland, predtem pa za glavno vlogo v tv-filmu Temple Grandin. Foto: EPA
Claire Danes je že tretje leto zapored domov odnesla zlati globus: letos in lani za Homeland, predtem pa za glavno vlogo v tv-filmu Temple Grandin. Foto: EPA
Ben Affleck bo z dvema zlatima globusoma za Misijo Argo, tudi režijskega, morda lažje prebolel dejstvo, da za oskarja za najboljšo režijo sploh ni nominiran. Foto: EPA
Jessica Chastain je bila skupaj s filmom 00:30 - Tajna operacija, ki pripoveduje zgodbo o lovu na terorističnega voditelja Osamo bin Ladna, deležna zbadljivk Poehlerjeve. Film namreč na neki način opravičuje mučenje terorističnih osumljencev in Poehlerjeva je dejala, da glede mučenja zaupa režiserki Kathryn Bigelow, saj je bila tri leta poročena z režiserjem Jamesom Cameronom. Foto: EPA
Zmagovalci in poraženci zlatih globusov

Za najboljši dramski film je bila razglašena Misija Argo, zlati globus pa je dobil tudi režiser Ben Affleck, ki letos ni med nominiranci za oskarja za režijo. Ob prevzemu nagrade je dejal, da ni pomembno, za katero nagrado gre, temveč je vesel, da je lahko v družbi znamenitih nagrajencev.

Podelitev nagrad Združenja tujih dopisnikov Hollywooda, ki je tudi dobra napoved za oskarje, je potekala v hotelu Beverly Hilton, v prenosu televizije NBC. Vodili sta jo komedijantki Tina Fey in Amy Poehler, ki sta poskrbeli za sproščeno razpoloženje s šalami na račun znanih osebnosti.

Hugh Jackman je dobil zlati globus nagrado za najboljšo moško vlogo v glasbenem filmu ali komediji, Anne Hathaway pa je "dobitke" za Nesrečnike zaokrožila z zlatim globusom za stransko žensko filmsko vlogo.

Zlati globus za glavno žensko vlogo v glasbenem filmu ali komediji je prejela Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook), ki je spravila ljudi v smeh z izjavo, da na nagradi piše, da je "premagala Meryl". Njena bolj izkušena kolegica, slavna igralka Meryl Streep, je bila namreč nominirana za vlogo v filmu Kako začiniti zakon, vendar je ni dobila niti je na podelitvi ni bilo. Lawrenceova se je zahvalila tudi producentu Harveyju Weinsteinu za "vse, ki jih je pobil", da je lahko prav ona na odru za nagrajence.

Za glavno žensko vlogo v dramskem filmu je bila nagrajena Jessica Chastain (00:30 - Tajna operacija). Zlati globus za stransko moško filmsko vlogo je dobil Christopher Waltz (Django brez okovov). Režiser slednjega filma Quentin Tarantino prav tako ni ostal praznih rok, saj je dobil zlati globus za scenarij.

Največji poraženec podelitve v hotelu Beverly Hilton je zagotovo zgodovinski film o predsedniku ZDA v času državljanske vojne Lincoln, ki je od sedmih nominacij na koncu dobil le zlati globus za glavno moško vlogo v filmu-drami. Dobitnik Daniel Day Lewis se je posebej zahvalil za sodelovanje režiserju Stevenu Spielbergu, ki bo tako moral naslednjo priložnost iskati na podelitvi oskarjev 24. februarja.

K boljšemu rezultatu filmu Lincoln ni pripomogel niti nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton, ki je na presenečenje mnogih prišel napovedat omenjeni film. Amy Poehler se je ob tem pošalila z besedami: "Kako razburljivo. Tole je bil mož Hillary Clinton." Poehlerjeva je med drugim znana po svoji komični upodobitvi Clintonove v komični oddaji Saturday Night Live.

Avstrijski film Ljubezen je slavil v kategoriji tujih filmov, njegovo zmago pa je napovedal slavni Američan avstrijskega rodu in nekdanji guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger. Med nagrajenkami je bila tudi Jodie Foster, ki je prejela nagrado za življenjsko delo Cecil B. DeMille. Pevka Adele pa je prejela zlati globus za naslovno pesem zadnjega filma o Jamesu Bondu Skyfall.

V televizijskem delu podelitve je vlogo favorita uresničil film o nekdanji republikanski podpredsedniški kandidatki Sarah Palin (Game Change), ki je dobil zlati globus za najboljšo miniserijo ali televizijski film. Slavila je tudi glavna igralka Julianne Moore in stranski igralec Ed Harris, ki je v filmu upodobil senatorja Johna McCaina.

Dobro se je odrezala še serija televizije Showtime o vojni proti terorizmu Homeland, ki je bila razglašena za najboljšo televizijsko dramo. Zlata globusa sta prejela tudi glavna igralca Damian Lewis in Claire Danes.

Za najboljšo televizijsko serijo, komedijo ali muzikal je bila razglašena serija Girls televizije HBO. Svojo prvo nominacijo je v tej kategoriji za glavno žensko vlogo je uresničila Lena Dunham, zlati globus za glavno moško vlogo pa je dobil Don Cheadle (Hiša laži).

Nekaj utrinkov s podelitve si oglejte v fotogaleriji.

Zmagovalci in poraženci zlatih globusov